❓تفاوت ذخیره ساز های NAS، DAS، SAN چیست؟
ما در این مطلب از رایانه کمک تصمیم داریم به بررسی انواع راهکارهای ذخیره سازی اطلاعات (SAN و NAS و DAS) بپردازیم. پس برای آشنایی با انواع ذخیره سازها با ما تا انتهای این مقاله همراه باشید. اگر تمایل به یادگیری آموزشهای بیشتر کامپیوتری دارید میتوانید به سایت آموزشی رایانه کمک مراجعه نمایید.
در صورت داشتن هرگونه سوال در مورد این مطلب ونیاز به مشاوره خدمات کامپیوتری رایانه کمک، می توانید برای دریافت پاسخ سوال های خود از طریق تلفن های ثابت با شماره 9099071540 و از طریق موبایل با شماره 0217129 با کارشناسان رایانه کمک در ارتباط باشید.
✴️✴️ رفع مشکلات کامپیوتری با کارشناسان فنی رایانه کمک : ☎️از طریق تلفن ثابت 9099071540 و 📱 از طریق موبایل 0217129
آنچه در این مقاله می خوانیم:
✅انواع روش های ذخیره سازی اطلاعات
✅ذخیره ساز (Storage Area Network) SAN
_مزایای ذخیره ساز SAN
_ معایب ذخیره ساز SAN
✅ذخیره ساز NAS (Network Attach Storage)
_مزایای ذخیره سازی NAS
_معایب ذخیره سازی NAS
✅ذخیره سازDAS (Direct Attach Storage)
_مزایای ذخیره سازی DAS
_معایب ذخیره سازی DAS
✅تفاوت san و nas
✅مقایسه انواع ذخیره سازها در شبکه
✅ Tape چیست؟
_مزایای Tape
_معایب Tape
✅پاسخ به سوالات متداول کاربران در رابطه با بررسی انواع راهکارهای ذخیره سازی اطلاعات (SAN و NAS و DAS)
✅سخن پایانی
انواع روش های ذخیره سازی اطلاعات
انتخاب روش مناسب ذخیره سازی متناسب با نوع و ظرفیت سازمان مربوطه، مستلزم شناخت صحیح از انواع روش های ذخیره سازی، مزایا و معایب هر یک میباشد. به همین دلیل در ابتدای کار به معرفی انواع فضاهای ذخیره سازی شبکه پرداخته ایم.
- SAN: سیستم ذخیره سازی اطلاعات به صورت شبکه
- NAS: سیستم ذخیره سازی اطلاعات به شکل متصل به شبکه
- DAS: سیستم ذخیره سازی اطلاعات به روش مستقیم
ذخیره ساز (Storage Area Network) SAN
SAN مخفف عبارت Storage Area Network به معنای شبکه ذخیره سازی میباشد. بطور کلی SAN برای فضاهایی مانند بانکداری و مخابرات که دارای شبکه های پر سرعت و عملکرد مناسب اشتراک گذاری داده ها هستند طراحی شده است.
در حقیت یکی از روشهای ذخیره سازی با سرعت بالاSAN نام دارد. این روش ذخیره سازی دارای تجهیزات ذخیره سازی متنوع بوده که هر کدام متصل به سرورهای فیزیکی و مجازی میباشند.
ذخیره سازی در روش SAN بر اساس Block Level صورت گرفته و این امر سبب میشود سرویس های درون شبکه به سرورهای SAN متصل شوند. لازم به ذکر است این سرورها از Tape و هارددیسک های Raid برای ذخیره ی اطلاعات استفاده میکنند. جالب است بدانید در این روش علاوه بر ذخیره کردن اطلاعات امکان بکاپ گیری خودکار از داده ها نیز فراهم شده است.
به زبان ساده پروتکل دسترسی در این سیستم ذخیره سازی بر اساس بلوکهای اطلاعاتی بوده و به جهت اتصال شبکه ی ذخیره سازی به LAN و ترابایت داده ها از آن استفاده میشود. به دلیل استفاده ی SAN از فیبر نوری سرعت آن بالا میباشد.
