اگه با سیستمهای کامپیوتری سر و کار داشته باشی حتما میدونی که دائما در معرض تهدیدات امنیتی قرار داری و شاید اصطلاحاتی مثل کرم، تروجان، ویروس رو شنیده باشی اما ندونی چه تفاوت هایی بین بدافزار، ویروس و کرم کامپیوتری وجود دارد؟ ببین بذار همین اول کار بهت بگم که اصلیترین تفاوت بین اینها در روشی است که سیستمت رو آلوده میکنن حالا در ادامه ی این مقاله ی آموزشی از رایانه کمک میخوام بهت بگم که ویروس، کرم و بدافزار چی هستن و چه تفاوتهایی با هم دارند پس اگه آماده ای بزن بریم... 😊
فهرست
✔️ تفاوت کرم و ویروس در کامپیوتر
✔️ بد افزار چیست؟
✔️ تاریخچه ویروسهای کامپیوتری
✔️ کرم های کامپیوتری چیست؟
✔️ نحوه آسیب رساندن ویروس و کرم های کامپیوتری به سیستم
✔️ روش های جلوگیری از حمله ی بدافزارها
✔️ سوالات متداول درباره ی بدافزارها
✔️ و اما کلام آخر رایانه کمک...
📌 راستی اگه دنبال آموزشهای بیشتر میگردی حتما سری به سایت سایت آموزش کامپیوتر و موبایل رایانه کمک بزن...
تفاوت کرم و ویروس در کامپیوتر
ببین اول از همه اگه بخوام به زبان ساده بهت بگم تفاوت ویروس و کرم چیه باید بدونی که مهمترین تفاوت ویروس و کرم کامپیوتری اینه که ویروسها واسه آلوده کردن سیستم به برنامه های مختلف متصل میشوند اما کرمها به صورت مستقل تکثیر خواهند شد؛ البته ویروس و کرم ها هر دو جزء بدافزارها هستند.
به عبارت دیگه virus میتونه در فایل های اجرایی، فایلهای اشتراکی یا دانلود شده، برنامه هایی که اسکریپت اجرا میکنن، فایلهای تصویری و... پنهان شده و زمانی که توسط میزبان پذیرفته یا دانلود میشوند فعال بشه؛ در واقع تا قبل از اینکه میزبان آنها رو بپذیره خاموش باقی میمونن و بلافاصله بعد از فعال شدن کد مخربی رو اجرا کرده و بقیه ی فایلها رو هم آلوده میکنند.
اما wormنیازی به فعال سازی نداره و بعد از ورود به سیستم چند نسخه از خودش ایجاد کرده و در شبکه ها یا از طریق اتصالات پخش میشه کرم ها با سرعت بالا تکثیر شده و شبکه های رایانه ای رو آلوده خواهند کرد.
بد افزار چیست؟
بدافزار یا malwareشامل تروجان، ویروس و کرم های کامپیوتری است و اگه بخوام خیلی ساده بهت توضیح بدم هر نرم افزار یا برنامه ی مخربی که به سیستمت آسیب وارد کنه بدافزار است. اگه سیستم به بدافزارها آلوده بشه نتایج خیلی بدی مثل از دست رفتن داده ها، دزدی اطلاعات و... رو در پی خواهد داشت. به طور کلی بدافزارها به عنوان نرم افزاری مخرب به اشکال مختلف تروجان، ویروس، کرم، جاسوس افزار، باج افزارها و ابزارهای تبلیغاتی مزاحم تقسیم میشوند.
تاریخچه ویروسهای کامپیوتری
ویروسهای کامپیوتری یا Computer virus بخشی از کد رایانه است که خودش رو در یک کد دیگه وارد کرده و موقع اجرای برنامه شروع میکنه به اقدامات مخرب، به طور کلی ویروس ها دائما در حال تکثیر و کپی شدن هستند تا جایی که تمامی فایل و برنامه ها رو آلوده می کنند.
