❓شبکه چیست و کارشناس شبکه چه ویژگی هایی باید داشته باشد؟
❓پشتیبان شبکه کیست و چه وظایفی دارد؟
در این مقاله میخواهیم با کاربرد شبکه آشنا شویم و به این سوال پاسخ دهیم که کاربرد شبکه چیست؟ همچنین در ادامه با انواع شبکه و همچنین انواع توپولوژی شبکه آشنا خواهیم شد که برای شمایی که قصد داری در این مسیر شغلی شروع به کار کنی بسیار مفید است، میدانید که شرکت رایانه کمک یک شرکت خدمات کامپیوتری حضوری و غیر حضوری است که بیش از 12 سال سابقه فعالیت دارد.
ما در این سال ها متخصصین باتجربه ای در زمینه های مختلف استخدام کرده ایم که توانسته ایم در کمترین زمان مشکلات مربوطه را حل کنیم، یکی از زمینه های فعالیتی شرکت رایانه کمک پشتیبانی شبکه است که هم به صورت آنلاین و تلفنی انجام میدهیم یعنی بر روی سیستم های داخل شبکه شما ریموت میزنیم و مشکلات به وجود آمده را حل میکنیم و هم به صورت حضوری کارشناس پشتیبان شبکه به محل شما اعزام میکنیم و به این صورت مسائل به وجود آمده را رفع میکنیم، شما نیز از در زمینه شبکه با مشکلی مواجه شدین کافیه شماره 9099071540 را از تلفن های ثابت سراسر کشور شماره گیری کنید تا در کوتاه ترین زمان ممکن مشکل شما را برطرف کنیم، در ادامه به کابرد شبکه خواهیم پرداخت با ما همراه باشید.
✴️✴️ رفع مشکلات شبکه کامپیوتری با کارشناسان فنی رایانه کمک : ☎️از طریق تلفن ثابت 9099071540 و 📱 از طریق موبایل 0217129
در این مقاله چه خواهیم خواند؟
✅شبکه چیست ؟
✅شبکه چیست به زبان ساده
✅گره شبکه و یا نود چیست؟
✅کاربرد شبکه چیست؟
✅آشنایی با اصطلاحات رایج در شبکه های کامپیوتری
✅کلاینت چیست؟
✅سرور در شبکه چیست؟
✅اصطلاح هاست در شبکه های کامپیوتری
✅هدف از ایجاد شبکه کامپیوتری چیست؟
✅آشنایی با انواع شبکه های کامپیوتری
✅تقسیم بندی انواع شبکه بر اساس کارکرد آن
✅تفاوت شبکه اینترنت ، اینترانت و اکسترانت در چیست ؟
✅آ1. آشنایی با مفهوم اینترنت internet
✅آشنایی با مفهوم اکسترانت extranet
✅هدف ایجاد اکسترانت extranet چیست؟
✅تفاوت اینترنت، اینترانت و اکسترانت در چیست؟
✅منظور از پشتیبان شبکه کیست؟
✅برای راه اندازی شبکه به چه تجهیزاتی نیاز داریم؟
✅شبکه سازمانی چیست؟
✅کاربرد شبکه سازمانی
✅1. سرعت بالا اینترنت خصوصی
✅2. امنیت بالا اینترانت داخلی
✅3. افزایش کارایی شبکه سازمانی
✅4. دسته بندی کامل منابع
✅5. هزینه کمتر شبکه سازماندهی
✅ توپولوژی شبکه به چه معناست
✅انواع توپولوژی شبکه کدام اند؟
✅توپولوژی شبکه ستاره ای یا star
✅معایب و مزایای توپولوژی خطی در شبکه
✅توپولوژی شبکه ستاره ای یا star
✅مزیت های همبندی شبکه star
✅توپولوژی شبکه استار چه معایبی دارد؟
✅دستگاه مرکزی نیاز به توجه و مراقب دائمی دارد
✅توپولوژی حلقه ای یا token ring
✅چینش و طراحی شبکه با توپولوژی mesh
✅مزایای طراحی شبکه به صورت توری mesh
✅توپولوژی مش mesh چه معایبی دارد ؟
✅دسته بندی طراحی شبکه با توپولوژی mesh
✅راه اندازی شبکه با توپولوژی Hybrid یا ترکیبی
✅توپولوژی هیبریدی چه معایبی دارد ؟
✅آشنایی با توپولوژی بی سیم Wireless
✅توپولوژی Ad hoc در شبکه وایرلس
✅پاسخ به سوالات متداول کاربران در رابطه با کاربرد شبکه چیست؟
✅سخن آخر
شبکه یا network چیست؟
زمانی که ما گروهی از اشیاء را داریم و یا حتی گروهی از افراد را داریم که به صورت معنادار میتوانند اطلاعاتی را با یکدیگر به اشتراک بگذارند به این سیستم به وجود آمده شبکه میگوییم. همین تعریف شبکه در را اگر بخواهیم در مفاهیم فناوری اطلاعات بیابیم در میآبیم که شبکه های کامپیوتری و یا شبکه دیتا به مجموعه ای از کامپیوتر ها و ابزار ها و یا بهتر بگوییم اشیایی گفته میشود که این امکان را فراهم میکنند تا اطلاعات به صورت مفهومی و معنا دار بین اعضا به اشتراک گذاشته شود.
اگر بخواهیم به مفهوم شبکه در شبکه های کامپیوتر از سطحی بالاتر نگاه کنیم میتوانیم بگوییم شبکه های اطلاعاتی شامل نودهایی میشوند که به آنها در اصطلاح گره میگوییم، که این گره ها همان کامپیوتر ها و دستگاه های دیجیتالی داخل شبکه هستند، و این امکان را فراهم میکنند که از طریق لینک ها و یا ارتباط های فیزیکی که ممکن است به صورت بی سیم و یا از طریق سیم باشند پیام ها و اطلاعات بین همان گره ها که دستگاه های دیجیتالی داخل شبکه هستند جا به جا شود این مفهوم شاید به ظاهر کمی پیچیده به نظر بیآید اما یک مفهومی در سطح بالا از شبکه های کامپیوتری است و اگر جز افرادی هستید که میخواهید با سیستم های شبکه و پشتیبانی شبکه آشنا شوید لازم است این مفهوم ها را بدانید.
پیشنهاد مطلب: با تحولات ارتباطات تلفنی در فضای کسب و کار آشنا هستید؟ مقاله ویپ چیست را از دست ندهید.
حالا میخواهیم به سادگی به این مفهوم نگاهی بیاندازیم فرض کنید یک سیستم کامپیوتری دارید که از چندین کامپیوتر و تجهیزات تشکیل شده است، مانند چند پرینتر و مودم و غیره ... این سیستم ها از طریق کانال های ارتباطی به یکدیگر متصل میشوند تا بتوانند اطلاعاتی را جا به جا کنند برای مثال شما یک فولدر شیر که قبلا در رابطه با آن صحبت کرده ایم را به اشتراک گذاشته اید که دیگر اعضای شبکه در سیستم های خود به آن دسترسی داشته باشند، یا بتوانند منابعی را به اشتراک بگذارند برای مثال شما پرینتری را با دیگری شیر میکنید که باز در مقالات دیگر در این رابطه کاملا به شما آموزش داده ایم
مقالات مرتبط و مهم
🔗 اشتراک گذاری یک فولدر در شبکه ( شیر کردن فولدر در شبکه )
🔗 اشتراک گذاری پرینتر در شبکه
بهتر است برای یادگیری بیشتر دو مقاله بالا را مطالعه کنید تا با تکنیک های داخل شبکه نیز آشنا شوید
✴️✴️خدمات رایانه کمک : ما میتوانیم در نصب و راه اندازی شبکه و پشتیبانی شبکه به شما کمک کنیم و به راحتی در زمانی کوتاه مشکلات شبکه ای شما را برطرف کنیم کافیه با شماره 9099071540 از طریق تلفن های ثابت تماس بگیرید و یا از لینک " ثبت سرویس حضوری " اقدام به ثبت سرویس کنید.
