یکی از مواردی که در راه اندازی و استفاده از شبکه لحاظ می شود جلوگیری از اقدامات فرسایشی و پرتکرار می باشد، به این منظور اگر تعداد کلاینت های زیادی در یک شبکه باشد به طور حتم ترجیح ادمین استفاده از ابزارها و دانشی است که از انجام کارهای تکراری مانند تخصیص IPبه هر کامپیوتر به صورت دستی جلوگیری شود.
DHCP پروتکلی است که به وسیله آن اختصاص دادن IP Address به کلاینت های شبکه به صورت اتوماتیک انجام میشود و این کار بخصوص در شبکه هایی با مقیاس بزرگ بسیار کار آمد می باشد. در مقاله DHCP چیست و چه کاربردی در شبکه دارد؟ به بررسی DHCP پرداخته ایم پیشنهاد می شود برای درک بهتر موضوع این مقاله را از دست ندهید. در ادامه سعی داریم پاسخ مناسبی برای سوال سرور dhcp چیست؟ پیدا میکنیم.
فهرست
✅DHCP چیست؟
✅تاریخچه DHCP
✅سرور dhcp چیست؟
✅DHCP سرور چگونه کار می کند؟
✅مزایای استفاده از سرور DHCP
✅معایب سرور DHCP
✅مقایسه DHCP استاتیک و پویا
✅سخن پایانی
DHCP چیست؟
پروتکل DHCP اختصار یافته کلمات Dynamic Host Configuration Protocol با معنی لغوی پروتکل پیکربندی میزبان است . نوعی پروتکل پویا می باشد که علاوه بر تخصیص IP به صورت اتوماتیک برای مدیریت شبکه و سرور DNS برای فیلتر نیز استفاده می شود. (اگر به دنبال DNS های جدید هستید از مطلب بهترین DNS های پرسرعت و رایگان 2024 استفاده کنید.)
تاریخچه DHCP
DHCP یکی از پروتکل های مدل TCP/IP است که از یک پروتکل قدیمی دیگر بنام bootp ریشه گرفته است البته قطعا بهبودیافته و پیشرفته تر از bootp است. این پروتکل اولین بار در اکتبر سال 1993 معرفی شد و سازمان ارائه دهنده آن IETF بود که آن را با عنوان RFC 2131 و RFC 3396 ارائه کرد. ویژگی برتر DHCP نسبت به Bootp اینطور عمل می کرد که دیگر به اینکه اطلاعات پیکربندی هر کاربر یا client به صورت دستی وارد شود نبود.
DHCP در لایه application استفاده می شود و با استفاده از آن مدیران شبکه می توانند IP address ها را به شکل خودکار مدیریت کنند. از وظایف DHCP یا همان پروتکل تخصیص پویای نشانیهای میزبان یافتن سرور، پیشنهاد اجاره IP، درخواست و تأیید آن است.
سرور dhcp چیست؟
سرورDHCP یک ابزار مدیریت شبکه است که به کمک آن ای پی آدرس های درست و معتبر بدون نیاز به دخالت هر باره ادمین برای وصل شدن دستگاه ها و کامپیوترها به شبکه ساخته می شود. سرور DHCP با ذخیره اطلاعات IP کلاینت ها مانع از تخصیص ای پی تکراری می شود و روند اختصاص دادن IP معتبر و غیرتکراری توسط این سرور صورت میپذیرد.
DHCP سرور چگونه کار می کند؟
در DHCP server مجموعه ای از ای پی آدرس های یونیک قرار دارد و هر دستگاه برای وصل شدن به شبکه نیاز دارد تا یک IP دریافت کند. به صورت معمول کلاینت ها بالافاصله بعد از بوت شدن یک "درخواست " broadcast به سرور ارسال می کند(Broadcast بسته درخواستی می باشد که برای تمامی میزبان های فعال در شبکه ارسال می شود)
در مرحله بعد دستگاهی که درخواست IP را ارسال کرده بود یک بسته "پاسخ" از سرور DHCPدریافت می کند این بسته شامل IPو Default Gatewayمی باشد. قابل ذکر است این پاسخ با توجه به اطلاعات پیکربندی که سابقاً توسط مدیر شبکه تعریف شده است ارسال می گردد.
در نهایت یک IP مشخص به صورت اجاره ای و موقت در اختیار درخواست دهنده قرار می گیرد و بعد از اتمام زمان تعیین شده در اصطلاح lease می شود و اگر کاربر نیاز به زمان بیشتر دارد مجدداً در خواستی ارسال می کنند و DHCP server ممکن است این ای پی را منقضی کند و ای پی جدیدی را ارسال نماید که چگونگی انجام این کار از قبل توسط مدیر شبکه تعریف شده است.
