از آنجاییکه آشنایی با انواع ویروس های کامپیوتری و جلوگیری از ویروسی شدن سیستم برای تمامی افرادی که با سیستمهای کامپیوتری سر و کار دارند الزامی است، ما تصمیم گرفتیم در این مقاله از رایانه کمک به معرفی ویروسهای کامپیوتری و انواع آن بپردازیم.
ویروس های کامپیوتری چیست
قطعا اگر شما هم جزء کاربران سیستم های کامپیوتری هستید بارها نام ویروس کامیپوتری را شنیده و از وجود آن دچار دردسر شده اید. معمولا ویروس های کامپیوتری دائما کپی شده و تمامی برنامه ها و فایل های شما را آلوده خواهند کرد.
اگر متوجه شده اید که کامپیوتر، لپتاپ یا تلفن همراه شما دچار کندی شده، هنگ میکند یا برنامه های مختلف سیستم شما متوقف میشود قطعا دستگاه مربوطه ویروسی شده است.
در حقیقت ویروس کامپیوتری، کد یا برنامه ی مخربی است که به جهت ایجاد تغییر در عملکرد سیستمهای کامپیوتری طراحی شده و از روش های مختلف به سیستم کاربر وارد میشود. معمولا ویروس ها مخرب هستند و باعث می شوند به سیستم شما آسیب های جدی وارد شود.
ویروسها از طریق فلش مموری، کلیک بر روی لینکهای مخرب، پیوستهای ایمیل، دانلود فایلهای آلوده از اینترنت، CD و DVD های ویروسی به سیستم شما وارد خواهند شد. پس اگر متوجه ایجاد تغییراتی در مرورگر، نمایش پنجره های پاپ آپ، اجرای برنامه های خودکار ناشناخته، کند یا هنگ شدن سیستم، خرابیهای مکرر، ارسال ایمیلهای مکرر از حساب خود، صدای غیرمعمول هارد که البته علت غیر معمول هارد رو قبلا داخل مطلب دیگه براتون توضیح دادم و اما اگر دچار علایم دیگر مانند تکثیر یا حذف فایلها در سیستم، تغییر رمز و... شده اید مطمئن باشید که سیستم شما آلوده به ویروس شده است.
بطورکلی ویروسهای کامپیوتری به 2 صورت هستند، گروهی از ویروسها بعد از انتقال به سیستم شروع به فعالیت کرده و با تکثیر شدن، سیستم و فایلهای شما را آلوده کرده و دسته ی دیگری از ویروسها بصورت خاموش عمل میکنند یعنی منتظر میمانند تا شما کد آن ها را اجرا نمایید.
بیشتر بحوانید: می دونی بات نت چیه وچه کاری میکنه؟ پس مقاله بات نت چیست و روشهای مقابله با آن رو حتما بخون
انواع ویروس های کامپیوتری
در یک دسته بندی کلی انواع ویروسهای کامپیوتری را میتوان به دسته های ذیل تقسیم کرد:
1- تروجان
2-ویروس های اجرایی
3-کرم ها
4-باج افزار ها
5-نرم افزار های جاسوسی یا اسپای ور
بیشتر بخوانید: بات نت چیست و روشهای مقابله با آن
نفوذ به سیستم از راه دور (تروجان)
یکی از انواع ویروسهای کامپیوتری اسب تروجان یا تروآ (Trojan horse) میباشد در واقع این برنامه ی نفوذی نوعی بد افزار است که میتواند به سیستم عامل دسترسی بالایی پیدا کند. به جهت دسترسی و کنترل از راه دور سیستمهای کامپیوتری، مجرمان سایبری از این ابزار مخرب استفاده کرده و به تمامی اطلاعات، شبکه، صفحه کلید و موس کاربر از راه دور دسترسی پیدا خواهند کرد.
میخوای از CD داخل کامپیوترت کپی بگیری اما نمیدونی دقیقا باید چیکار کنی بیا اینجا كپي كردن سي دي در كامپيوتر کامل برات توضیح دادم!
