فیلترینگ چیست و دلایل فیلتر شدن سایت کدام است؟ این سوالی است که این روزها بسیاری از کاربران بدنبال پاسخی برای آن هستند. در واقع فیلترینگ مشکلی است که کاربران اینترنت و شبکه های اجتماعی مختلف با آن سر و کار دارند. اگر شما هم میخواهید با فیلترینگ و دلایل فیلتر شدن سایت آشنا شوید به شما پیشنهاد میکنیم تا انتهای این مقاله با رایانه کمک همراه شوید.
✴️✴️ تماس با کارشناسان فنی رایانه کمک : ☎️از طریق تلفن ثابت 9099071540 و 📱 از طریق موبایل 0217129
فیلترینگ ایران
فیلترینگ در حقیقت به معنای محدود کردن دسترسی کاربران به محتوای موجود در اینترنت یا شبکه های اجتماعی میباشد. این محتوا میتواند در گروه مطالب فرهنگی، سیاسی، اجتماعی، ورزشی یا... باشد.
در حقیقت فیلتر کردن به معنای عدم دسترسی به صفحات و خدمات اینترنتی است که از دید مسئولین سیاسی و فرهنگی کشور برای کاربران مناسب نمیباشد. توجه داشته باشید که تعیین مصادیق، سیاستهای فیلترینگ و صدور حکم توسط حکومت و اعمال فیلترینگ توسط ارائه دهندگان خدمات اینترنتی انجام خواهد شد.
فیلترینگ در آمریکا ، کانادا، اسپانیا، انگلستان، آلمان و بسیاری از کشورهای دیگر به جهت جلوگیری از انتشار مطالب خشونت آمیز، نژادپرستی، نقض حقوق بشر، مطالب نفرت انگیز و... انجام میشود.
بزرگترین فیلترکنندگان اینترنت در جهان شامل کشورهای چین، کره شمالی، ایران، سوریه، ترکمنستان، کوبا، بلاروس، ازبکستان، مصر، ویتنام و عربستان میباشند.
تشخیص فیلتر شدن سایت
قطعا بارها برای شما هم پیش آمده است که با وارد کردن آدرس یک سایت در مرورگر با صفحه ای مواجه میشوید که نوشته شده "این سایت فیلتر شده است" در حقیقت اگر نمیدانید این اتفاق چگونه پیش میآید با ما همراه باشید.
1. بعد از وارد کردن یک آدرس در صفحه ی مرورگر، سیستم شما درخواست یک صفحه وب را ارسال میکند.
2. این درخواست ابتدا به شرکت خدمات دهنده اینترنت (ISP) و بعد از آن به شبکه محلی ارسال خواهد شد.
3. قبل از ارسال درخواست از شبکه محلی به سرور درخواست کننده، محتوای مربوطه توسط سیستم فیلترینگ مورد بررسی قرار میگیرد.
4. در حقیقت سیستم فیلترینگ ، سایت فیلترینگ یا فیلتر کننده سایت دارای بانک اطلاعاتی است که به آن لیست سیاه گفته میشود و موظف است تا درخواستهای مربوطه را با این لیست چک کند. لیست سیاه شامل سه بخش ذیل میباشد:
- دامنه (Domain Address)
- آدرس آیپی (IP Address)
- کلمات کلیدی (Keywords)
5. درخواست ارسال شده توسط شما در این لیست جستجو میشود چنانچه هیچکدام از کلمات کلیدی و آدرسهای موجود در لیست سیاه در درخواست شما وجود نداشته باشد، درخواست شما پاک (clean) بوده و به سرور هدف ارسال شده و نتیجه ی مربوطه به شما نشان داده خواهد شد.
6. اما چنانچه درخواست شما در این لیست سیاه وجود داشته باشد درخواست شما آلوده (Dirty) بوده و صفحه ی فیلترینگ به شما نمایش داده خواهد شد.
شما میتوانید عکس سایت فیلتر شده را در ذیل مشاهده نمایید.
انواع فیلترینگ سایت
فیلتـرینگ معکوس: در این فیلترینگ، قبل از ارائه ی سرویس، سرور ارائه دهنده ی خدمات، IP مشتری را بررسی کرده و در صورتیکه به کشور تحریم کننده متعلق باشد سرویس ارائه نخواهد شد.