مزایای ذخیره ساز SAN
- امنیت بالا
- بکاپگیری سریع
- پیوستگی بالا
- مدیریت ساده
- دسترسی سریع به اطلاعات
- بازگردانی اطلاعات در صورت حذف
معایب ذخیره ساز SAN
از جمله اصلی ترین معایب ذخیره ساز SAN میتوان به گران بودن و نیاز به تخصص جهت مدیریت آن اشاره کرد.
ذخیره ساز NAS (Network Attach Storage)
NAS که به معنای فضای ذخیره سازی متصل به شبکه میباشد، به ذخیره سازی اطلاعات بر اساس File-level اطلاق میشود. در حقیقت در شبکه ی LAN و از روش اتصال اترنت میتوان به فضای ذخیره سازی مشترک دست پیدا کرد. لازم به ذکر است در روش ذخیره سازی NAS، با یک آدرس آی پی منحصر به فرد هر nas تعریف شده و روی lan قرار دارد.
این ذخیره سازها برای ساز و کارهایی که دسترسی محلی به فضای ذخیره ساز دارند مناسب است.
در دهه ی 1990 میلادی دستگاه های NAS محبوبیت زیادی در به جهت اشتراک گذاری فایلها بین چند کامپیوتر پیدا کردند. در واقع میتوان گفت شبکه های NAS تشکیل شده از تجهیزات شبکه ای از یک یا چند درایو ذخیره ساز هستند. دسترسی به فایل ها با پروتکل هایی نظیر NFS، SMB و AFP امکانپذیر میباشد.
بطور کلی از SAN برای ذخیره سازی بلاک در دیتابیس و از NAS برای مدیریت و ذخیره ی فایل های ویدیو، صوت، متن و وب سایت ها استفاده میشود. به زبان ساده این شیوه ی ذخیره سازی به جهت اشتراک گذاری و انتقال فایلها و داده های یک یا چند سرور اختصاصی در شبکه ی LAN به کار برده میشود.
در این شیوه storage در اختیار یک سیستم بوده و برای نگهداری حجم زیاد اطلاعات مناسب نخواهد بود.
مزایای ذخیره سازی NAS
- هزینه ی مناسب
- ظرفیت بالا
- کاربری، کنترل و مدیرت آسان
- دسترسی سریع به داده ها
- سهولت در دسترسی
- مدیریت فضای ذخیره سازی به شکل متمرکز
- مناسب برای سازمانهایی که بیش از یک سرور داشته و میخواهند اشتراک گذاری فایل تحت شبکه انجام دهند.
معایب ذخیره سازی NAS
- کارایی محدود
- دسترسی محدودتر
- محدودیت در فاصله
- سرعت پایین در خواندن اطلاعات
ذخیره سازDAS (Direct Attach Storage)
یکی از علت های اصلی استفاده از این روش ذخیره سازی در سازمان ها نبود بودجه ی کافی است. ذخیره سازهای DAS به شکل های مختلفی برقرار میشوند. بطور کلی این نوع از ذخیره سازها قادر هستند به صورت دیسک هایی که به شکل مستقیم در شاسی سرور قرار دارد یا به صورت انکلوژر یا ذخیره ساز خارجی با اتصال از طریق SCSI/SAS یا Hba به سرور متصل شوند.
از جمله پروتکل های مورد استفاده در این اتصال میتوان به NVMe، SATA، USB 3.0، ATA، eSATA، SAS، IEEE 1394، USB و SCSI اشاره کرد. از جمله تفاوت های بین DAS و NAS امکان اتصال DAS از طریق Host به شکل مستقیم میباشد. لازم به ذکر است برخی از اپلیکیشن ها که به عملکرد بالاتری نیاز دارند ذخیره سازی DAS را پیشنهاد می کنند. برای نصب اکسچنج، مایکروسافت استفاده از DAS را پیشنهاد کرده است.
در حقیقت DAS به عنوان اولین سیستم ذخیره سازی شناخته میشود که همچنان به جهت ذخیره ی اطلاعات کم حجم از آن استفاده میشود. در این سیستم چند کلاینت به یک استوریج متصل خواهند شد. یکی از مشکلات این روش عدم دسترسی به داده ها در صورت اختلال در سرویس دهنده میباشد.