در واقع این برنامه ی تهاجمی با ورود به سیستم کاربر به نوعی عمل میکند که مجرمان میتوانند با حملات سایبری فایروالها و سیستمهای احراز هویت را کنار گذاشته و به تمامی فایلها و برنامه ها دسترسی داشته باشند. عدم اتصال به اینترنت، از کار افتادن برنامه ها، هنگ کردن سیستم از جمله نشانه های آلوده شدن سیستم به ویروس های تروجان میباشد. ویروس تروجان به انواع مختلفی به شرح ذیل تقسیم میشود:
تروجان تخریب کننده نرم افزارهای امنیتی: با غیرفعال کردن سیستمهای امنیتی شامل آنتی ویروس و فایروال و از بین بردن آنها با دیگر تروجانها ترکیب میشود.
تروجان مخرب فایل: این نوع بدافزار با ورود به سیستم تمامی فایلها و اطلاعات را حذف و نابود خواهد کرد و با آنتی ویروس شناسایی نخواهد شد.
تروجان FTP: با دسترسی به پورت 21 و گشودن آن مسیری را به جهت انتقال اطلاعات از سیستم قربانی فراهم میکند.
تروجان IM: تروجانی که به پیامرسان دسترسی داشته و قادر است تمامی داده ها را بصورت کامل استخراج کند.
تروجان کنترل دسترسی: این نوع تروجان به تمامی اطلاعات کاربر دسترسی کامل پیدا خواهد کرد.
ویروس فایل های اجرایی
نوع دیگری از ویروس های کامپیوتری هستند که در فایلهای اجرایی مانند.exe یا پسوندهای رایجی مانند com. پنهان شده و باعث آلوده شدن سیستم میشوند. چنانچه از یک سیستم آلوده به ویروس به سیستم دیگری متصل شوید سیستم مقصد نیز ویروسی خواهد شد. این نوع ویروس ها رایج ترین نوع بد افزار های کامپیوتری می باشند و به سرعت میتوانند از طرق مختلف بین سیستم های قربانیان تکثیر شوند.
Worm ویروسی با انتشار سریع
یکیدیگر از انواع ویروسهای کامپیوتری که در سال 1988 با هدف سوء استفاده از و نابودی پروتکل ایمیل ایجاد شد worm یا ویروس کرم نام دارد. این بدافزار بسرعت منتشر میشود، و دقیقا همانند ویروس تکثیر خواهد شد.
این بدافزار میتواند از یک سیستم به سیستم دیگری منتقل شده و خرابیهای زیادی به بار آورد. از ویژگیهای کرمها می توان به اشغال کردن حافظه، حذف و نابودی فایلها و دسترسی به پوشه ها اشاره کرد. همچنین این دسته از بد افزارها قابلیت بروز شدن و تغییر عملکرد را نیز دارند
روش ورود این نوع ویروس به سیستم قربانیان نصب برنامه های نرم افزاری backdoor برای سیستمهای مختلف است و این راهی برای دسترسی به بخشهای مختلف سیستم بدون اجازه ی کاربر میباشد. کرم کامپیوتری به انواع مختلف کرم ایمیل، کرم پیامرسان، کرم اشتراک گذاری فایلها، کرم شبکه، کرم آی ار سی و کرم رمز ارز تقسیم میشود.
انواع باج افزارها
باج افزار (ransomware) : یکیدیگر از انواع ویروسهای کامپیوتری مخرب است. همانطور که از نام باج افزار مشخصی است تهدید مهمی برای سازمانها، ادارات و حتی افراد به حساب میآید و با سرقت اطلاعات و رمزنگاری داده های کاربران، از آنها مبلغی به جهت رمزگشایی و ارائه ی فایلها درخواست میکند. در واقع این بدافزار مخرب به جهت بازگرداندن اطلاعات سرقت کرده درخواست باج خواهد کرد. از باج افزارهای معروف میتوان به موارد ذیل اشاره کرد:
Ryuk: این باج افزار فایلهای سیستم قربانیان را رمزگذاری میکند، و بجای افراد، سازمانهای مهمی که از سیستم عامل مایکروسافت استفاده کرده را هدف قرار داده و توانسته میلیونها دلار از این طریق باج بگیرد.