فیلترینگ از طریق DNS: در واقع DNS هر دامنه را به آیپی آدرس متناظرش ترجمه کرده و آدرس سرویس DNS را بصورت اتوماتیک در زمان برقراری اتصال در اختیار شما قرار میدهد. چنانچه سرور DNS در لیست سیاه قرار داشته باشد تمامی درخواستها غیرمجاز بوده و کل دامنه فیلتر خواهد شد.
فیلترینگ از طریق پروکسی: در فیلتر کردن به کمک پروکسی در حقیقت ISP دسترسی مستقیم به اینترنت را محدود میکند و شما مستلزم استفاده از پروکسیها خواهید بود. در واقع باید آدرس پروکسی سروری که ISP داده را در تنظیمات مرورگر وارد کرده و بعد از آن تمامی درخواستهای شما به پروکسی ارسال شده و در صورت مجاز بودن، پروکسی فایل مورد نظر را دریافت و برای شما ارسال میکند.
فیلترینگ به کمک نرم افزار: این نرم افزارها معمولا به جهت کنترل فرزندان استفاده میشود. به این نرم افزارها به اصطلاح سانسور افزار (Censorware) گفته میشود. از جمله نرم افزارهای فیلترینگ میتوان به Cyber sitter و Cyber portal اشاره کرد. برای اطلاعات بیشتر در این زمینه میتوانید به مقاله ی "چگونه فعالیت های اینترنتی فرزندانتان را کنترل کنید؟" مراجعه کنید.
فیلترینگ از طریق انسداد پورتها: با بلاک شدن پورت، تمامی سرویسهایی که از طریق آن ارائه میشود نیز از دسترس خارج خواهد شد. در واقع هر پورت عددی بین 0 تا 65535 میباشد. معمولا پورتهای متداول پروکسی از جمله 80 ، 1080، 8080 و ۳۱۲۸ همیشه مسدود میباشند.
فیلترینگ لیست سیاه و لیست سفید: همانطور که پیشتر اشاره کردیم لیست سیاه شامل آدرس آیپی، دامنه و کلمات کلیدی میباشد. لیست سفید بر خلاف لیست سیاه بوده و شامل آدرس سایتهایی است که دسترسی به آنها مجاز است. معمولا فیلترینگ لیست سفید در مجموعه هایی اجرا میشود که سازمان مربوطه بخواهد کارمندان به تعدادی معدودی از سایتها دسترسی داشته باشند.
فیلترینگ به کمک مسیریاب ها: در این نوع فیلترینگ مسیریابی در بخشی که اطلاعات توسط شما به ارائه دهنده ی سرویس اینترنت ارسال میشود وجود دارد در واقع تمامی درخواستها از این سیستم عبور کرده و در صورت وجود کلمات غیرمجاز، مسدود خواهد شد.
مهمترین دلایل فیلتر شدن سایت ها
دلایل مختلفی وجود دارد که منجر به فیلتر شدن سایتهای اینترنتی میشود، بطورکلی اگر کسب و کاری مرتبط با فضای مجازی و سایتهای اینترنتی دارید لازم است که با این موارد آشنا باشید، در واقع فیلترینگ یا سانسور در ایران بر اساس قوانین مجلس شورای انقلاب اسلامی اعمال میشود. از جمله مهمترین عللی که باعث فیلترینگ سایتهای اینترنتی میشود در ذیل آورده شده است:
انتشار محتوا بر خلاف عفت عمومی و فیلتر شدن سایت
این موارد شامل ترویج منکرات و فحشاء، ترغیب به فساد، استفاده ی ابزاری از بانوان و آقایان، راه اندازی مراکز همسریابی بدون اخذ مجوز و... میباشد.
فیلترینگ سایت بر اساس نشر محتوا بر علیه مقدسات اسلام
انتشار هر گونه محتوایی که مخالف موازین اسلامی بوده و اهانت به دین مبین اسلام و مقدسات به حساب آید مشمول فیلترینگ خواهد شد.
محتوای منتشر شده بر خلاف امنیت عمومی
این مورد نیز شامل اقداماتی است که منجر به از بین رفتن آسایش و امنیت جامعه میشود، از قبیل تبلیغات علیه نظام، تشویق به جنگ، کشتار و بمب گذاری، تبلیغ سازمانهای مخالف نظام، فاش کردن اسناد محرمانه ی دولتی و... .
انتشار محتوا بر علیه مقامات و نهادها و فیلترینگ سایت
از دیگر دلایل فیلتر شدن سایت در ایران اهانت و نشر اکاذیب بر علیه مقامات، سازمانها و نهادهای حکومتی و عمومی میباشد.
