پروتکل DHCP چیست?
سرویس دی اچ سی پی سرویسی در شبکه است که به هر کدام از سیستم های شبکه ip اختصاصی را تخصیص میدهد، همانطور که میدانید هیچ دو کامپیوتری در شبکه نمیتوانند یک آدرس یکسان داشته باشند و اگر دو سیستم با هم یک آی پی داشته باشند ما با ارور مشابه بودن آی پی های داخل شبکه مواجه میشویم چون برای ارسال داده و اطلاعات بین کامپیوتر های داخل شبکه ما نیاز است برای هر سیستم یک آدرس IP منحصر به فرد داشته باشیم حالا در یک شبکه ی کوچک مثل یک شبکه ای که ده تا بیست کامپیوتر دارد ما میتوانیم برای هر سیستم به صورت مجزا ای پی دستی قرار دهیم اما در یک شبکه ای که بیش از 300 کامپیوتر داریم و یا یک شبکه ی گسترده هم این امکان وجود دارد که برای تمام کامپیوتر ها IP دستی تعریف کنیم؟ قطعا خیر! قطعا کار سختیه این تعداد ip دستی تعریف کردن در یک شبکه، در چنین وضعیتی ما نیاز به یک سرور دی اچ سی پی داریم که برای هر سیستم یک آی پی انحصاری در نظر بگیرد، که در این مقاله که از طرف کارشناسان پشتیبان شبکه رایانه کمک برای شما عزیزان نوشته شده است قصد داریم به این موضوع بپردازیم، در ادامه همراه ما باشید.
✴️✴️ تماس با کارشناسان فنی رایانه کمک : ☎️از طریق تلفن ثابت 9099071540 و 📱 از طریق موبایل 0217129
آنچه در این مقاله می خوانیم:
Dhcp ✅چیست؟
✅آشنایی با سرویس DHCP
✅DHCP از چه اجزایی تشکیل شده است
✅نحوه ی کار DHCP سرور چگونه است؟
✅استفاده از DHCP سرور چه مزایا و معایبی دارد؟
✅مفهوم scope dhcp چیست؟
✅پاسخ به سوالات متداول کاربران در رابطه با پروتکل dhcp چیست ؟ معرفی و کاربرد اصلی آن در شبکه
✅سخن آخر پشتیبان شبکه رایانه کمک
Dhcp چیست؟
همانطور که متوجه شدین ما به هر میزبان در شبکه یعنی هر دیوایسی که وارد شبکه میشود میتوانیم یک آدرس ip بدهیم تا با استفاده از این آدرس بتواند با دیگر کامپیوتر ها و دیوایس های داخل شبکه در ارتباط باشد همچنین میتوانیم برای میزبان های داخلی شبکه آدرسهای IP را به صورت دستی تعریف کنیم ، اما در شبکه های بزرگ که چندین کامپیوتر داریم و لازم است هیچ دو دیوایس داخل شبکه ای آدرس IP یکسانی نداشته باشند این یک کابوس است که شما به عنوان یک مدیر شبکه بخواهید برای تمام سیستم ها یک آی پی دستی تعریف کنید در چنین شرایطی به یک Dhcp server نیاز خواهیم داشت در واقع ما یک سرور DHCP در شبکه راه اندازی میکنیم که سرویس DHCP را ارائه میدهد.
آشنایی با سرویس DHCP
شاید برای شما هم سوال شده از که DHCP چیست و در حقیقت کوتاه شده چه عبارتی است سرویس DHCP در واقع کوتاه شده عبارت Dynamic Host Configuration Protocol است که یکی از پروتکل های مدیریت شبکه محسوب میشود، ما از این پروتکل برای خودکار سازی فرآیند پیکربندی دستگاه ها در فیلد آدرس های آی پی استفاده میکنیم ، با اینکار ما به تمامی دستگاه هایی که در شبکه هستند این امکان را میدهیم که ازدیگر منابع شبکه مانند DNS و یا منابع سخت افزاری و نرم افزاری استفاده کنند، زمانی که یک نود وارد شبکه میشود اولین کاری که سرویس DHCP انجام میدهد این است که آدرس منحصر به فردی را به این دیوایس اختصاص میدهد تا با دیگر نود های داخل شبکه در ارتباط باشد.