شبکه چیست به زبان ساده
به زبان ساده شبکه یعنی گروهی از اشیایی که میتوانند یک سری اطلاعات را بین خود به اشتراک بگذارند و با هم در ارتباط باشند. در واقع شبکه همان share کردن داده ها بین چند دستگاه به صورت کابلی یا وایرلس است که سازمان ها و شرکت های مختلف از این روش برای انتقال اطلاعات به صورت سریعتر استفاده میکنند.
به عنوان مثال زمانی که شما دو کامپیوتر را با یک کابل به هم متصل میکنید تا بتوانند به اطلاعات یکدیگر دسترسی داشته باشند، شما یک فرایند شبکه کردن را انجام داده اید. ابتدایی ترین سطح شبک را اتصال دو کامپیوتر به هم میگویند و برای سطح بالا تر میتوان ارتباط چندین سازمان به هم در نظر گرفت.
برای شما هم پیش آمده تا قصد داشته باشید امنیت شبکه خود را در کامپیوتر بیشتر کنید؟ روشهای تامین امنیت شبکه کامپیوتر و لپ تاپ
گره شبکه و یا نود چیست؟
در توضیحاتی که در بالا گفته شد به صورت مختصری با مفهوم نود در شبکه و یا گره آشنا شدید. کامپیوتر هایی که فایلی ارسال میکنند و یا دریافت میکنند به نوعی سرمنشا شروع و پایان داده ها در شبکه ما به این کامپیوتر ها می شوند، گره های شبکه و یا نودهای شبکه میگوییم. ممکن است یک کامپیوتر نود در شبکه باشد، ممکن است یک گوشی تلفن و یا سرورها و تجهیزات سخت افزاری بزرگ ، بنابراین در مفهوم نود در شبکه حتما لازم نیست یک دیتا سنتر بزرگ را در نظر بگیرد حتی یک گوشی که داده دریافت و ارسال میکند نیز یک نود به حساب می آید.
کاربرد شبکه چیست؟
زمانی که از شبکه صحبت میکنیم یعنی ما در رابطه با طیف بزرگی از برنامه های کاربردی و همچنین سرویس هایی داریم صحبت میکنیم که در یک شبکه ی کامپیوتری در حال استفاده است، شبکه جهانی وب و یا اینترنت را در نظر بگیرید به تعداد بی شماری سرویس های متنوع در حال استفاده است و اطلاعات بسیاری در حال انتقال! در هر شبکه ممکن است شما سرویس های صوتی و یا تصویر های دیجیتالی را به صورت اشتراکی استفاده کنید، سرویس یوتیوب یک شبکه تصویری به حساب میآید بنابراین ذهن خود را از اینکه یک شبکه صرفا چند سیستم کامپیوتر و مودم و پرینتر است رها کنید. شبکه ی کامپیوتری میتواند هر نوع اطلاعاتی باشد که در حال جا به جایی آن هستید، زمانی که به صورت مشترک از سرویس های ذخیره سازی استفاده میکنید، از چاپگر ها و یا پرینتر ها، دستگاه های فکس، پیام رسان ها، سرویس های چت و غیره که در حال استفاده از منابعی مشترک هستید همگی م یتواند در شبکه باشند.
با استفاده از یک شبکه کامپیوتری شما به راحتی میتوانید با دیگران که در شبکه هستند ارتباط برقرار کنید ، برای مثال زمانی که یک کنفرانس ویدئویی ایجاد میکنید شما در حال استفاده از یک شبکه هستید همه کاربران در این شبکه به صورت تصویری با هم در تعامل هستند! این هم مثال دیگری از کاربرد شبکه برای اینکه مفهوم شبکه و کاربرد آن را به خوبی درک کنید.
ممکن است برای شما سوال شده باشد که بزرگترین شبکه ای که میتوانیم در نظر بگیریم چیست؟ اینترنت!!! رایج ترین و بزرگترین شبکه جهانی است، که منابع مشترکی را در اختیار کاربران خود قرار میدهد.
کاربرد شبکه چیست؟در قسمت بالا به صورت کامل اشاره کردیم که هدف اصلی شبکه و شبکه کردن چیست اما اگر به صورت خلاصه بخواهیم به آن اشاره کنیم با راه اندازی شبکه بخش های مختلف به دست می یابید.
1 . فرایند انتقال اطلاعات در شبکه ساده تر است.
اولین ویژگی شبکه کردن اینجا مشخص میشود که یک یا چند دستگاه به هم متصل باشند به سادگی میتوان دیتا های مختلف را با کمترین زمان جا به جا کرد.
در مقیاس خانگی زمان جا به جایی در بهترین حالت لازم است شما از فلش مموری استفاده کرده و اطلاعات را از یک دستگاه دریافت کرده و به سیستم های مختلف جا به جا کنید. اما با شبکه کابلی یا وایرلس با کمترین انرژی فقط کافی است چند کلیک ساده انجام دهید.
در مقیاس بزرگتر جا به جای اطلاعات بدون شبکه بودن کامپیوتر ها به هم یک مشکل اساسی است ولی با استفاده از شبکه دیگر نیازی نیست کارمندان مشکلی داشته باشند.
2 . امن بودن جا به جایی اطلاعات در شبکه
مزیت شبکه کردن کامپیوتر و لپ تاپ اینجا است که اطلاعات در یک مسیر امن جا به جا میشود و نیازی نیست نگران باشید که فردی ممکن است اطلاعات را رصد کند. اگر به درستی فرایند شبکه کردن کامپیوتر را انجام داده باشد، هیچ فردی بدون اجازه شما نمیتواند به داده ها دسترسی داشته باشد اما متاسفانه با بررسی کارشناسان بخش شبکه رایانه کمک مشخص شد بیشتر ارتباط شبکه مشتریان و شرکت ها قابل نفوذ است.
3 . در شبکه داده ها به صورت لحظه ای و کامل جا به جا میشوند
ویژگی بعدی شبکه کردن کامپیوتر همین است که تمام اطلاعت به صورت لحظه ای جا به میشود و دیگر نیازی نیست نگران بروزرسانی اطلاعات خود باشد.
و از طرف دیگر مطمئن هستید که اطلاعات دریافت شده ناقص و یا خراب نیست و میتوان بدون مشکل از آنها استفاده کرد.
4 . گستردگی بالا مزیت دیگر شبکه
شبکه آنقدر بزرگ است که بسیاری از سازمان ها و شرکت های مختلف در دنیا برای ارتباط های گستره خود استفاده میکنند به طور که ممکن است ارتباط شبکه کردن دستگاه های یک شرکت بین قاره ای باشد و از کشور های مختلف با یکدیگر در تعامل باشند (مانند بانک ها)
به همین دلیل شرکتها، مؤسسات، سازمانها، فروشگاهها، کارگاهها، مراکز صنعتی، درمانی و بسیاری دیگر از شبکه برای ارتباط سریع و مطمئن استفاده میکنند.
5 . انعطاف پذیری بالا شبکه کامپیوتر و دستگاه های دیگر
علت شبکه بسیار انعطاف پذیر است به صورت که اگر قصد داشته باشند دسترس یک دستگاه را از شبکه بگیرید و یا یک سیستم دیگر را اضافه کنید به سادگی این کار انجام میشود اما این سادگی به معنای آسان بودن نیست زیرا لازم است کارشناس شبکه به صورت کامل بخش و سطح شبکه را بررسی کرده و فرایند های مهم را انجام دهد به همین دلیل اگر توسط فردی که تسلط کافی به علم شبکه کردن کامپیوتر ندارد این کار انجام شود میتواند باعث ایجاد مشکل در شبکه شود.
اما در کل هر دستگاهی فارغ از سیستم عامل و نوع آن، در صورتی که قابلیت پشتیبانی از شبکه شدن را داشته باشد به راحتی میتواند در یک محیط شبکه قرار بگیرد.
آشنایی با اصطلاحات رایج در شبکه های کامپیوتری
تا به اینجا با مفهوم و کاربرد شبکه آشنا شدیم حالا بهتر است کمی با اصطلاحات رایج در این ساختار آشنا شویم تا برای ورد به این حوزه کاری اطلاعات کاملی داشته باشیم.