فیلتر شدن سایت به دلیل نشر محتواهای مطابق با جرایم رایانه ای
انتشار هرگونه محتوایی که با جرایم رایانه ای مرتبط است موجب فیلترینگ و انسداد سایت اینترنتی خواهد شد. این جرایم شامل انتشار یا فروش نرم افزارهای مختلف برای ارتکاب به جرایم رایانه ای، انتشار نام کاربری و گذرواژه های امنیتی، جاسوسی رایانه ای، انتشار و فروش فیلترشکنها، انجام فعالیتهای غیرمجاز همانند شرکتهای هرمی و سایتهای قمار و... خواهد بود.
محتوای ترغیب کننده به جرم دلیل فیلتر شدن سایت
انتشار هر گونه محتوایی که باعث تشویق، ترغیب و تبلیغ به ارتکاب جرم میشود مانند خشونت، خودکشی، مصرف مواد مخدر، قاچاق و... نیز در این دسته قرار دارند.
انتشار محتوا مجرمانه مربوط به مالکیت معنوی
توجه داشته باشید که انتشار هر گونه بازی رایانه ای یا آثار سمعی و بصری بدون اخذ مجوز یکی از دلایل فیلترینگ سایت است.
انتشار محتوای مجرمانه در انتخابات شورای اسلامی و مجلس خبرگان
به جهت جلوگیری از فیلترینگ سایتهای اینترنتی باید از انتشار هر گونه محتوا برای کاهش مشارکت در انتخابات، توقف انتخابات، دعوت به تجمعات اعتراض آمیز و اعتصابات، تبلیغ گروه های ضد انقلابی، انتشار محتوای توهین آمیز علیه انتخابات، ایجاد وحشت برای رای دهندگان، تبلیغات انتخابی برخلاف شئونات اسلامی، نشر اکاذیب، توهین، افترا و... خودداری نمایید.
فیلترینگ به دلیل انتشار محتوای مجرمانه در زمینه انتخاب ریاست جمهوری
از دیگر دلایل فیلترینگ سایت نشر محتوای مجرمانه برای انتخاب ریاست جمهوری میتوان به تشویق به عدم حضور افراد در انتخابات، انتشار مطالب توهین آمیز، انتشار مطالب علیه نامزدهای انتخاباتی، ارائه ی اطلاعات نادرست در خصوص انتخابات، استفاده ی ابزاری از تصاویر اشخاص، اتهام به نامزدهای انتخاباتی بدون مدرک و... اشاره کرد.
لیست سایت های فیلتر شده در ایران
از جمله سایتهای فیلتر شده معروف در ایران میتوان به Youtube.com، Taobao.com، twitter.com، Netflix.com، whatsapp.com، telegram.org، Facebook.com، و ,بسیاری سایت های معروف دیگر اشاره کرد. بطور کلی تنها راه دسترسی به سایت های فیلتر شده استفاده از فیلتر شکن میباشد.
لیست برنامه های فیلتر شده در ایران
از جمله مهمترین اپلیکیشنهای فیلتر شده در ایران نیز میتوان به واتساپ، فیسبوک، اینستاگرام، تیک تاک، تلگرام، اسنپ چت، توئیتر، وایبر، گوگل پلی و... اشاره کرد.
سخن پایانی
از آنجاییکه تمامی کاربران مخصوصا صاحبان کسب و کارهای آنلاین باید با علل فیلترینگ سایت آشنا باشند ما در این مقاله سعی کردیم به این سوال پاسخ دهیم که فیلترینگ چیست و دلایل فیلتر شدن سایت چیست؟ اگر بعد از مطالعه ی این مطلب با سوالی رو به رو شده که پاسخ آنرا پیدا نکرده اید میتوانید از طریق شماره های 909071540 یا 0217129 با کارشناسان رایانه کمک تماس گرفته و مشکل خود را از طریق متخصصین این مجموعه رفع کنید.
همچنین میتوانید برای مطالعات مقالات آموزشی بیشتر در حوزه ی سیستمهای رایانه ای و گوشیهای هوشمند به سایت آموزش کامپیوتر و موبایل رایانه کمک مراجعه نمایید.
قابل توجه شما کاربر گرامی: محتوای این صفحه صرفاً برای اطلاع رسانی است در صورتی که تسلط کافی برای انجام موارد فنی مقاله ندارید حتما از کارشناس فنی کمک بگیرید.