سرویس DHCP مراحل اختصاص دادن آدرس IP را به تمامی دستگاه های که داخل شبکه هستند راحت میکند و با این کار کار ما را راحت میکند. همانطور که میدانید یک سیستم علاوه بر اینکه به یک آدرس آی پی نیاز دارد لازم است رنج درستی از DNS نیز داشته باشد و یا برای اتصال به یک شبکه خارج از شبکه داخلی نیاز به داشتن Gateway یا گذرگاه اینترنت دارد که سرویس DHCP این موارد را نیز پیکربندی میکند.
خدمات پشتیبانی شبکه رایانه کمک : شرکت ما در زمینه پشتیبانی شبکه و همچنین حل مشکلات شبکه هم میتواند به صورت از پشتیبانی شبکه از راه دور و ریموتی مشکلات شما را برطرف کند هم میتواند نیروی حضوری جهت انجام کارهای پسیو شبکه و اکتیو شبکه به محل کار شما اعزام کند در صورتی که در این زمینه نیاز به کمک ما داشته باشید کافیه از طریق تلفن های ثابت شماره 9099071540 را شماره گیری کنید همچنین از طریق موبایل میتوانید با شماره 0217129 با رایانه کمک در تماس باشید.
💥 میدونی اصلا سرور چیه و چه کاربردی داره؟ دوست داری خیلی ساده با مفهوم سرور آشنا بشی؟ پیشنهاد میکنم نگاهی به مقاله سرور server چیست داشته باشی.
DHCP از چه اجزایی تشکیل شده است؟
زمانی که از این سرویس صحبت میکنیم در واقع از یک سری اجرایی صحبت میکنیم که در شبکه با هم با این سرویس در ارتباط هستند که ادامه میخواهیم با این اجزا آشنا بشویم
DHCP SERVER ما یک سرور DHCP در هر شبکه داریم ممکن است این سرور مجزا باشد ممکن است با یکی از سرور های شبکه تلفیق شده باشد به هر حال نیاز به وجود این سرور است، این سرور اطلاعات پیکربندی شبکه را درون خود نگه میدارد.
Dhcp client چیست؟
DHCP CLIENT همانطور که قبلا صحبت کردیم هر سیستم در شبکه یک NODE است به این نود ها کلاینت ها گفته میشود هر سیستمی که به سرور دی اچ سی پی متصل شود و آی پی دریافت کند یک دی اچ سی پی کلاینت محسوب میشود چرا که از این سرور خدمتی را دریافت کرده است.
DHCP Relay Agent چیست؟
شاید دو اسم بالا را در شبکه زیاد شنیده باشید ولی این اسم را تا به حال نشنیده باشید، زمانی که ما چندین شبکه داریم همانطور که قبلا با هم صحبت کردیم بین شبکه ها یک دستگاه روتر داریم که ارتباط بین شبکه ای را برقرار میکند حالا DHCP Relay Agent درخواست های دی اچ سی پی را به سرورها و به کلاینت ها هداینت میکند چرا که بسته های DHCP نمیتوانند از طریق روتر عبور کنند و به سیستم مقصد خود را برسانند و برای جا به جایی این بسته ها نیاز به DHCP Relay Agent است، تا سرور DHCP بتواند درخواستی هایی که از دیگر شبکه ها میآید را به درستی مدیریت کند.
💥پیشنهاد مطلب: همه چیز و راجع به سرور مجازی در مقاله سرویس وی پی اس چیست؟ بخون
DHCP Relay Agentاجزای
Subnet Mask : نیز یکی دیگر از تجهیزاتی است که در این بخش از شبکه داریم ، کار این مورد این است که آدرس های IP را به آدرس های شبکه و میزبان تقسیم میکند و به سیستم ها نشان میدهد که از چه رنجی از شبکه در حال استفاده هستند.
