این سرویس امکانی را فراهم می کند که روترهایی که در موقعیت های مکانی مختلف قرار گرفته اند ولی در یک شبکه هستند بتوانند ارتباط مطمئن و پرسرعتی داشته باشند. پروتکل MPLS راه حلی برای کاربرانی که از شبکه فاصله دارند ایجاد کرده تا با بهبود سرعت ترافیک و استفاده از یک مسیر، امکان برقراری ارتباط ایمن و مناسب را داشته باشند.

فهرست
✅پروتکل MPLS چیست ؟
✅پروتکل MPLS چه کاربردی دارد؟
✅تکنولوژی MPLSدر لایه 2 شبکه قرار دارد یا لایه 3؟
✅مزایای استفاده از MPLS چیست؟
✅معایب استفاده از MPLS چیست؟
✅MPLS چگونه کار می کند؟
✅سخن پایانی
تکنولوژی روند رو به صعودی دارد و نیازهای جدید سبب ایجاد ابزارهای جدید می شوند. یکی از مهمترین موضوع ها در استفاده از کامپیوتر مسائل مطرح در زمینه شبکه و ایجاد بستر با کیفیت در سرویس شبکه اینترنتی است. در گذشته انتقال ترافیک ip با سوئیچ های ATM انجام می شد اما در حال حاضر سرویس هایی مثل سرویس VPLS و پروتکل MPLSجایگزین شدند. در مقاله قبل به موضوع سرویس VPLS چیست پرداختیم و در این مقاله سرویس MPLS رو بررسی می کنیم.
پروتکل MPLS چیست ؟
پروتکل MPLS مخفف عبارت Multi-Protocol Label Switching است در واقع یکی از پرکاربردترین پروتکل ها در شبکه های کامپیوتری است و تأثیر مثبت و موثری در شبکه های کامپیوتری ایجاد می کنه. MPLS در دسته پروتکل های مسیریابی قرار داره و به ارائه سرویس با کیفیت بالا کمک می کنه. MPLS، ترکیبی از تکنیک های مسیریابی اینترنت است که می تواند هر نوع ترافیکی را روی شبکه IP بدون وابستگی به محدودیت های پروتکل های مسیریابی و طرح های لایه انتقال و آدرس دهی اجرا کند. و در صورتیکه دوست داشتید با پروتکل های دیگه مثل OSPFکه یک پروتکل مسیریابی است آشنا شوید از مقاله پروتکل OSPF چیست؟ استفاده کنید.
پروتکلMPLS چه کاربردی دارد؟
پروتکل MPLS در اصل یک تکنولوژی قدرتمند شبکه است و از کاربردهای اون میشه موارد زیر رو مطرح کرد:
🎇 برای مسیریابی دادهها در شبکههای ارتباطی استفاده میشود.
🎆 در MPLS برچسبهایی برای پکتهای دیتا وجود داره که زمان عبور از روترها، سریعتر و با کمترین هزینه مسیریابی انجام میشود.
🎇 در شرکتها و سازمانهای بزرگ مورد استفاده قرار میگیرد و علت اون هم داشتن ویژگی هایی مثل کنترل بهتر پهنای باند، امنیت بالا، قابلیت بالای مسیریابی است.
🎆 در شبکههایی با ترافیک بالا و پیچیده مثل سرویس دهندگان خدمات اینترنتی بسیار کارآمد است.
🎇 برای ایجاد شبکههای خصوصی مجازی بسیار قدرتمند عمل می کند.
🎆 مدیریت شبکههای بزرگ و پیچیده
🎇 متداولترین موارد استفاده آن عبارتند از شعب و دفاتر یک شرکت، خطوط شبکههای داخل دانشگاه، خدمات اترنت در متروها و شرکتهایی که برای اپلیکیشنها با سرویس آنی به خدمات QoS با کیفیت نیاز دارند.

تکنولوژی MPLSدر لایه 2 شبکه قرار دارد یا لایه 3؟
شاید بتوان به سادگی گفت هیچکدام. چون با وجود در نظر گرفتن همه ویژگی های آن در هیچکدام از هفت لایه OSI جا نمی گیرد. البته برخی معتقدند در لایه 2.5 قرار دارد بخاطر اینکه ویژگی های لایه 2 را داراست یعنی بسته های IPرا به وسیله شبکه های LAN یا WAN منتقل می کند ولی علاوه بر آن کارایی های دیگری نیز دارد که به وسیله آن مسیریابی و آدرس دهی در سطح اینترنت را انجام میدهد.