کلاینت چیست؟
کلاینت Client، یکی از واژه های آشنا در شبکه محسوب میشود که بسیار شنیده میشود اما این واژه به چه معناست، زمانی که یک شبکه راه اندازی میکنید ممکن است چندین سرور و چندین کلاینت داشته باشید در ادامه با مفهوم server در شبکه آشنا خواهید شد اما در اینجا اگر بخواهیم در رابطه با کلاینت مفهومی را به شما ارائه دهیم میتوانیم بگوییم هر سخت افزار و یا نرم افزاری که به سرور متصل شود و درخواستی را برای سرور ارسال کند در شبکه یک client محسوب میشود، در واقع server یک سرویس دهنده میشود که کلاینت ها نرم فزار ها و یا کاربرانی هستند که خدماتی را از سرور دریافت میکنند، معمولا کامپیوتر های رومیزی، لپ تاپ ها، گوشی ها و تلفن های همراه به عنوان کلاینت در شبکه ها استفاده میشوند چرا که به سیستم سرور متصل میشوند و سرویسی را دریافت میکنند.
🔹نکته مهم : باز هم به شمامیگوییم ذهن خود را فراتر از یک سرور ، چند سیستم کلاینت و یک پرینتر و غیره ببرید، چرا که شبکه ها ممکن است از نظر جغرافیایی در یک مکان وجود داشته باشند و یا ممکن است شما شبکه ای را ایجاد کنید که از طریق اینترنت و یا اینترانت به هم متصل شده باشد و از نظر جغرافیایی با هم فاصله داشته باشد.
سرور در شبکه چیست؟
در مقالات دیگر در رابطه با سرور و انواع آن با هم صحبت کرده ایم اما در این مقاله که در رابطه با شبکه است فقط میخواهیم به صورت خلاصه به مفهم سرور در شبکه بپردازیم. سرور در فارسی به معنی سرویس دهنده است بنابراین کامپیوتری در شبکه که به دیگر اعضای شبکه سرویسی را ارائه میدهد میتوانیم سرور بنامیم در نگاهی به شبکه های کوچک برای مثال و درک بهتر فرض کنید شما یک سیستم را به پرینتر خود متصل کرده اید و از روی این سیستم پرینتر خود را شیر کرده اید سرویس چاپ بر روی این سیستم به دیگر سیستم ها ارائه میشود یعنی سیستم های دیگر که کلاینت پرینتر هستند به سیستم سرور پرینتر متصل میشوند و از طریق این سیستم عملیات چاپ را انجام میدهد، به همین دلیل است که اگر سیستمی که به صورت مستقیم به پرینتر متصل است خاموش باشد دیگران نمیتوانند پرینت بگیرند
در مثالی دیگر فرض کنید شما بر روی سیستم خود یک پوشه شیر share ایجاد کرده اید دیگر سیستم ها که کلاینت محسوب میشوند به سیستم شما متصل میشوند و از اطلاعات داخل پوشه اشتراک گذاری شده استفاده میکنند در این حالت سیستم شما سرور است، به این حالت که این سرور تنها محدود به یک شبکه داخلی است میگوییم سرور شبکه که در این حالت کامپیوتر هایی که در شبکه موجود هستند از سرور فرمان میگیرند و نیاز های خود را تحت شبکه برطرف میکنند، اما سرور همیشه اینقدر کوچک و ساده نیست!!
در شبکه های بزرگ سرور های کامپیوتر های ابرقدرتی هستند که همیشه روشن هستند، برای مثال فرض کنید ساعت سه نصف شب در حال سرچ در اینترنت هستید! این اطلاعات کجا ذخیره شده است! چطور به دست شما میرسد! زمانی که به اینترنت متصل هستید شما در حال سرچ در یک شبکه غول پیکر هستید بنابراین سرورهایی همیشه روشن در این شبکه اطلاعات را به دست شما میرسانند که شما به نوعی کلاینت این شبکه غول پیکر محسوب میشوید.
اصطلاح هاست در شبکه های کامپیوتری
یکی دیگر از اصطلاحاتی که ممکن است در شبکه های کامپیوتری با آن رو به رو شوید واژه هاست و یا host است، هر سیستمی که به شبکه متصل میشود و خدماتی را دریافت میکند و یا خدمات و سرویسی را ارائه میدهد هاست نامیده میشود، بنابراین هم کلاینت و هم سرور در شبکه هاست محسوب میشوند.
✴️✴️خدمات رایانه کمک : ما میتوانیم در نصب و راه اندازی شبکه و پشتیبانی شبکه به شما کمک کنیم و به راحتی در زمانی کوتاه مشکلات شبکه ای شما را برطرف کنیم کافیه با شماره 9099071540 از طریق تلفن های ثابت تماس بگیرید و یا از لینک " ثبت سرویس حضوری " اقدام به ثبت سرویس کنید.
تا به اینجا با مهمترین اصطلاحاتی که در network و یا شبکه استفاده میشود آشنا شدین بهتر است به سراغ این موضوع برویم که
❓چه دلیلی برای ایجاد شبکه داریم؟
❓هدف ما از ایجاد یک شبکه چیست؟
هدف از ایجاد شبکه کامپیوتری چیست؟
زمانی که یک شبکه راه اندازی میکنید به راحتی میتوانید منابع داخل شبکه را به اشتراک بگذارید. فرض کنید شما ده کامپیوتر در شبکه خود دارد و نیاز دارید که همه این سیستم ها در روز مدارکی را چاپ کنند ، آیا لازم است 10 پرینتر هم خریداری کنید و به هر سیستم خود یک پرینتر متصل کنید! خنده دار است درسته ؟ هرگز چنین چیزی ندیدن!!! در چنین شرایطی به راحتی با ایجاد یک شبکه در هزینه های خود صرفه جویی میکنید
بالا بردن سرعت در تبادل اطلاعات : فرض کنید بر روی یک فایل میخواهید به صورت تیمی کار کنید در چنین شرایطی آیا میخواهید فایل را با فلش بر روی سیستم های دیگر جا به جا کنید؟ یا میخواهید یک فولد شیر ایجاد کنید! قطعا اشتراک گذاری فایل ایده بسیار بهتری است
ایجاد شبکه ما را به روز نگه میدارد : روزانه میلیون ها اطلاهات و صدها خبر در شبکه های اجتماعی و اینترنت و دیگر رسانه ها پراکنده میشود آیا غیر از این است که شبکه باعث شده ما همیشه به روز باشیم، البته اگر بخواهیم!
اهداف یک شبکه خیلی بیشتر از این مواردی است که در این قسمت بیان کردیم شما نیز به این موضوع فکر کنید و ایده های و تجربه های خود را برای ما در قسمت دیدگاه ها مطرح کنید و با دوستانتان به اشتراک بگذارید.
به صورت کلی با واژه شبکه آشنا شدیم کابرد و اهداف آن را بررسی کردیم و اصطلاحات رایج آن را بررسی کردیم بهتر است کمی بحث را تخصصی کنیم و انواع شبکه های کامپیوتری را بررسی کنیم در ادامه همراه پشتیبانان شبکه رایانه کمک باشید.
آشنایی با انواع شبکه های کامپیوتری
شبکه های کامپیوتری بر اساس فاکتور های متفاوتی دسته بندی میشوند بستگی دارد که شما چه فاکتوری را در نظر میگیرید و میخواهید انواع شبکه را در فاکتور مورد نظر بررسی کنید اولی فاکتوری که میخواهیم در اینجا مورد بررسی قرار دهیم وسعت و گستردگی است که به 6 دسته تقسیم میشود و هر کدام را در این قسمت مورد بررسی قرار میدهیم
- شبکه pan
- شبکه lan
- شبکه man
- شبکه wan
- شبکه gan
- شبکه wlan
که در ادامه هر کدام را به صورت مجزا بررسی خواهیم کرد.
1. شبکه شخصی pan چیست؟
شبکه پن pan در واقع یک شبکه شخصی کوچک است ، PAN مخفف عبارت Personal Area Network است، همانطور که میبینید یک شبکه که با محوریت یک شخص ایجاد شده است و محدوده ای حدود 10 متر را میتواند پوشش دهد. فرض کنید شما در محیط منزل خود به واسطه کاری که دارید لازم است گاهی از گوشی خود استفاده کنید.گاهی از کامپیوتر و گاهی از لپتاپ و گاهی از دستگاهای مختلف از پرینتر خود پرینتر بگیرید. حالا با استفاده از یک مودم و به صورت کابل یا حتی وای فای این دستگاه ها را به هم متصل میکنید تا به راحتی بتوانید اطلاعاتی را بین این دستگاه ها رد و بدل کنید و به کار خود ادامه دهید در چنین حالتی شما یک شبکه PAN ایجاد کرده اید! ممکن است برای شما چنین سوالی پیش بیاید :
تفاوت شبکه pan و شبکه lan در چیست؟
شبکه LAN و یا شبکه محلی محدود به یک کابر نیست! اما شبکه PAN یک شبکه شخصی و کوچک تر از lAN است.