مزایای ذخیره سازی DAS
- عملکرد بالا
- هزینه کمتر
- نگهداری آسان
- راه اندازی و پیکربندی ساده
- All Purpose بودن و مناسب برای اپلیکیشنهای داخلی یا خارجی
معایب ذخیره سازی DAS
- دسترس پذیری محدود
- وابستگی کارایی به ترافیک شبکه
- عدم وجود امکان اشتراک گذاری اطلاعات
- عدم پشتیبانی DAS از ویژگی های Replication ، Remote و Snapshot
تفاوت san و nas
این دو دستگاه ذخیره ساز شباهت های بسیاری به یکدیگر دارند. از اصلیترین تفاوتهای این دستگاه های ذخیره ساز میتوان به نحوه ی اتصال آنها در شبکه اشاره کرد.
پروتکل های اتصال SAN عبارت است از ISCSI و FIBER CHANNELو دسترسی به اطلاعات بر اساس فایل نبوده بلکه به صورت FILE SYSTEM است. اما پروتکل های اتصال در NAS عبارت است از NFS و CIFSو دسترسی به اطلاعات بر اساس فایل میباشد.
مقایسه انواع ذخیره سازها در شبکه
|
SAN
|
NAS
|
DAS
|
هزینه
|
پر هزینه
|
پر هزینه
|
کم هزینه
|
قابلیت اشتراک گذاری
|
دارد
|
دارد
|
ندارد
|
قابلیت توسعه پذیری
|
بسیار بالا
|
دارد
|
ندارد
|
نصب آسان
|
خیر
|
بله
|
با توجه به شرایط محیطی
|
پروتکل انتقال داده
|
FC
|
TCP / IP
|
SCSI / FC / ATA
|
مدیریت آسان
|
خیر
|
بله
|
با توجه به شرایط محیطی
|
مقاومت و طول عمر
|
زیاد
|
زیاد
|
کم
|
قابل استفاده در
|
سازمان های بزرگ
|
سازمان های کوچک تا متوسط
|
سازمان های کوچک
|
شبکه
|
فیبر نوری
|
LAN
|
LAN
|
DAS Storage کارایی کمتری نسبت به NASو NAS داشته علاوه بر این از ویژگی هایی نظیر Snapshot و Remote Application پشتیبانی نمیکند. اما در مقابل NAS استوریج از ویژگی هایی مانند SnapShot، Replication و Provisioning پشتیبانی میکند. استوریج سن نیز مجهز به قابلیت Replication به شکل همزمان میباشد.
Tape چیست؟
سخت افزارهای ذخیره سازی استفاده شده در سیستم های نامبرده عبارتند از هارد دیسک، ssd و tape. با این وجود هنوز هم سازمان ها از Tape به منظور ذخیره ی اطلاعات استفاده میکنند و اصلی ترین دلیل آن حفظ طولانی مدت آرشیو اطلاعاتی میباشد. در حقیقت Tape drive به دستگاهی اطلاق میشود که میتواند اطلاعات را بر روی یک نوار مغناطیسی خوانده یا بنویسد. این ذخیره سازی بر روی نوار مغناطیسی با هدف آرشیو اطلاعات و داده هایی که تغییری بر آنها اعمال نمیشود انجام خواهد شد. ماندگاری و طول عمر بالا یکی از اصلیترین دلایل استفاده از Tape میباشد.
یکی از نکات مهمی که در خصوص Tape ها باید به آن توجه داشته باشید شرایط نگهداری آنها برای ماندگاری بیشتر میباشد. این نوارها دارای خاصیت القایی بالایی بوده و به همین دلیل باید در دمای کمتر از 40 درجه نگهداری شوند، علاوه بر این نوارها را باید دور از تابش خورشید، میدان مغناطیسی، رطوبت و گرد و غبار قرار داد. لازم است هر از چند گاهی اطلاعات موجود بر روی نوارها را بررسی نمایید.