خوشبختانه امروزه همه ی ما میدونیم که ویروسهای کامپیوتری میتونن چقدررر خطرناک باشند در صورتی که پیش از این کاربران ویروس کامپیوتر رو نمیشناختند و تنها متوجه شده بودند که اطلاعاتشون بعد از مدتی دچار تغییراتی میشه و حتی یکسری از شرکتها متوجه از دست رفتن اطلاعات مهمشون شدند و اینجا بود که کاربران به وجود عنصری مخرب پی بردند. راستی مطمئنم مطالعه ی مقاله ی "آشنایی با انواع ویروس های کامپیوتری" خیلی برات مفیده پس اصلاااا از دستش نده 😉
کرم های کامپیوتری چیست؟
کرم ها (worm) به ویروسها شباهت زیادی دارند و مثل ویروس میتونن خودشون رو تکثیر کنند البته با وجود این شباهت، یکسری تفاوتهایی هم بینشون وجود داره مثلا کرم ها بر خلاف ویروس نیاز به فایلهای میزبان ندارند یعنی اینطور بهت بگم که کرم با جا خوش کردن در هارد دیسک یا حافظه فورا شروع به تکثیر کردن خودش کرده و گسترش پیدا میکنه و به جای اینکه از یک فایل به فایل دیگه گسترش پیدا کنه در جای خودشون تکثیر شده و در نهایت کل سیستم رو آلوده میکنه.
نحوه آسیب رساندن ویروس و کرم های کامپیوتری به سیستم
حالا که با بدافزار، ویروس و کرم های کامپیوتری و تفاوتهاشون آشنا شدی وقتشه که بدونی عملکردشون چطوریه، همونطور که میدونی وقتی افراد سودجو و هکرها یک بدافزار رو وارد سیستمت میکنند امنیت به شدت تحت تاثیر قرار میگیره، با فعال شدن virus و کرم ها بخشهای مختلف دستگاه و اطلاعات روی آن آسیب خواهند دید؛ در این مواقع سیستم کند میشه و بعد از تکثیر ویروس و worm ها حجم بالایی از فضای ذخیره سازی اطلاعات سیستم پر میشه و این موضوع اینقدرررر ادامه پیدا میکنه که دیگه نتونی از سیستم استفاده کنی و همه ی اطلاعات و داده های مهمت در دسترس هکرها و افراد سودجو قرار میگیره.
روش های جلوگیری از حمله ی بدافزارها
حالا که متوجه شدی این بدافزارها چطوری به سیستمت حمله میکنند و امنیت اطلاعات حساس و مهم رو به خطر میندازند باید بدونی که با چه روشهایی میتونی از حمله ی بدافزارها جلوگیری کنی که مهمترین راهکارها رو در ادامه واست آوردم:
🟪 استفاده از آنتی ویروس قوی
یکی از بهترین راه ها واسه جلوگیری از آلوده شدن سیستم داشتن یک آنتی ویروس خوب و اورجیناله؛ آنتی ویروس میتونه فایلهای بدافزار رو شناسایی کرده و مانع از آلوده شدن سیستمت بشه؛ تازه واسه آنتی ویروس فرقی نداره که کدوم بدافزار میخواد به سیستم حمله کنه چون میتونه جلوی کرم، ویروس و تروجان ها رو بگیره.
🟪 دانلود از سایت های معتبر
از دیگر روشهایی که بهت کمک میکنه تا سیستمت رو از حمله ی بدافزارها حفظ کنی دانلود از سایتهای معتبره؛ یادت باشه که همیشه واسه دانلود نرم افزار به سراغ منابع مطمئن بری مثل سایت دانلود رایانه کمک !
🟪 باز نکردن ایمیلهای مشکوک
یکی دیگه از راهکارهای خیلی خوب که میتونه مانع از ورود انواع بدافزارها به سیستمت بشه عدم بازدید از سایت یا ایمیلهای 📧 مشکوکه.
سوالات متداول درباره ی بدافزارها
❓ به تعدادی از سوالات رایج درباره ی کرم و ویروسهای رایانه ای در ادامه پاسخ دادم پس مطالعه ی این بخش رو اصلاااا از دست نده...
عملکرد ویروس ها در رایانه بر چه اهدافی استوار است؟
اصلی ترین هدف virus ها آلوده کردن، کنترل و سرقت اطلاعات کاربران است.