یکی از وجوه تمایز شبکه شخصی (PAN) با شبکه محلی (LAN) نیز همین است. شبکه محلی اغلب به یک کاربر محدود نیست، اما شبکه PAN در اصل شخصی و کلا کوچکتر از شبکه LAN است.
2. شبکه lan چیست و چه زمانی از این شبکه استفاده میکنیم
همانطور که متوجه شدین ما در حال بیان انواع شبکه از نظر گستردگی هستیم شبکه LAN یک شبکه چند کابره است که این شبکه را معمولا در یک محدوده جغرافیایی واحد و یک پارچه میتوانیم ایجاد کنیم، عبارت LAN مخفف عبارت Local Area Network است، همانطور که مشاهده میکنید به معنی شبکه محلی است بنابراین ما در این شبکه نمیتوانیم پراکندگی جغرافیایی داشته باشیم! زمانی که ما در خانه خود و یا شرکت خود چند کامپیوتر و گوشی موبایل و لپ تاپ و دستگاه مک و چاپگر را به هم متصل میکنیم و چند کاربر از این تجهیزات استفاده میکنند.
میگوییم یک شبکه LAN ایجاد کرده ایم، ممکن است برای شما سوال شود که
❓اگر در دو طبقه مجزا ما شبکه ای راه اندازی کنیم باز هم شبکه lan داریم؟
بله اگر در شرکتی کار میکنید که شبکه به صورت کابلی و یا به صورت بی سیم در طبقات مختلف یک شبکه یکپارچه را ایجاد کرده اند اینجا هم یک شبکه LAN راه اندازی شده است، به صورت کلی میتوانیم بگوییم بسیاری از شبکه های خانگی و شبکه هایی که در اداره ها و دفاتر راه اندازی میشود یک شبکه lan محسوب میشود.
ممکن است شما یک شبکه lan را به صورت بی سیم راه اندازی کنید، ممکن هم است که به صورت کابلی این شبکه را ایجاد کنید و یا ترکیبی از هر دو را انجام دهید، که در حالت دوم معمولا یک روتر و یا مسیریاب داریم که میتواند تجهیزات بی سیم و کابلی را به هم مرتبط کند.
قبلا در رابطه با روتر با هم صحبت کرده ایم، میدانید که کار روتر مسیر یابی است، معمولا در شبکه های lan از یک روتر استفاده میکنند و همین روتر میتواند تمامی تجهیزاتی که داخل شبکه است را به هم متصل کند و ارتباط بین آنها را برقرار کند، همانطور که میدانید روتر میتواند یک دیوایس مجزا در شبکه باشد که به مودم متصل میشود و ارتباط دستگاه های داخل شبکه را با اینترنت نیز برقرار میکند و یا ممکن است روتر همان مودمی باشد که هم کار روت کردن یعنی مسیر یابی کردن را انجام میدهد و هم ارتباط کلاینت های داخل شبکه را شبکه جهانی اینترنت برقرار میکند. در تصویر پایین شما یک شبکه محلی که از تجهیزات مختلفی تشکیل شده است و همه آنها به مودم روتر و یا روتر متصل هستند را مشاهده میکنید.
3. آشنایی با شبکه دانشگاهی (CAN)
یک شبکه CAN در واقع از چندین شبکه محلی LAN تشکیل شده است عبارت CAN مخفف عبارت Campus Area Network است، معمولا به این صورت است که چندین شبکه محلی با روتر و سوییچ به هم متصل میشوند و شبکه can را تشکیل میدهند البته درست است که به عنوان شبکه دانشگاهی شناخته میشود اما فقط مخصوص دانشگاه ها نیست بلکه بسیار از مراکز آموزشی ، شرکت ها، مراکز نظامی و آژانس های دولتی از چنین شبکه ای استفاده میکنند، شما متوجه شدین که PAN یک شبکه شخصی است که فرد محور است و LAN یک شبکه محلی است حال میدانید که شبکه CAN از lan هم وسیع تر است ، برای مثال یک دانشگاه یک فضای آموزشی دارد که نیاز است این افرادی که در قسمت آموزشی هستند با هم در ارتباط باشند، یک فضای کتابخانه دارد که نیاز است افراد فقط در همین فضا با هم در ارتباط باشند و یک فضای مالی دانشگاه است که دسترسی های افراد متفاوت است، بنابراین در یک دانشگاه داشتن یک شبکه محلی کفایت نمیکند!
🔹نکته : امروزه گرههای شبکه CAN با فیبر نوری و با استفاده از فناوری اترنت پرسرعت (مثل اترنت گیگابیتی یا اترنت 10 گیگابیتی) به هم متصل میشوند.
تفاوت شبکه can و wan در چیست
این سوالی است که برای بسیاری از افرادی که شروع به آموزش شبکه میکنند پیش میآید که چه تفاوتی میان شبکه can و wan وجوددارد. شبکه CAN قابل مدیریت و نگهداری از یک نقطه واحد است و به راحتی مدیران شبکه CAN این دسترسی را دارند که شبکه خود را مدیرید و رصد کنند، ما در شبکه WAN چنین امکانی از یک نقطه برای مدیران فراهم نیست! همچنین بین شبکه CAN و اینترنت معمولا فایروال است که باعث میشود بتوانیم دسترسی های غیر مجاز به شبکه را ببندیم، همچنین یکی دیر از تفاوت این شبکه ها با هم در این است که از آنجایی که انتقال داده بین سامانه های درون شبکه ای شکل میگیرد بنابراین سرعت انتقال داده راحت تر است و اشتراک گذاری فایل های حجیم و سنگین راحت تر میشود، همچنین از آنجایی که شبکه Can اختصاصی است مجوز های دسترسی محدودتر و دقیقتری میتوانیم در این شبکه ایجاد کنیم که باز به نوعی میتوانیم بگوییم امنیت در این شبکه ها بیشتر است.
4. آشنایی با شبکه MAN و کاربرد آن
یکی دیگر از تقسیم بندی هایی که از لحاظ گستردگی برای شبکه ها قرار دارد شبکه man است که مخفف عبارت Metropolitan Area Network است ، جلوتر با شبکه wan آشنا میشوید میتوانیم بگوییم شبکه man از نظر گستردگی بین شبکه wan و شبکه can قرار دارد بنابراین الان میدانیم که این شبکه از شبکه lan بزرگتر است، اما از شبکه ون کوچکتر است، این شبکه ممکن است درون یک سازمان باشد و یا متعلق به یک سازمان باشد و یا از چندین سازمان مجزا تشکیل شده باشد همانطور که به شبکه Can شبکه دانشگاهی میگوییم به شبکه man شبکه شهری گفته میشود. در نظر بگیرد که یک سازمان بزرگ در نقاط مختلف یک شهر شعبه های مختلفی دارد زمانی که شبکه های محلی lan خود را به یکدیگر متصل میکند یک شبکه man ایجاد کرده است.
میگوییم به شبکه man شبکه شهری گفته میشود. در نظر بگیرد که یک سازمان بزرگ در نقاط مختلف یک شهر شعبه های مختلفی دارد زمانی که شبکه های محلی lan خود را به یکدیگر متصل میکند یک شبکه man ایجاد کرده است.
این سیستم یک زیر مجموعه نیز دارد که MWN نامیده میشود و مخفف عبارت Municipal Wireless Network است، یعنی به صورت وایرلس و بی سیم این شبکه این امکان را فراهم میکند که افرادی به آن از نقاط مختلف شهر متصل شوند و داخل این شبکه قرار بگیرند.
