جالب است بدانید قدمت پروتکل تلنت بیشتر از اینترنت است.... تقریباً با پیدایش کامپیوترها نیاز پروتکل های جدیدی ایجاد شد تا دستگاه ها بتوانند با یکدیگر ارتباط داشته باشند پیرو این موضوع در دهه 60 پروتکل تلنت توسعه یافت و به کمک آن دریافت و ارسال اطلاعات، امکان مدیریت برنامه ها و ... دیگر وابسته به حضور فیزیکی کاربر پشت یک کامپیوتر نبود.در ادامه به سوال telnet چیست ؟ و کاربرد پروتکل telnet چیست؟ پاسخ می دهیم.
فهرست
✅telnet چیست؟
✅نحوه کار تلنت به چه صورت است؟
✅کاربردهای Telnet چیست؟
✅ معایب پروتکل Telnet چیست؟
✅مزایای استفاده از تلنت چیست؟
✅ SSHجایگزین تلنت در دنیای امروز
✅آیا هنوز از Telnet استفاده می شود؟
✅تفاوت FTP و Telnet چیست؟
✅سخن آخر
telnet چیست؟
تلنت مخفف عنوان Telecommunication Network می باشد، پروتکلی است که به وسیله آن می توان به کامپیوتر و دیوایس ها از طریق Command Terminal (خط فرمان )متصل شد.
با حضور اولین کامپیوترها نیز، نیاز به ارتباط بین دستگاههای مختلف وجود داشت و برای پاسخ به این نیاز پروتکل تلنت توسعه یافت و یکی از ماندگارترین اصطلاحات دنیای شبکه به نام تلنت کردن یا Telenetting با ظهور و استفاده از پروتکل تلنت ایجاد شد. به طور خلاصه ابزار Telnet دسترسی از راه دور را برای کاربران فراهم میکند و برای این کار دستورات را از طریق کیبورد صادر میشوند البته بسیاری از افراد ترجیح می دهند از محیط های گرافیکی به این منظور استفاده کنند که پروتکل تلنت فاقد آن می باشد.
نحوه کار تلنت به چه صورت است؟
قبل از بررسی سوال کاربرد پروتکل telnet چیست؟ بهتر است با نحوه کار telent آشنا شویم. مستلزمات استفاده از talent یک کامپیوتر حتی از نوع ابتدایی آن، نرم افزار Hyper Terminal و کیبورد یا صفحه کلید به علت متن محور بون آن می باشد.
در فرآیند تلنت کردن، کامپیوتر مبدأ به عنوان کلاینت، درخواستی به هاست که به طور معمول سرور است ارسال می کند. سرور پس از دریافت نام کاربری و رمز عبور را از کاربر میپرسد و به شرط درج صحیح این دو امکان دسترسی به هاست از راه دور، فراهم می شود و اتصالی بین کلاینت و سرور میزبان به وجود می آید. قابل توجه اینکه تلنت متنمحور است و این کار در محیط های گرافیکی مرسوم انجام نمی شود.
کاربردهای Telnet چیست؟
- برخلاف بیشتر پروتکلهای جدید در دنیای شبکه علاوه بر ارسال و دریافت دیتا، امکان دسترسی به فایلهای مختلف در هاست مقصد را هم فراهم میکند.
- از کاربردهای talent می توان به انجام برخی از کارها در سرور اشاره کرد مانند بررسی ایمیل ویرایش فایلها، اجرای برنامهها و ...
- نرم افزارهای متنی و رمزگذاری نشده از طریق تلنت قابل دسترسی می باشند.
- برای دسترسی به سرورهای قدیمی می توان از پروتکل تلنت استفاده کرد.
- در برخی از روترهای قدیمی سیسکو امکان اتصال Telnet وجود دارد.
- در گذشته برای ، انتقال دیتا برای اجرای بازیهای ساده و همچنین مسائل مربوط به پیشبینی آبوهوا از تلنت استفاده می شد گاهاً در دنیای امروز نیز با این اهداف مورد استفاده قرار می گیرد.
- در ادامه کاربردهای تلنت می توان به استفاده از آن در پیکربندی اولیه سختافزار اشاره کرد.