IP address pool در هر سرور دی اچ سی پی ما یک آی پی آدرس پول داریم در واقع استخری از آی پی های آزاد است که بر روی این سرور نگهداری میشود تا به دستگاهی اختصاص پیدا کند.
Gateway Address : این آدرس ، آدرس خروج از این شبکه است این آدرس به سیستم ها محل اتصال به خارج از شبکه که معمولا اینترنت است را نشان میدهد
Lease Time : مدت زمانی است که یک آدرس IP در شبکه برای یک کابر در دسترس قرار میگیرد پس از گذشت این زمان دستگاه مورد نظر مجدد لازم است آی پی جدیدی دریافت کند و یا آدرس IP را تمدید کند. همچنین می توانید برای پیدا کردن آی پی مقاله پیدا کردن آی پی آدرس در دستگاه های مختلف را مطالعه کنید.
نحوه ی کار DHCP سرور چگونه است؟
همانطور که متوجه شدین DHCP یک سرور است که به ما در اختصاص دادن IP ADRESS به سیستم هایی که داخل شبکه هستند کمک میکند اگر ما بخواهیم به تعداد زیادی نود در شبکه آی پی اختصاصی دهیم لازم است محاسبات بسیار دقیقی را انجام دهیم که مبادا آی پی تکراری در شبکه داشته باشیم و این مورد باعث ایجاد اختلال در شبکه شود در شبکه هایی که در مقیاس بزرگ هستند ما از DHCP برای تنظیم IP Address به صورت اتومات استفاده میکنیم.
خدمات پشتیبانی شبکه رایانه کمک : شرکت ما در زمینه پشتیبانی شبکه و همچنین حل مشکلات شبکه هم میتواند به صورت از راه دور و ریموتی مشکلات شما را برطرف کند هم میتواند نیروی حضوری جهت انجام کارهای پسیو شبکه و اکتیو شبکه به محل کار شما اعزام کند در صورتی که در این زمینه نیاز به کمک ما داشته باشید کافیه از طریق تلفن های ثابت شماره 9099071540 را شماره گیری کنید همچنین از طریق موبایل میتوانید با شماره 0217129 با رایانه کمک در تماس باشید.
این سرویس به این گونه عمل میکند که ابتدا یک رنج آی پی در نظر میگیرد و در این رنج برای هر کدام از کلاینت هایی که در شبکه هستند یک IP اختصاصی قرار میدهد.
زمانی که یک سیستم وارد شبکه میشود اگر از وجود سرور DHCP بی خبر باشد لازم است یک بسته با عنوان Discovery را در شبکه به صورت همه گیر را یعنی Broadcast ارسال کند این بسته برای تمامی میزبان هایی که در شبکه وجود دارند ارسال میشود. این بسته به سرور DHCP نیز که یکی از میزبان های شبکه است ارسال میشود در پاسخ به این بسته دی اچ سی پی سرور یک بسته را با عنوان Offer برای پاسخ به بسته ی ارسالی ارسال میکند این بسته ای که از طرف DHCP ارسال میشود شامیل یک Default Gateway و یک IP است.
زمانی که این بسته ارسالی از طرف DHCP سرور به دست سیستم کلاینت میرسد ، این میزبان بسته دریافتی را بررسی میکند و اگر امکان استفاده از این IP برای این دستگاه وجود داشته باشد یک بسته ای تحت عنوان Request برای سرور ارسال میشود
حالا DHCP سرور یک تاییدیه تحت عنوان ACK برای میزبان مورد نظر ارسال میکند و این آدرس آی پی به این سیستم تعلق میگیرد.