مزایای Tape
انتخاب Tape برای ذخیره ی حجم زیادی از اطلاعات انتخاب هوشمندانه تری است. از جمله مزایای Tape میتوان به موارد ذیل اشاره کرد:
- قابل حمل بودن
- بالا بودن سرعت در انتقال
- دارا بودن کمترین نرخ خطا
- پشتیبانی از LTFS
- صرفه جویی در هزینه و انرژی
- ظرفیت بالا در حد ترابایت و پتابایت
- طول عمر بالا و آرشیو برای طولانی مدت
معایب Tape
- نیاز به نرم افزار برای تهیه ی پشتیبان
- بازیابی اطلاعات با ترتیب مشخص
- Restore اطلاعات روی هارددیسک به جهت بازیابی اطلاعات ذخیره شده در Tape Drive
پاسخ به سوالات متداول کاربران در رابطه با بررسی انواع راهکارهای ذخیره سازی اطلاعات (SAN و NAS و DAS)
در این قسمت به تعدادی از سوالات کاربران در رابطه با بررسی انواع راهکارهای ذخیره سازی اطلاعات (SAN و NAS و DAS) پاسخ خواهیم داد. کارشناسان مجرب و متخصص رایانه کمک برای ارائه خدمات کامپیوتری خود از طریق تماس تلفنی و پاسخگویی آنلاین به صورت شبانه روزی آماده پاسخگویی به سوالات شما عزیزان هستند
شما می توانید برای دریافت پاسخ سوال های خود از طریق تلفن های ثابت با شماره 9099071540 و از طریق موبایل با شماره 0217129 با کارشناسان رایانه کمک در ارتباط باشید.
STORAGE چیست؟
استوریج یا ذخیره ساز به دستگاه هایی اطلاق میشود که ذخیره سازی اطلاعات را انجام میدهند. بطور کلی پشتیبان گیری و دسترسی از راه دور توسط استوریج صورت میگیرد.
San storage چیست ؟
در پاسخ به این سوال که San storage یا سن استوریج چیست ؟ SAN STORAGE شبکه ای مستقل با سرعت بالا بوده که دستگاه های ذخیره سازی را به چند سرور متصل کرده و هر کدام میتوانند به این فضای ذخیره سازی مشترک دسترسی داشته باشند.
IP SAN چیست؟
در واقع آیپی سن به شبکه ی san که پروتکلهای آن مبتنی بر آی پی های رایجی مانند iSCSI و FCIP بوده و به جهت انتقال Block data استفاده میکند اطلاق میشود.
برای کسب و کارهای کوچک استفاده از کدام فضای ذخیره سازی بهتر است؟
اگر کسب و کار کوچکی دارید بهترین انتخاب NAS میباشد.
عوامل موثر در کارایی ذخیره ساز SAN کدامند؟
حجم درخواست، تعداد درخواست، نرخ دیتا، نرخ خواندن و نوشتن، زمان پاسخگویی از جمله عوامل موثر در کارایی ذخیره ساز SAN میباشد.
DAS Storage چیست؟
این ذخیره ساز روشی است که به صورت مستقیم و بدون عبور از شبکه به رایانه به شکل داخلی یا خارجی متصل میشود، به طریقی که تنها host میتواند به داده ها دسترسی داشته و دیگر دستگاه ها باید از طریق host به داده ها دسترسی داشته باشند.
سخن پایانی
ضمن تشکر از همراهی شما تا انتهای این مقاله، امیدواریم مطالب مقایسه انواع استوریج های SAN, NAS, DAS برای شما مفید بوده باشد. چنانچه در هر یک از بخشهای این مطلب با سوالی مواجه شده یا در دیگر بخشهای نرم افزاری و سخت افزاری سیستمهای کامپیوتری یا گوشیهای هوشمند به مشکلی برخورد کرده اید؛ میتوانید از طریق شماره های 9099071540 یا 0217129 با کارشناسان رایانه کمک در ارتباط بوده و از آنها مشاوره تلفنی و اینترنتی دریافت نمایید.
علاوه بر این با مراجعه به صفحه اینستاگرام رایانه کمک میتوانید در جریان جدیدترین اخبار تکنولوژی و ترفندهای جدید قرار بگیرید.
✴️✴️ رفع مشکلات کامپیوتری با کارشناسان فنی رایانه کمک : ☎️از طریق تلفن ثابت 9099071540 و 📱 از طریق موبایل 0217129
قابل توجه شما کاربر گرامی: محتوای این صفحه صرفاً برای اطلاع رسانی است در صورتی که تسلط کافی برای انجام موارد فنی مقاله ندارید حتما از کارشناس فنی کمک بگیرید.