همانطور که می دانید دستگاه ها دارای یک Mac آدرس مشخص برای شناسایی هستند و سرور DHCP با توجه به این Mac آدرس در صورتی که حتی دستگاه ها جا به جا شوند همچنان ای پی آدرس منحصر به فردی را به آن ها تخصیص می دهد.
مزایای استفاده از سرور DHCP
🔍 تخصیص آیپی به کلاینتها به صورت اتوماتیک
🔍 حذف مرحله کانفیگ کلاینت ها به صورت دستی
🔍 مدیریت و پیکربندی شبکه در فضای متمرکز
🔍 سهولت در مدیریت کاربران جدیدی که به شبکه وارد می شوند
🔍 بهینه شدن آدرس ip ها به این معنی که امکان مجدد استفاده ازای پی بعد از منقضی شدن توسط دستگاه های دیگر وجود دارد.
مواردی که در بالا گفته شد از مزایای راه اندازی سرور DHCP می باشد.
✨ تا حالا اسم اینترنت ftth به گوشت خورده؟ اگه دوس داری با این شبکه که سرعت خیلی بالایی داره آشنا بشی چطوره به مطلب اینترنت تانوما چیست؟ یه سری بزنی 🍂
معایب سرور DHCP
از معایب سرور دی اچ سی پی می توان به مشکلات امنیتی در سرور و کلاینت اشاره کرد و هر دو این ها در برابر سیستمهای نفوذی و حملهها آسیبپذیر می باشند.
🚩 عدم تخصیصip به صورت همیشگی
با هر بار ورود کلاینت ها ای پی قبلی منقضی می شود در نتیجه ای پی ثابت و همیشگی در اختیار دستگاه ها قرار نمی گیرد.
🚩 بروز مشکل IP Confict
امکان بروز IP Conflict (تداخل آدرس آیپی) در شبکه ، ممکن است این اتفاق به دلیل پیکربندی نادرست سرور اتفاق بیافتد ولی اگر با خاموش و روشن کردن دستگاه کلاینت مشکل مرتفع نشود DHCP server نیازمند بررسی و تعمیر می باشد.
🚩 صرف هزینه
پیکربندی و نگه داری سرور دی اچ سی پی نیازمند صرف هزینه می باشد.
🚦 میخوای کابل شبکه کابل شبکه poe بگیری ولی نمیدونی کدوم بهتره؟ 🔌 تو مطلب بهترین کابل شبکه برای استفاده از poe کامل برات توضیح دادیم 🚥
مقایسه DHCP استاتیک و پویا
در DHCP پویا، ip به صورت موقت در اجاره کلاینت می باشد و بعد از اتمام زمان lease،این ای پی مجدداً در لیست ای پی های سرور قرار می گیرد. مدتزمان lease متفاوت می باشد و بعد از اتمام این زمان اگر دستگاهها آنلاین باشند و مجدداً، درخواست تمدید نمایند ممکن است DHCP بهجای اختصاص همان آی پی به آنها، آی پی آدرس جدیدی را برای آن ها مشخص نماید.
در آیپیهای استاتیک، ip address به صورت دائمی در اختیار دستگاههایی مانند سوییچها و وب سرورها قرار می گیرد.
سخن پایانی
در این مقاله سعی داشتیم پاسخ مناسبی برای سوال سرور dhpc چیست پیدا کنیم. همانطور که در متن مقاله نیز اشاره شد از پروتکل دی اچ سی پی برای ایجاد ip آدرس جدید به صورت اتوماتیک استفاده می شود و شبکه برای ذخیره لاگ ها و لیست ای پی ها نیازمند سرور دی اچ سی پی می باشد.
اگر سوالی در خصوص محتوای این مقاله یعنی سرور dhcp داشتید می توانید روی کمک ما حساب کنید. رایانه کمک سال هاست در زمینه حل مشکلات اینترنتی و کامپیوتری در کنار شماست. شما میتوانید برای ارتباط با ما از طریق تلفن های ثابت با شماره 9099071540 یا 9099070192 (با تلفن ثابت ) یا از طریق "صفحه تماس از موبایل" با کارشناسان متخصص ما اقدام کنید.
همکاران ما در تمام طول هفته آماده اند تا پاسخگوی سوالات فنی شما باشند
قابل توجه شما کاربر گرامی: محتوای این صفحه صرفاً برای اطلاع رسانی است در صورتی که تسلط کافی برای انجام موارد فنی مقاله ندارید حتما از کارشناس فنی کمک بگیرید.