5. شبکه Wan چیست و چه کاربردی دارد؟
گسترده ترین شبکه ای که میتوانیم در نظر بگیریم شبکه WAN است این شبکه برخلاف شبکه محلی lan به یک نقطه جغرافیایی محدود نمیشود، با متصل کردن شبکه های مختلف محلی در نقاط مختلف جهان و شبکه های man و هم چنین شبکه های دیگر یک شبکه WAN ایجاد میشود، که بزرگترین شبکه جهانی محسوب میشود،
در این قسمت ما شبکه ها را از لحاظ گستردگی مورد مقایسه قرار دادیم و شما را با انواع مختلف شبکه آشنا کردیم اما تنها وجه تمایز و دسته بندی شبکه ها گستردگی آنها نیست بلکه کارکرد آنها نیز به نوعی لازم است مورد توجه قرار بگیرد که در ادامه به بررسی آن خواهیم پرداخت.
✴️✴️خدمات رایانه کمک : ما میتوانیم در نصب و راه اندازی شبکه و پشتیبانی شبکه به شما کمک کنیم و به راحتی در زمانی کوتاه مشکلات شبکه ای شما را برطرف کنیم کافیه با شماره 9099071540 از طریق تلفن های ثابت تماس بگیرید و یا از لینک " ثبت سرویس حضوری " اقدام به ثبت سرویس کنید.
تقسیم بندی انواع شبکه بر اساس کارکرد آن
یکی دیگر از تقسیم بندی که میتوانیم برای انواع شبکه در نظر بگیریم از لحاظ کارکرد شبکه است، از لحاظ کارکرد ما میتوانیم سه نوع مختلف شبکه را در نظر بگیریم که در ادامه به بررسی آنها خواهیم پرداخت:
- آشنایی با شبکه های Peer to Peer
- آشنایی با شبکه های client/server
- آشنایی با شبکه domain
1. آشنایی با شبکه های Peer to Peer
شبکه های peer to peer به معنی اتصال نقطه به نقطه است یکی از ویژگی های این شبکه ها این است که هیچ سروری وجود ندارد و مدیریت متمرکزی در این شبکه ها نداریم، شبکه peer to peer برای شبکه هایی است که کمتر از 10 کلاینت دارند ، تا به راحتی بتوانیم منابع را مدیریت کنیم، هزینه راه اندازی این شبکه کم است، اگر بخواهیم مثالی از سیستم عامل ویندوز در این شبکه ها بیآوریم باید بگوییم همان شبکه ای که با نام workgroup میشناسید در واقع شبکه peer to peer است.
هدف شبکه peer to peer چیست
هدف ایجاد این شبکه برقراری ارتباط بین سیستم ها و دستگاه های دیجیتالی و همچنین استفاده اشتراکی از منابع داخل شبکه است ، در این شبکه ها معمولا میخواهیم فایل و دیتایی را به اشتراک بگذاریم و یا پرینتری را به صورت اشتراکی استفاده کنیم.
2. آشنایی با شبکه های client/server
شبکه های سرور / کلاینت معمولا از شبکه های ورک گروپ و یا peer to peer بزرگتر است ، در این شبکه ها ما دو نقش برای کامپیوتر های داخل شبکه داریم یک کلاینت است که قبلا با آن آشنا شدیم و سیستمی است که سرویس و یا خدماتی را دریافت میکند و دیگری سرور است که نقش سرویس دهندگی را بر عهده دارد، در این شبکه ها سرورها تمامی فایل های شبکه را بر روی خود ذخیره کرده اند و تمامی کاربران شبکه در سطح خاصی به این فایل ها دسترسی دارند
3. آشنایی با شبکه دامین domain
شبکه دامین نیز یکی از شبکه های آشنا محسوب میشود که ممکن است به دفعات مختلف نام آن را شنیده باشید ، میدانید که تفاوت شبکه های دامین با ورک گروپ در این است که مدیران شبکه های DOMAIN به راحتی میتوانند تمام شبکه را مدیریت کنند و امنیبت نسبتا پایداری در این شبکه مشخص شده است، معمولا کامپیوتر ها و تمامی دستگاه هایی که میخواهد وارد این شبکه شوند به نوعی عضو شبکه دامین میشوند و نام و آدرسی دریافت میکنند که با آن نام و با پسورد خاصی میتوانند وارد شبکه دامین شوند.
تفاوت شبکه اینترنت، اینترانت و اکسترانت در چیست؟
در این بخش میخواهیم به سراغ شبکه های internet – intranet – extranet برویم ، یکی از سوالاتی که معمولا فکر تمامی افرادی که در این زمینه کاری شروع به کار میکنند را مشغول میکند، پس در ادامه مفهوم اینترنت، اینترانت و اکسترانت را یاد خواهیم گرفت و پس از آن به مقایسه این سه با هم میپردازیم.
- آشنایی با مفهوم اینترنت
- آشنایی با مفهوم اینترانت
- آشنایی با مفهوم اکسترانت
1. آشنایی با مفهوم اینترنت internet
Internet یا اینترنت را تقریبا همه ما تا بحال بارها شنیده ایم و با آن آشنا هستیم ، اینترنت یک شبکه بزرگ برای اشتراک گذاری اطلاعات است، که صورت میتوانیم اطلاعات مورد نظر خود را در قالب صفحات وب که به صورت به هم پیوسته است در اختیار افراد قرار دهیم، وظیفه پروتکل اینترنت ای است که یک سایت را با استفاده از آدرس URL یا همان دامنه به کاربرانی که در دنیای اینترنت هستند معرفی میکند، در واقع میتوانیم بگوییم وب گسترده جهانی اینترنت است که زمانی که شما نیاز به اطلاعات خاصی در زمینه خاصی داشته باشید به این وب متصل میشوید.
2. آشنایی با مفهوم اینترانت intranet
فرض کنید که شما یک ارگان و یا یک سازمان خاصی دارید و نیاز به اشتراک گذاری فایل ها در این سازمان دارید، نیازی نیست شما به بیرون از شبکه ارگان خود دسترسی داشته باشید همینکه شبکه ای ایجاد کنید که اعضا به فایل های مورد نظر خود و منابع و سرویس های مورد نظر خود دسترسی داشته باشند کفایت میکند، این همان اینترانت است که سازمان ها و بیزینس ها برای اشتراک گذاری منابع سرور ها و یا فایل های داخل یک مجموعه استفاده میکنند، در یک شبکه اینترانت ممکن است شما به بیرون از شبکه هم دسترسی دهید و ممکن است خیلی نیازی به انجام اینکار نباشد اما معمولا زمانی که به بیرون از شبکه دسترسی دهید نیاز است که یک دیوار آتش ایجاد کنید تا از اطلاعات داخل شبکه خود در برابر خطرات شبکه وب اینترنت جلوگیری کنید.
3. آشنایی با مفهوم اکسترانت extranet
حال اگر بخواهیم نگاهی به مفهوم اکسترانت داشته باشیم باید بگوییم extranet و اینترانت بسیار شبیه هم هستند با این تفاوت که اکسترانت از طریق پرتال وب نیز قابل دسترسی است، زمانی که ارگان مورد نظر به شما یک نام کاربری و پسورد میدهد و شما از هر کجایی که باشید تحت وب میتوانید با نام کاربری و رمز خود وارد شبکه ارگان مورد نظر شوید، در این حالت شما یک شبکه اکسرانت extranet دارید.
هدف ایجاد اکسترانت extranet چیست؟
هدف از ایجاد یک شبکه extranet این است که افراد بتوانند به فایل ها و منابع مشتری دسترسی داشته باشند اما این افراد در یک مکان خاصی متمرکز نیستد! اگر بخواهم برای شما مثالی بیآورم فرض کنید شما با یک vpn شرکت به شرکت خود متصل میشوید و کارهای لازم را در شبکه و نرم افزار تحت شبکه شرکت انجام میدهید در چنین حالتی شما از یک شبکه اکسترانت در حال استفاده هستید.
تفاوت اینترنت، اینترانت و اکسترانت در چیست؟
احتمالا در توضیحاتی که به شما ارائه شد متوجه تفاوت این سه شبکه با هم شدین ، بیشتری تفاوتی که بین این سه شبکه میتوانیم در نظر بگیریم دسترسی پذیری آنها است، اینترنت کاملا عمومی است و هر فردی میتواند به آن دسترسی داشته باشید، در صورتی که در دو نوع شبکه دیگر ما محدودیت هایی برای دسترسی به منابع و .... داریمو یا در اینترانت شما از راه دور نمیتوانید به شبکه دسترسی داشته باشید و اگر بخواهید شبکه ای غیر متمرکز داشته باشید نیاز است از شبکه اکسترانت استفاده کنید.