- امکان دسترسی از راه دور به شبکههای داخلی را فراهم می کند.
- به وسیله پروتکل talent تست پورتهای باز یا استفادهشده انجام می شود.
معایب پروتکل Telnet چیست؟
از مهمترین معایب تلنت می توان به نا امن بودن آن اشاره کرد زیرا تمام فرآیند کار بدون رمز گذاری انجام می شود .
دومین ضعف آن محیط کاربری متن محور است . تمام روند انجام کار به وسیله کیبورد و خط فرمان cmd انجام می شود که نظر کاربران امروزی که با دنیای محیط گرافیکی آشنا هستند را جلب نمی کند.
مزایای استفاده از تلنت چیست؟
علی رغم پیشرفت روز افزون تکنولوژی هنوز پروتکل تلنت منسوخ نشده است که این موضوع نشان میدهد مزیت هایی نیز دارد :
همانطور که اشاره شد انتقال اطلاعات بدون هیچگونه رمزگذاری انجام میشود و این موضوع در شبکه های امن به کلاینت امکان هر فعالیتی را ایجاد می کند که این ویژگی در برخی از موارد کارآمد محسوب می شود.
در اتصال به سیستم عامل های مختلف محدودیتی ندارد و در سیستم عامل های مختلف مانند (ویندوز، لینوکس، مَک ) قابل اجراست.
با استفاده از تلنت امکان دسترسی کامل به منابع موجود در هاست وجود دارد البته به شرط پشتیبانی سرورها از این پروتکل که ناگفته نماند امروزه سرورهای محدودی از آن پشتیبانی می کنند.
SSH جایگزین تلنت در دنیای امروز
در ده60 یعنی زمانی که تلنت توسعه یافت خبری از هکرها و نگرانی برای نفوذپذیری به شکل امروزی وجود نداشت ولی در حال حاضر امنیت شبکه یکی از فاکتورهای مهم محسوب می شود. به طور کلی امنیت در Telnet بسیار آسیب پذیر است
SSH( Secure Shell) جایگزینی امن برای Telnet محسوب می شود و عملکردی شبیه به پروتکل تلنت دارد و ضعف اصلی آن یعنی عدم امنیت را پوشش داده است.
آیا هنوز از Telnet استفاده می شود؟
بله در دنیای امروز نیز برای مدیریت سیستمهای مبتنی بر متن از Telnet استفاده میشود . و به طور کامل منسوخ نشده است.
تفاوت FTP و Telnet چیست؟
Telnet یا TELecommunication NETwork) ) برای ورود به یک سیستم از راه دور و دسترسی به آن استفاده می شود و از FTP یا File Transfer Protocol)) صرفاً به منظور انتقال فایلها از یک سیستم به سیستم دیگر استفاده می گردد و به کمک آن می توان فایلها را از کامپیوترهای راه دور منتقل کرد.
سخن آخر
ضمن تشکر از همراهی شما در این مقاله سوال telnet چیست ؟ و چه کاربردی دارد را بررسی نمودیم تلنت یک پروتکل متن محور است و به کمک آن ارتباط بین دو دیوایس فراهم می شود و از ابتدایی ترین ابزارها در این زمینه محسوب می گردد در این مقاله به اصلی ترین کاربردهای talent پرداختیم. اگر سوالی در این خصوص داشتید با تماس با کارشناسان مجموعه رایانه کمک در حداقل زمان به پاسخ مناسبی خواهید رسید. شما میتوانید برای ارتباط با ما از طریق تلفن های ثابت با شماره 9099071540 یا 9099070192 (با تلفن ثابت ) یا از طریق "صفحه تماس از موبایل" با کارشناسان متخصص ما اقدام کنید.
همکاران ما در تمام طول هفته آماده اند تا پاسخگوی سوالات فنی شما باشند
قابل توجه شما کاربر گرامی: محتوای این صفحه صرفاً برای اطلاع رسانی است در صورتی که تسلط کافی برای انجام موارد فنی مقاله ندارید حتما از کارشناس فنی کمک بگیرید.