مزایای استفاده از MPLSچیست؟
- استفاده از MPLS سبب پایداری بیشتر و کاهش تاخیر در انتقال دادهها
- افزایش سرعت و کارایی شبکه
- امکان سوئیچ ترافیک از طریق مسیریاب های IP
- امکان ایجاد تونلهای امن بین شبکهها
- سادگی عملیات مسیریابی
- جدایی عملیات Forwarding و Routing
- سادگی تجمع خصوصیات ATM و IP
- همخوانی داشتن با کلیه پروتکل های لایه 2 و 3
- تبدیل نمودن آدرس ها به برچسب هایی با طول ثابت
- امکان ارسال Voice و Video بر روی IP با کم کردن تأخیرات و افزایش QoS
- شبکه خصوصی مجازی یا VPN
- استفاده از MPLS میتواند هزینههای شبکه را کاهش دهد
- با استفاده از MPLS، میتوان از مسیریابهای مختلف برای انتقال دادهها استفاده کرد.
- مدیریت ترافیک شبکه به صورت بهینه
- داشتن امنیت بیشتر به دلیل امکان کنترل دسترسی به دادهها
معایب استفاده از MPLSچیست؟
همانطور که می دونید تکنولوژی بی نقص تقریباً وجود ندارد و استفاده از پروتکل MPLS هم از این قاعده جدا نیست:
🚩 پیچیدگی MPLS:
این پروتکل جزو فناوری های پیچیده است و ایجاد و مدیریت اون توسط کارشناس با تجربه و مهارت انجام می شود و نیاز به دانش کافی دارد.
🚩 هزینه:
مورد بعدی که در شرح معایب MPLS میشه نام برد هزینه بالاست. اجرای MPLS، نیازمند تجهیزات خاصی است که علاوه بر تهیه اون ها و نگهداری و تعمیرشان نیز نیازمند صرف هزینه است.
🚩 ایجاد مشکلات در حین استفاده :
اگر به درستی و توسط کارشناس متخصص پیادهسازی نشود، مشکلاتی مثل تأخیر در انتقال دادهها و افزایش زمان پاسخ شبکه به رو در حین استفاده به همراه خواهد داشت.
🚩 محدودیت در انتقال دادهها:
اشاره کردیم که از برچسبگذاری در MPLS استفاده می شود این عمل ممکن محدودیتی برای انتقال دادهها در شبکه ایجاد کند.
🌐 میدونی بهترین پروتکل اینترنت برای ارسال داده کدومه ؟ 📶 تابحال اسم پروتکلBGP به گوشت خورده؟ برای اینکه بیشتر باهاش آشنا بشی سری به مقاله BGP چیست؟ بزن.💯
MPLS چگونه کار می کند؟
در سرویس MPLS، بسته های شبکه بر اساس IP مقصد، برچسب گذاری میشوند و در طول مسیر بر اساس همین Label یا برچسب هدایت میشوند و در نهایت روتر خروجی Label را حذف میکند و بسته را به مقصد اصلیاش میرساند.
پروتکل ام پی ال اس اجزای مختلفی دارد و هر جز وظیفه مشخصی داره؛
⏮️وظیفهی برچسبگذاری بستهها بر عهدهی label-switching routers است. به این صورتکه اولین Label توسط ingress LSR به بسته زده میشود در ادامه و مرحله میانی، ارسال داده ها پس از ایجاد مسیر LSP انجام می شود.
⏮️ LSPوظیفهی جابجایی Label را با یک Label دیگر دارد.
⏮️و نهایتاً egress LSR، Label را حذف و بسته را به مقصد میرساند.
🚩اگر در خصوص پروتکل های اینترنت و شبکه نیاز به راهنمایی داشتید میتوانید از کارشناسان ما کمک بگیرید و همچنین بخش اعزام کارشناس شبکه حضوری رایانه کمک برای سهولت کار در کنار شماست.
.
سخن پایانی
در این مقاله پروتکل MPLS را بررسی کردیم. اگر سوال و مشکلی در زمینه مشکلات سخت افزار و نرم افزار کامپیوتر و موبایل داشتید کافی است با همکارای ما در مجموعه رایانه کمک تماس بگیرید تا در حداقل زمان به پاسخ درست برسید.شما میتوانید از طریق شماره 9099071540 و یا9099070192 (از طریق تلفن ثابت) یا از طریق "صفحه تماس از موبایل" با کارشناسان متخصص ما ارتباط برقرار کنید.
همکاران ما در تمام طول هفته آماده اند تا پاسخگوی سوالات فنی شما باشند.
قابل توجه شما کاربر گرامی: محتوای این صفحه صرفاً برای اطلاع رسانی است در صورتی که تسلط کافی برای انجام موارد فنی مقاله ندارید حتما از کارشناس فنی کمک بگیرید.