پشتیبان شبکه کیست؟
پشتیبان شبکه فردی است که به علم شبکه کردن کامپیوتر، لپ تاپ، روتر، مودم، و... تسلط دارد و میتواند در کمترین زمان یک مسیر شبکه را ایجاد یا تعمیر کند.
به طور کلی متخصص شبکه فردی است که با ابزار مخصوص شبکه، محیط شبکه، روند راه اندازی شبکه و رفع مشکلات شبکه تسلط کامل دارد و به صورت تخصصی در این حیطه آموزش دیده است.
بنابراین افراد برای راه اندازی شبکه، تعمیرات شبکه محلی و نصب تجهیزات شبکه سوال یا مشکل خاصی داشته باشند میتوانند به این افراد مراجعه کنند.
خوشبحتانه شرکت رایانه کمک با دارا بودن تیم حرفه ای از بهترین کارشناسان متخصص شبکه، به صورت کامل فرایند راه اندازی، اجرا و تعمیرات شبکه را به صورت حرفه ای انجام میدهد به طوری که امروزه بسیار از شرکت ها و کاربران برای درست کردن مشکل شبکه و رفع ایرادات شبکه خود با کارشناسان رایانه کمک در ارتباط هستند.
در صورتی که قصد دارید در کمترین زمان مشکل شبکه خود را رفع کنید کافی است از طریق شماره تلفن های 9099071540 و 0217129 با کارشناسان شبکه در ارتباط باشید.
برای راه اندازی شبکه به چه تجهیزاتی نیاز داریم؟
برای راه اندازی شبکه لازم است اقداماتی را فراهم کنید. با توجه به نوع شبکه بی سیم و یا باسیم بودن شبکه تجهیزاتی که نیاز دارید شامل موارد زیر است:
برای راه اندازی شبکه با سیم به این تجهیزات نیاز دارید :
1 – کابل شبکه .
2- سوئیچ شبکه .
3- رک شبکه .
برای راه اندازی شبکه بی سیم به این تجهیزات نیاز دارید :
1- اکسس پوینت .
2- کارت شبکه بی سیم .
همچنین برای راه اندازی شبکه های کامپیوتر خانگی در راه اندازی شبکه های کامپیوتری خانگی با توجه به نوع دستگاه ها و تعداد آنها، می توان شبکه های وایرلس و LAN را راه اندازی نمود. اگر هدف راه اندازی شبکه های وایرلس می باشد، کافیست مودم ای دی اس ال که در واقع روتر نیز هست تهیه نمایید. سپس لازم است با توجه به برند مودم و همچنین شرکت ارائه دهنده اینترنت تنظیمات را انجام دهید.
✴️✴️خدمات رایانه کمک : ما میتوانیم در نصب و راه اندازی شبکه و پشتیبانی شبکه به شما کمک کنیم و به راحتی در زمانی کوتاه مشکلات شبکه ای شما را برطرف کنیم کافیه با شماره 9099071540 از طریق تلفن های ثابت تماس بگیرید و یا از لینک " ثبت سرویس حضوری " اقدام به ثبت سرویس کنید.
شبکه سازمانی چیست؟
در بخش بالا به صورت کامل به پشتیبان شبکه اشاره کردیم و در آن کارکرد شبکه کامپیوتری را معرفی کردیم. اما تمام توضیحات بالا مرتبط به فناوری ارتباطات در سطح اینترنت است و اگر بخواهیم یک مرحله بالا تر برویم به شبکه سازمانی میرسیم که با نام اینترانت هم شناخته میشود.
اینترانت همان اینترنت خصوصی یا بین سازمانی است که یک نمونه بازر آن اینترنت در بانک یا ادارات دولتی است. در بانک ها عموما چندین سرور، کامپیوتر، پرسنل و کاربر (کلاینت) وجود دارد و لازم است دیتا بین آنها به گونه ای باشد که فردی غیر مجاز نتواند به این سیستم دسترسی داشته باشد. از طرف دیگر یک بانک، یک زیر مجموعه از بانک های اصلی در یک شهر محسوب میشود و لازم است در کمترین زمان به هم متصل باشند و دیتا مشتریان خود را جا به جا کنند. دوباره یک مجموعه بانک لازم است با دیگر بانک های غیر هم نام در ارتباط باشد و آنها هم لازم است با بانک های داخلی و خارجی در ارتباط باشند.
در این شرایط برای امنیت بالاتر از شبکه سازمانی استفاده میشود تا تنها پرنسل مشخصی به این سرویس دسترسی داشته باشند.
در واقع شبکه سازمانی به دستگاه های سوئیچینگ و مسیریابی با سرعت بالا متکی است تا بتواند دیتا را با اطلاعات بسیار بالا در بخش های مختلف یک سازمان یا سازمان های دیگر جابه جا کند به طوری که امنیت آنها در بالا ترین سطح باشد. جالب است بدانید که به این شبکه سازمانی، گاهی اتوماسیون اداری هم گفته میشود که تا حدودی تعریف درستی از آن است، اما اتوماسیون اداری شامل چند بخش دیگر هم میشود اما شبکه سازماندهی شده تنها به ارتباط و انتقال دیتا برپایه سرعت و امنیت بالا بنا شده است.
کاربرد شبکه سازمانی
بسیاری از متخصص های پشتیانی شبکه به شرکت خصوصی و دولتی پیشنهاد میکنند که از شبکه داخلی استفاده کنند زیرا مزیت های شبکه سازمانی بسیار زیاد هستند و این امنیت را به پرسنل و کاربران میدهند که امنیت دیتا در این ساختار به شدت بالا است و هر فردی نمیتواند وارد این سیستم شود.
اما به طور کلی ویژگی های زیادی در استفاده از شبکه سازمان دهی داخلی وجود دارد که به آنها اشاره کرده و به شرح آنها میپردازیم.
1. سرعت بالا اینترنت خصوصی
اولین مزیت شبکه داخلی که توسط کارشناسان شبکه رایانه کمک به آن اشاره میشود، سرعت بالا دیتا در ساختار اینترنت داخلی است. در این سیستم به دلیل اینکه تجهیزات مخصوص و پیشرفته نیاز دارد، سرعت دیتا در این سیستم بسیار بالا است و نسبت به اینترنت عادی میتوانید راحت تر با پرسنل یا کاربران خود در ارتباط باشید.
2. امنیت بالا اینترانت داخلی
به دلیل اینکه در اکثر اوغات تمام تجهیزات در داخل سازمان ایجاد میشود و سیستم کابل کشی شبکه و تایید سیستم های درون سازمان توسط تیم شبکه کار انجام میشود، امنیت ارتباطات بسیار بالاست و هر فردی نمیتواند به آسانی وارد این ساختار شود. به همین دلیل کارشناسان شبکه کار رایانه کمک برای شرکت های مختلف از شبکه خصوصی یا همان شبکه سازمانی استفاده طراحی میکنند.
با این کار خیال شما، پرسنل، کاربران و دیگر افراد از امنیت اطلاعات راحت است بنابراین بسیار ارزش دارد.
3. افزایش کارایی شبکه سازمانی
همانطور که گفته شد وقتی همه کارکنان یک مجموعه در یک ساختار به یکدیگر در ارتباط باشند یک اتوماسیون موفق بین آنها شکل خواهد گرفت به همین دلیل در وقت و انرژی صرفه جویی بسیاری میشود.
4. دسته بندی کامل منابع
زمانی که طراحی شبکه سازمانی شرکت به پایان رسید تمام اطلاعات در یک ساختار هدفمند مراحل خود را طی میکنند به همین دلیل کمتر دیتایی گم یا نابود میشود و باعث دسته بندی بهتر اطلاعات میشود. پس از آن میتوان اطلاعات به دست آمده را ارزیابی و از میزان فعالیت هر بخش به خوبی مطمئن شد.