✴️ علائم وجود ویروس در رایانه چیست؟
معمولا سیستم ویروسی به کندی کار میکنه یا هنگ کرده و برنامه های مختلفش متوقف میشوند. اجرای ناگهانی پنجره های پاپ آپ، تغییر فایل و پوشه ها، کاهش سرعت پردازش، ذخیره ی تصاویر تصادفی در کامپیوتر، باز کردن سایتهای ناشناخته و... همگی نشون میده که سیستمت ویروسی شده است.
✴️ تروجان چیست؟
Trojan horse یا اسب تروا نوع دیگری از بدافزارها هستند که درست مثل یک نرم افزار یا فایل معمولی نشون داده شده اما برای سیستم خطرناک هستند، معمولا هکرها از تروجان ها برای سرقت اطلاعات و داده های مهم استفاده می کنند؛ تروجانها برعکس دیگر بدافزارها مثل ویروسها و کرم ها قابلیت تکثیر نداشته و نمیتونن فایل یا رایانه های دیگه رو آلوده کنند.
✴️1Spywareچیست؟
Spyware یا نرم افزارهای جاسوسی بدافزاری است که موقع استفاده از سیستمت میتونه اطلاعاتی که داری ارسال و دریافت میکنی رو جاسوسی کرده و داده ها رو به یک شخص ثالث برسونه یکی از نرم افزارهای جاسوسی بدین منظور Keylogger نام داره که میتونه همه ی ضربه ها روی صفحه کلید رو ضبط و ازش واسه سرقت رمزهای عبور استفاده کنه.
✴️ تفاوت ویروس و تروجان چیست؟
ویروس و تروجان هر دو در گروه بدافزارها هستند و مهمترین تفاوتشون اینه که ویروس عیان بوده و روی یک سیستم بارها تکثیر میشه اما تروجان مخفی است و فقط یک نسخه روی سیستم نصب میشه؛ تروجان ها اهداف از پیش تعیین شده ای دارند و با پسوندهای com، hlp، exe، bat و scr در پیوست های ایمیل منتقل میشوند.
✴️ تفاوت ویروس کرم و تروجان چیه؟
کرم ها شباهت زیادی به ویروس داشته و میتونه همون خسارتها رو به بار بیاره، ویروس میتونه یک فایل دیگه رو آلوده کنه اما کرم ها میتونن به صورت تکی هم فعالیت کرده و بقیه ی فایل ها رو آلوده نمیکنند اما جایگزین فایل میشوند، کرم ها با استفاده از شبکه، دیسک و ایمیل خودشون رو تکثیر میکنند.
به طور کلی کرم و ویروس ها شباهت زیادی به هم دارند، مهمترین تفاوت بین Trojan یا ویروس اینه که تروآ خودش منتشر نمیشه اما کرم ها در شبکه یا سیستم تکثیر خواهند شد، پس کرم ها به جای آلوده کردن عناصری مثل فایل ها، کل سیستم عامل رو هدف قرار میدن؛ به عبارت دیگه تروجان ها برخلاف worm و ویروس ها نرم افزارهای دیگه رو آلوده نمیکنند و دوست دارند بدافزارهایی رو روی سیستم نصب کرده و از این طریق کار خودشون رو انجام میدن.
و اما کلام آخر رایانه کمک...
در این مقاله سعی کردم بهت بگم تفاوت بدافزار، ویروس و کرم کامپیوتری چیست از اینکه تا آخر این مقاله با من همراه شدی ازت ممنونم و امیدوارم مطالب ارائه شده مورد توجهت قرار گرفته باشه، اگه در خصوص این مقاله یا بخشهای دیگه ی سخت افزاری و نرم افزاری سیستمهای کامپیوتری با سوالی مواجه شدی و نیاز به راهنمایی داشتی کافیه از طریق تلفن ثابت با شماره 9099071540 و یا 9099070192(از طریق تلفن ثابت) یا از طریق "صفحه تماس از موبایل" با کارشناسان متخصص ما ارتباط برقرار کنید. همکاران ما در تمام طول هفته آماده اند
اگه به تماشای کلیپهای آموزشی علاقه داری آپارات رایانه کمک خیلیییی به دردت میخوره پس حتما یه سری بهش بزن.
قابل توجه شما کاربر گرامی: محتوای این صفحه صرفاً برای اطلاع رسانی است در صورتی که تسلط کافی برای انجام موارد فنی مقاله ندارید حتما از کارشناس فنی کمک بگیرید.