LockBit: این باج افزار با رمزگذاری سریع داده ها و اطلاعات شرکتهای بزرگ پیش از شناسایی توسط سیستمهای امنیتی، داده های آنها را سرقت کرده و با اسکن شبکه با پروتکلهای مربوطه، دیگر سیستمها را نیز بسرعت آلوده خواهند کرد.
باج افزار وردپرس: هدف این باج افزار سایتهای وردپرسی است توجه داشته باشید هرچه سایت وردپرسی بزرگتری داشته باشید باید خطر باج افزار وردپرسی را جدی تر بگیرید.
معرفی اسپای ور یا نرم افزارهای جاسوسی
دسترسی به اطلاعات مالی، صفحه کلید، فعالیتهای اینترنتی و پسوردها بدون رضایت کاربر توسط نرم افزارهای جاسوسی انجام میشود. بطورکلی هر دستگاهی که قابلیت اتصال به اینترنت را دارد در معرض این نوع ویروس قرار خواهد داشت.
مجرمان سایبری با این بدافزار و دسترسی به اطلاعات شما امنیت سیستم را به خطر انداخته و با فروختن این اطلاعات کسب درآمد میکنند. یکی از نرم افزارهای جاسوسی Dark Hotel نام دارد.
Gootloader بدافزار سایت های وردپرسی
یکیدیگر از انواع بدافزارها که سایتهای وردپرسی را هدف قرار میدهد، Gootloader نام دارد. در واقع این بدافزار با فریب گوگل سایتهای آلوده یا هک شده را در رتبه های برتر قرار داده و از این طریق کاربران را فریب میدهد.
این بدافزار با هدف قرار دادن سایتهای متعدد و تغییر در سیستم مدیریت محتوای آن سایتها و استفاده از تکنیکهای خاص seo در نتایج برتر گوگل ظاهر شده و قربانیان مختلفی را جذب میکنند.
معرفی ویروس های تبلیغاتی
Malvertising یکیدیگر از انواع ویروسها میباشد. این بدافزارها در واقع با نهان شدن در تبلیغات قانونی و پرداخت هزینه برای درج آگهی در سایت راه را برای ورود و آلوده سازی سیستم باز میکنند و زمانیکه کاربران ندانسته بر روی لینک مخرب کلیک میکنند با ورود به سایت ویروسی، بدافزار بر روی سیستم نصب خواهد شد.
شاید برایتان جالب باشد که بدانید برخی از این نوع بدافزارها بدون نیاز به کلیک و بصورت خودکار اجرا میشوند و سیستم کاربران را تهدید میکنند.
روش های آلوده شدن به بدافزار بدون فایل
یکی دیگر از انواع ویروسهای کامپیوتری، بدافزارهای بدون فایل هستند و همانطور که از نامشان مشخص است بدون نیاز به ذخیره سازی در یک فایل یا نصب مستقیم بر روی دستگاه به حافظه ی سیستم بصورت مستقیم وارد شده و به داده ها و اطلاعات دسترسی پیدا خواهند کرد. به دلیل این هجوم مخفیانه حذف این نوع بدافزار با آنتی ویروس بسیار دشوار است.
از جمله روشهای هجوم این بدافزار به سیستم های قربانیان می توان به موارد ذیل اشاره کرد:
لینک آلوده: با کلیک بر روی لینکهای آلوده در ایمیل خود راه را برای ورود این ویروس به حافظه ی دستگاه باز خواهید کرد.
ورود از طریق تزریق کد: در این روش ویروسها در نرم افزارهای سیستمی قابل اعتمادی مانند Microsoft PowerShell نفوذ کرده و از این طریق به سیستم کاربران دسترسی پیدا میکنند.
رجیستری: روش دیگر ورود این بدافزارها به سیستم کاربران تزریق کدهای مخرب به ریجستری ویندوز است. توجه داشته باشید که شناسایی این ویروس ها بسادگی امکانپذیر نیست.
روشهای جلوگیری از ویروسی شدن سیستم
اگر میخواهید از آلوده شدن و نفوذ ویروس به سیستم خود جلوگیری نمایید، بهتر است اقدامات ذیل را انجام دهید:
1.بهترین روش برای جلوگیری و نابودی انواع ویروس استفاده از آنتی ویروسها میباشد.