کاربرد DHCP چیست؟
همانطور که در بالاتر به اصطلاحات DHCP نگاهی انداختیم میدانیم که ما یک IP address pool داریم که آی پی هایی که میتوانند سیستم ها از آنها استفاده کنند در این استخر موجود میباشد زمانی که یک آی پی را سرور DHCP برای سیستم خاصی در نظر میگیرد این آدرس را از لیست آی پی های موجود خود حذف میکند ، و تا زمانی که آن را Lease duration مینامیم این آدرس در اختیار این دستگاه خواهد بود ، همچنین اگر این سیستم تمایل به استفاده مجدد از این آدرس آی پی داشته باشد پس از گذشت این زمان درخواست تمدید آی پی از طرف میزبان برای سرور دی اچ سی پی ارسال میشود ، اگر درخواست تمدید از ماشین مورد نظر ارسال نشود سرور میتواند این آدرس را از دستگاه بگیرد و به سیستم دیگری اختصاص دهد.
سرور دی اچ سی را میتوانیم برای خود به عنوان یک ابزار قدرتمند مدیریت شبکه بدانیم که از آن میتوانیم برای روی بستر TCP و IP استفاده کنیم، در حقیقت DHCP پروتکلی است که مسئولیت مدیریت و پیکربندی آدرسهای IP در داخل یک شبکه را بر عهده میگیرد. البته این مورد را نیز در نظر داشته باشید که مسئولیت رسیدگی و پیکربندی Gateway، DNS و Subnet Maskهای درست برای هر دستگاه در شبکه نیز برعهده DHCP قرار گرفته است.
💥پیشنهاد مطلب: استفاده از محصولات میکروتیک در تجهیز کردن شبکه بسیار رایج اگر می خوای همه چیز درباره سرور مجازی میکروتیک بدونی یه سر به این مقاله بزن
استفاده از DHCP سرور چه مزایا و معایبی دارد؟
از مهمترین مزایای استفاده از این سرویس اختصاص دادن آی پی خودکار به کلاینت ها میباشد
🟣سرعت تخصیص دادن آی پی به سیستم های داخل شبکه بالا است
🟣میان IP های شبکه تداخلی به وجودنخواهد آمد
🟣صرفه زمانی برای یک مدیر شبکه دارد که مجبور به تخصص آی پی به هر دستگاه به صورت مجزا نمیشود
اما از معایب استفاده از این سیستم این است که هر سیستمی که وارد شبکه شود به راحتی یک آی پی آدرس دریافت میکند البته این به شرطی است که سیستم مورد نظر بتواند وارد شبکه شما شود بنابراین اول از همه لازمه امنیت شبکه خود را افزایش دهید
مفهوم scope dhcp چیست؟
تا اینجای مطلب بایکدیگر بررسی کردیم که Dhcpچیست و متوجه شدیم که مخفف عبارت Dynamic Host Configuration Protocolاست وdhcp در واقع نوعی پروتکل شبکه است که به دستگاه های موجود در شبکه های بزرگ یک ip اختصاص می دهد.اما در این بخش قصد دارم scope dhcp را که مهمترین راه برای مدیریت اختصاص دادن آدرس IP و تنظیمات دیگر به کلاینت ها است را برای شما کاربران رایانه کمک توضیح دهم پس حتما همراه من باشید.همانطور که یادگرفتیم ip ها باید دارای محدوده منحصر به فرد و خاص باشند مثلا از محدوده 192.168.1.100 می توانیم تعداد زیادی آدرسip های مختلفی به دست بیاوریم.
به کمک DHCP SCOPE میتوان محدودیت های دیگه ای از نظر تعداد بازه زمانی و ... بر روی ای پی ها تعیین کرد. با ایجاد یک DHCP scope میتوان مواردی همچون آدرس شروع و پایان، ماسک زیرشبکه، زمان اجاره و پارامتر های دیگر را مشخص کرد که در ادامه هر کدام را طور مختصر برایتان توضیح خواهم داد.