5. هزینه کمتر شبکه سازماندهی
درست است که در ابتدا کار لازم به تیم شبکه کار مجرب دارید و یا لازم است دستگاه های گران قیمتی خریداری کنید اما یک عمر راحت هستید که دیگر مشکل بزرگی باعث ایجاد اختلال در روند صحیح کارکرد شرکت ایجاد نمیشود.
توپولوژی شبکه به چه معناست
تا به اینجا با انواع شبکه از نظر مسافت آشنا شدیم حالا زمانی که شما قصد راه اندازی شبکه کامپیوتری را دارید نیاز است چگونگی اتصالات را نیز در نظر داشته باشید به این معماری که چگونگی اتصالات شبکه را مشخص میکند همبندی یا توپولوژی میگویند. توپولوژی یکی از مهمترین عناصر در راه اندازی شبکه محسوب میشود که ساختار را مشخص میکند و لازم است به آن توجه لازم را داشته باشید.
انواع توپولوژی شبکه کدام اند؟
در این بخش میخواهیم به سراغ این ساختار ها و همبندی ها برویم و انواع توپولوژی را بررسی کنیم با ما همراه باشید
توپولوژی خطی یا bus
اولین توپولوژی شبکه است که یاد میگیرید در این ساختار ما یک مسیر کابلی مستقیم داریم که Trunk و یا Backbone مینامیم که تمامی سیستم ها در این مسیر به هم متصل هستند، در این حالت یک ترمیناتور به دو سمت کابل متصل میکنیم که زمانی که سیگنال به انتهای کابل رسید آن را جذب کند و مانع شود تا این سیگنال در مسیر منعکس شود، در این توپولوژی برای اینکه بتوانیم کامپیوتر ها را به کابل اصلی متصل کنیم لازم است از Drop line استفاده کنیم.
معایب و مزایای توپولوژی خطی در شبکه
چون تمامی ترافیک ها از کابل اصلی عبور میکند طول کابل برای ما محدود است همچنین تعداد نودهایی که میتوانیم در اینجا داشته باشیم محدود است، و ارتقا پذیری کمی داریم
زمانی که در این حالت میخواهیم عیب یابی شبکه را انجام دهیم با مشکل رو به رو میشویم
اگر در چنین شبکه ای کابل اصلی یعنی trunk قطع شود کل شبکه از کار خواهد افتاد و شبکه down خواهد شد
مزیتی که این شبکه دارد این است که هزینه راه اندازی آن پایین است البته که معایب آن صرفه ندارد
در توپولوژی خطی زمانی که یکی از نودها قصد دارد پیامی را برای نود دیگری ارسال کند پیام به صورت برودکست broadcast یعنی پیام به شیوه همه پخشی ارسال خواهد شد بنابراین جزو دسته شبکه هایی است که ما در این حالت ترافیک بالایی را در شبکه تجربه میکنیم ، در این حالت تمامی کامپیوتر ها و دیوایس هایی که در این شبکه به عنوان node قرار گرفته اند پیام را دریافت میکنند و آدرس مقصد را بررسی میکنند اگر آدرس با آدرسی که در سیستم است یکسان نباشد بسته را رها میکنند اما اگر آدرس بسته با آدرسی که در سیستم است یکسان باشد بسته را برمیدارند.
یکی از نکات مثبتی که در شبکه باس bus وجود دارد این است که عیب یابی شبکه بسیار ساده است.
توپولوژی شبکه ستاره ای یا star
شکل ستاره را در نظر بگیرید یک مرکز وجود دارد و چند شاخه در این توپولوژی شبکه نیز ما چنین شکلی را ایجاد میکنیم ، در مرکز یک HUP و یا یک Switch قرار میدهیم ( اگر با سوییچ آشنایی ندارید و تفاوت آن را با هاب نمیدانید حتما مقاله : سوییچ شبکه چیست را بخوانید. ) سپس تمامی تجهیزات و کلاینت هایی که در شبکه هستند را به این هاب و یا سوییچی که در مرکز قرار داده ایم متصل میکنیم، در این حالت اگر یکی از گره ها قطع شود شبکه از کار نمیافتد و دیگر node ها به کار خود ادامه میدهند. اما اگر سوئیچی و یا هابی که در مرکز قرار داده ایم و ارتباط بین دستگاه ها را با آن برقرار کرده ایم قطع شود شبکه به طور کامل از کار خواهد افتاد. هنوز هم در برخی شرکت ها تیم پشتیبان شبکه آنها از مدل ستاره ای استفاده میکند.
مزیت های همبندی شبکه star
از مزیت های این توپولوژی شبکه هزینه کم آن است ، در چنین شبکه ای ما به پورت i/o و هاب یا سوئیچ و یک لینک نیاز داریم
- همچنین مزیت دیگر نصب آسان و کابل کشی کم آن است
- از آنجایی که لینک ها مشخص است عیب یابی آسان است
- اگر یک لینک از کار بیفتند نیز دیگر کینک ها به کار خود ادامه میدهند.
توپولوژی شبکه استار چه معایبی دارد؟
اولین عیب این همبندی شبکه ای همانطور که در بالاتر نیز اشاره کردیم این است که اگر دستگاه مرکزی با مشکلی مواجه شود کل شبکه down میشود چرا که تمامی شبکه از طریق این دستگاه مرکزی به هم متصل هستند.
✴️✴️خدمات رایانه کمک : ما میتوانیم در نصب و راه اندازی شبکه و پشتیبانی شبکه به شما کمک کنیم و به راحتی در زمانی کوتاه مشکلات شبکه ای شما را برطرف کنیم کافیه با شماره 9099071540 از طریق تلفن های ثابت تماس بگیرید و یا از لینک " ثبت سرویس حضوری " اقدام به ثبت سرویس کنید.
دستگاه مرکزی نیاز به توجه و مراقب دائمی دارد
توپولوژی حلقه ای یا token ring
زمانی که هر دو دستگاه را از دو طرف به دو سیستم متفاوت متصل میکنیم تمامی دستگاه ها با هم تشکیل یک حلقه را میدهند که به این شکل به وجود آمده توپولوژی حلقه ای شبکه گفته میشود ، کلاینت ها در این نوع طراحی شبکه به دستگاهی با نام MAU متصل میشوند، بنابراین در یک مسیر دایره ای تمامی دستگاه ها به هم متصل شده اند که به آن توپولوژی رینگ یا حلقه یعنی token ring میگوییم.
از آنجایی که در این حالت شبکه به صورت حلقه تشکیل شده است زمانی که یک گره میخواهد پیغامی را برای گره دیگری ارسال کند تمامی دستگاه های بین مسیر هستند پیغام را دریافت میکنند یعنی به این صورت است که سیستم مجاور پیغام را دریافت میکند آن را بررسی میکند و اگر مربوط به خودش بود برمیدارد و دیگر برای سیستم بعد ارسال نمیکند و اگر مربوط به خودش نبود آن را به سیستم مجاور خود ارسال میکند این چرخه اینقدر ادامه دارد که پیغام به سیستم مقصد به درستی ارسال شود. بنابراین در این حالت تنها گره ای که آدرس آن با آدرس مقصد درج شده بر روی پیغام یکسان است میتواند پیغام دریافتی را مشاهده کند در غیر اینصورت پیغام را فقط ارسال میکند به دیگری.
متوجه شدیم که مسیر حرکت داده ها در توپولوژی رینگ از یک جهت است یعنی هر دستگاهی که در این جهت است داده را دریافت میکند و اگر این داده متعلق به دستگاه مورد نظر نباشید یک ریپیتر دارد که از این طرف فایل را به دیگری ارسال میکند بنابراین یک بسته ابتدا توکن را دریافت میکند و پس از آن تک تک کلاینت ها را دور میزند تا به مقصد برسد.
از معایب این نوع طراحی شبکه این است که اگر یکی از لینک ها خراب شود کل شبکه down میشود!
اما نصب و مدیریت آسانی دارد
یکی دیگر از معایبی که در این مدل طراحی داریم این است که حجم ترافیک داخل شبکه بالا است و ما اغلب با کندی شبکه رو به رو میشویم
به صورت کامل با این حالت چینش شبکه نیز آشنا شدین
چینش و طراحی شبکه با توپولوژی mesh
طراحی شبکه با مدل mesh را معمولا با ساختار توری میشناسیم ، در چنین حالتی هر کدام از گره های شبکه با چند گره دیگر در شبکه در ارتباط است یعنی هر کلاینت با یک لینک خاص به صورت نقطه به نقطه با تمامی کلاینت های دیگر در شبکه در ارتباط است بنابراین به صورت مستقیم با تمامی دیگر کلاینت هایی که در شبکه هستند ارتباط دارد، به این صورت میشود که اگر n دستگاه داشته باشیم، هر دستگاه به n-1 دستگاه دیگر وصل است و تعداد لینک ها برابر است با n(n-1)/2. که نصف مجموع است.