نکته: شما میتوانید انواع آنتی ویروسها را از طریق سایت دانلود رایانه کمک و از بخش آنتی ویروس بصورت رایگان دانلود نمایید. توجه داشته باشید که ویژگیها و نحوه ی نصب آنتی ویروسها نیز برای شما قرار داده شده است.
2.از اتصال هر گونه فلش مموری، هاردهای اکسترنال، CD و DVD های ناشناخته به سیستم خود جدا خودداری نمایید.
3.قبل از دانلود و نصب فایلهای مختلف آنها را اسکن کنید.
4.فایلهای ایمیل خود را قبل از باز کردن اسکن نمایید.
5.بر روی تبلیغات پاپ آپ مشکوک کلیک نکنید.
6.همواره از منابع معتبر اقدام به دانلود نمایید.
انواع آنتی ویروس های کامپیوتری
همانطور که اشاره کردیم یکی از بهترین روشهای مقابله و نابود کردن انواع ویروسها استفاده از آنتی ویروس میباشد. ما به شما توصیه میکنیم حتما آنتی ویروسی موثر و مطمئن بر روی سیستم خود نصب نمایید.
اگر با انواع آنتی ویروس، عملکرد آن و نحوه ی خرید آنتی ویروس آشنایی ندارید مطالعه ی مقاله ی "آنتی ویروس چیست ؟ " را از دست ندهید.
جدیدترین ویروس های کامپیوتری
بطور کلی سیستم های کامپیوتری دائما در معرض تهدیدات ویروسی و بدافزارها قرار دارند. هکرها دائما سعی در نفوذ به شبکه و سیستمهای کامپیوتری و دسترسی به داده و اطلاعات کاربران دارند. سرقت انواع داده ها، اطلاعات مربوط به کارت های بانکی، فایل ها با کمک ویروس های کامپیوتری و هکرها انجام می شود. در ادامه به جدیدترین و خطرناک ترین ویروس های کامپیوتری شناخته شده اشاره می کنیم:
Clop: این ویروس در گروه باج افزارها بوده و بسیار خطرناک است. امکان بازگردانی اطلاعات آسیب دیده تنها در صورت پرداخت باج به هکرها امکانپذیر میباشد. این ویروس، بیشتر کاربران ویندوز را مورد هدف قرار میدهد.
Cryptojacking: این ویروس به جهت استخراج ارزهای دیجیتال طراحی شده و هکرها همواره تلاش میکنند تا از طریق این بدافزار در سیستم افراد، با قدرت محاسباتی سیستم قربانی ارزهای دیجیتال را ماین نمایند.
Zeus Gameover: این بدافزار یک تروجان است که بعنوان نرم افزاری قانونی در سیستم پنهان شده و اطلاعات مربوط به حساب و کارتهای بانکی را سرقت خواهد کرد.
Onyx: این ویروس جدیدترین نوع باج افزار است، در واقع این ویروس به قربانیان اعلام میکند که در صورت عدم پرداخت باج، اطلاعات آنها را افشا خواهد کرد.
Black Basta: این ویروس توانسته چندین حمله ی بزرگ داشته باشد و آسیبهای جدی و خطرناکی به شبکه های کامپیوتری وارد کرده است.
سخن پایانی
شناخت ویروسها و مقابله با آنها به قدری اهمیت دارد که ما در این مقاله در مورد ویروس های کامپیوتری به تفصیل صحبت کردیم. شما میتوانید مشکلات و سوالات خود را در خصوص این مقاله یا دیگر زمینه های کامپیوتری از طریق شماره های 909071540 یا 0217129 با کارشناسان رایانه کمک در میان گذاشته و از متخصصین این مجموعه راهنمایی بگیرید.
قابل توجه شما کاربر گرامی: محتوای این صفحه صرفاً برای اطلاع رسانی است در صورتی که تسلط کافی برای انجام موارد فنی مقاله ندارید حتما از کارشناس فنی کمک بگیرید.