🟡 آدرس شروع و پایان به محدوده آدرس IP هایی که میخواهید به کلاینتها اختصاص دهید گفته می شود. برای مثال، اگر میخواهید آدرس های IP از 192.168.1.100 تا 192.168.1.200 را به کلاینتها بدهید، باید آدرس شروع را 192.168.1.100 و آدرس پایان را 192.168.1.200 قرار دهید .
🟡 ماسک زیرشبکه عددی را نشان می دهد که متوجه شویم کدام آدرس IP مربوط به کدام شبکه و چه بخشی از host مربوط است. برای مثال، اگر میخواهید آدرس های IPتان را در یک شبکه با 254 هاست قرار دهید، باید ماسک زیرشبکه را 255.255.255.0 قرار دهید.
🟡 مورد سوم مدت زمانی است که یک کلاینت میتواند از یک آدرس IP استفاده کند و بعد از تمام شدن آن زمان ، کلاینت دو راه بیشتر ندارد. که اولین راه تجدید آدرس IP است و دومین راه ، دادن درخواست برای آدرس ip جدید است . برای مثال، اگر کلاینت ها بتوانند یک روز از یک آدرس IP استفاده کنند، باید زمان اجاره را 24 ساعت قرار دهند.
🟡 و مورد آخر این است که پارامترهای دیگری برای کلاینتها تعیین کنید، مانند آدرس سرور DNS و ....
پاسخ به سوالات متداول کاربران در رابطه با پروتکل dhcp چیست ؟ معرفی و کاربرد اصلی آن در شبکه
در این قسمت به تعدادی از سوالات کاربران در رابطه با DHCP چیست پاسخ خواهیم داد. کارشناسان مجرب و متخصص رایانه کمک برای ارائه خدمات کامپیوتری خود از طریق تماس تلفنی و پاسخگویی آنلاین به صورت شبانه روزی آماده پاسخگویی به سوالات شما عزیزان هستند
شما می توانید برای دریافت پاسخ سوال های خود از طریق تلفن های ثابت با شماره 9099071540 و از طریق موبایل با شماره 0217129 با کارشناسان رایانه کمک در ارتباط باشید.
آیا در شبکه خانگی استفاده از DHCP نیاز است؟
اگر آدرس IP سیستم های داخل شبکه را به صورت دستی وارد کنید نیازی به DHCP ندارید، ولی معمولا برای تخصیص ای پی به صورت خودکار به DHCP نیاز خواهید داشت.
آیا همه ی مودم ها از DHCP استفاده می کنند؟
خیر، ولی می توان گفت که همه ی مودم روترها از DHCP استفاده می کنند.
آیا می توانیم بیش از یک سرور DHCP در یک شبکه داشته باشیم؟
بله با تنظیم کردن چند رنج آی پی در یک شبکه می توان دو یا چند سرور DHCP با رنج IP های مختلف نیز اجرا کرد.
سخن آخر پشتیبان شبکه رایانه کمک
در این مقاله به صورت کامل با سرویس DHCP آشنا شدین ، اگر سوالی در این زمینه داشته باشید میتوانید در بخش دیدگاه ها سوال خود را مطرح کنید، امیدواریم این مطلب برای شما مفید بوده باشد همچنین در صورتی که نیاز به مشاور شبکه ، حل مشکلات شبکه ، پشتیبانی شبکه و یا خدمات شبکه دارید میتوانید با رایانه کمک در تماس باشید
برای تماس با رایانه کمک از طریق تلفن ثابت شماره 9099071540 را شماره گیری کنید و همچنین اگر قصد مکالمه با ما از طریق موبایل را داشته باشید میتوانید شماره 0217129 را شماره گیری کنید.
قابل توجه شما کاربر گرامی: محتوای این صفحه صرفاً برای اطلاع رسانی است در صورتی که تسلط کافی برای انجام موارد فنی مقاله ندارید حتما از کارشناس فنی کمک بگیرید.