مزایای طراحی شبکه به صورت توری mesh
همانطور که متوجه شدین بین تمامی گره ها با node های دیگر در شبکه بیشتر از یک مسیر وجود دارد بنابراین اگر یک مسیر به هر دلیلی در این شبکه قطع شود اتصال قطع نخواهد شد و ارتباط بین دستگاه ها همچنان برقرار است
یکی دیگر از مزایایی که این چیدمان شبکه دارد این است که لینک به صورت اختصاصی بین گره ها وجود دارد و این موضوع یعنی ما طراحی شبکه را به نوعی انجام داده ایم که از بار شبکه کم کرده ایم در واقع ترافیک داخل شبکه کاهش پیدا کرده است.
در این نوع از طراحی عیبیابی شبکه راحت تر است و هچنین تحمل خطا بالا تر است
توپولوژی مش mesh چه معایبی دارد ؟
از انجایی که به کابل و پورت های بیشتری بین کلاینت ها نیاز است ما برای راه اندازی چنین شبکه ای هزینه ی بالاتری خواهیم داشت
زمانی که بخواهیم این شبکه را ارتقاء دهیم با مشکل مواجه خواهیم شد چرا که تعداد بسیار زیادی گره داریم که یاز است به صورت نقطه به نقطه با هم در ارتباط باشند.
دسته بندی طراحی شبکه با توپولوژی mesh
این همبندی به دو دسته تقسیم میشود
Full mesh برای زمانی است که هر گره در شبکه با تمامی گره های دیگر به صورت مستقیم اتصال دارد ، که به این نوع همبندی توپولوژی mesh کامل گفته میشود، در چنین حالتی از آنجایی که همه گره ها به صورت مستقیم با هم در ارتباط هستند ظرفیت پذیرش ترافیک داخلی افزایش پیدا میکند.
Partial mesh: نوعی دیگر همبندی به نام نیمه مش است ، در چنین حالتی چندی سیستم با هم در ارتباط نیستند یعنی هر سیستم با تمام سیستم های دیگر به صورت مستقیم ارتباط ندارد بلکه فقط با برخی از سیستم ها در ارتباط است.
راه اندازی شبکه با توپولوژی Hybrid یا ترکیبی
توپولوژی است که ما در طراحی از ترکیب چند توپولوژی شبکه با هم استفاده میکنیم، چرا که میخواهیم بهترین عملکرد را داشته باشیم، در توپولوژی هیبرید ما میتوانیم با توجه به نیاز هایی که داریم چندین همبندی شبکه را با هم درکیب کنیم بنابراین یکی از مزایای این چینش این است که برای ارتقا شبکه کامپیوتری خود مجبور به پرداخت هزینه های بالا و دردسر های زیاد نیستیم و به راحتی ارتقا پذیر است در حقیقت میتوانیم بگوییم دلیل گسترشپذیری، ارتقاپذیری و دسترسپذیری در توپولوژی فوق زیاد است.
به عنوان مثال در تصویری که در زیر مشاهده میکنید میتوانید ترکیب دو توپولوژی Bus و Star را به راحتی ببینید.
توپولوژی هیبریدی چه معایبی دارد ؟
در چنین شبکه ای به دلیل ترکیب چند توپولوژی با هم عیب یابی سخت است.
نصب و راه اندازی آن نیاز به یک مجری شبکه مجرب دارد.
نگهداری از آن سخت و پر هزینه است.
آشنایی با توپولوژی بی سیم Wireless
این روزها بیشتر شبکه های کامپیوتری به صورت بی سیم و یا wireless هستند در چنین شبکه های هر چند ممکن است کمی امنیت پایین بیاید اما بسیار کاربردی است، در چنین شبکه هایی دستگا ها از دو طریق میتوانند با هم در ارتباط باشند که در ادامه آنها را مورد بررسی قرار میدهیم:
توپولوژی Ad hoc در شبکه وایرلس
در چنین حالتی تمامی دستگاه ها بدون اینکه هیچ تجهیزاتی این بین وجود داشته باشد از طریق کارت شبکه بی سیم با هم یک شبکه را ایجاد کرده اند
در این توپولوژی دستگاهها بدون هیچگونه تجهیزاتی و فقط از طریق کارت شبکه بی سیم با یکدیگر شبکهای را راه اندازی میکنند.
Infrastructure
در این نوع از توپولوژی ما دستگاهی داریم که آن را Access point مینامیم، ( حتما با خوندن این مقاله با اکسس پوینت و شبکه های وایرلس آشنا بشین میتونه بهتون کمک کنه : شبکه وایرلس چیست و نقش اکسس پوینت در شبکه )
با استفاده از اکسس پوینت تمامی دستگاه ها در این شبکه با هم در اتباط هستند که توپولوژی پایداری است و نسبت به Ad hoc سرعت بسیار بالاتری نیز دارد.
پاسخ به سوالات متداول کاربران در رابطه با کاربرد شبکه چیست؟
در این قسمت به تعدادی از سوالات کاربران در رابطه با شبکه چیست و پشتیبان شبکه کیست؟ پاسخ خواهیم داد. کارشناسان مجرب و متخصص رایانه کمک برای ارائه خدمات کامپیوتری خود از طریق تماس تلفنی و پاسخگویی آنلاین به صورت شبانه روزی آماده پاسخگویی به سوالات شما عزیزان هستند
شما می توانید برای دریافت پاسخ سوال های خود از طریق تلفن های ثابت با شماره 9099071540 و از طریق موبایل با شماره 0217129 با کارشناسان رایانه کمک در ارتباط باشید.
وظایف پشتیبان شبکه چیست؟
- پشتیبان شبکه وظایف زیر را به صورت جمع بندی شده ارائه می دهد:
- نظارت بر تجهیزات شبکه
- بررسی و نظارت بر ارتباطات
- بازدید دوره ای تجهیزات
- رفع خرابی ها و قطعی ها
- ارائه گزارش منظم از نحوه عملکرد شبکه
- پیش بینی نیازهای احتمالی شبکه در آینده
شبکه ها به چند دسته تقسیم می شوند؟
- انواع شبکه ها به طورکلی به شبکه شخصی، شبکه محلی، شبکه وایرلس محلی، شبکه گسترده، شبکه سازمانی، تقسیم می شوند.
شبکه چه کاربردی دارد؟
- کاربرد شبکه، راه اندازی شبکه های کامپیوتری و برقراری ارتباط بین سیستم ها است. کاربران شبکه میتوانند دادهها و دستگاههایی مانند پرینتر را با یکدیگر به اشتراک بگذارند. مدیران IT میتوانند به راحتی تعداد زیادی از کامپیوترها را مدیریت کنند و سیاستهای خود را اعمال کنند.
چه عواملی بر عملکرد شبکه ها تاثیر دارند؟
- عواملی که موجب می شوند شبکه شما درست کنند شامل موارد زیر هستند:
- تعداد دستگاههای موجود در شبکه
- پهنای باند محیط انتقال
- نوع ترافیک شبکه
- تأخیر شبکه
- تعداد خطاهای انتقال
سخن آخر
در این مقاله ما یاد گرفتیم که شبکه چیست و با انواع آن آشنا شدیم. امیدوارم این مطلب برای شما مفید بوده باشد ، در صورتی که در زمینه شبکه و پشتیبانی شبکه سوالی داشته باشید میتوانید با کارشناسان رایانه کمک با شماره تماس 9099071540 از طریق تلفن ثابت و با شماره 021717129 از طریق موبایل در ارتباط باشید.
قابل توجه شما کاربر گرامی: محتوای این صفحه صرفاً برای اطلاع رسانی است در صورتی که تسلط کافی برای انجام موارد فنی مقاله ندارید حتما از کارشناس فنی کمک بگیرید.