تفاوت هارد ssd با m2 در چیست؟
تفاوت ssd و m2 سوالی است که برای کاربران بسیاری پیش می آید. حافظه M.2 SSD هم مانند hdd یا هارد که یک حافظه ذخیره سازی اطلاعات است یک حافظه برای ذخیره کردن اطلاعات بر روی سیستم کامپیوتر به شمار میرود، ما قبلا در مطلب تفاوت hdd و ssd تفاوت هارد و حافظه ssd را با هم مقایسه کرده ایم بنابراین اگر هنوز در این رابطه اطلاعات کافی ندارید میتونید از این مطلب استفاده کنید، حافظه ام دات دو یا M.2 SSD هم مانند حافظه اس اس دی معمولی یک نوع حافظه حالت جامد یا Solid State Drive است که برای سرعت بالاتر و مطابق با مشخصات تعیین شدهی مربوط به صنعت کامپیوتر طراحی شده است، در واقع میتوانیم بگوییم یک فرم فکتور کوچک است از نوع کارتهای ذخیرهسازی به صورت مستقیم بر روی مادر بردهایی که ساپورت میکنند نصب میشود.
مثلا اگر شما لپتاپ داشته باشید قبل از خرید حافظه اس اس دی m.2 نیاز است بررسی کنید که آیا لپتاپ من ssd m.2 ساپورت میکند یا نه ؟
✴️✴️ رفع مشکلات کامپیوتری با کارشناسان فنی رایانه کمک : ☎️از طریق تلفن ثابت 9099071540 و 📱 از طریق موبایل 0217129
آنچه در این مقاله می خوانیم:
✅حافظه ssd چیست چه انواع و کاربردی دارد؟
✅انواع حافظه m2 کدام ها هستند؟
✅پورت m.2 کدام پورت است ؟
✅چرا پورت m.2 به وجود آمد؟
✅سرعت ssd ها خوب بود چرا m.2 نیاز است؟
✅M.2 چیست؟
✅SATA چیست؟
✅نیاز به افزایش لود ویندوز در بوت شدن
✅ورود Sata PCIe برای نیاز به کوچک بودن ابعاد کارت حافظه
✅انواع حافظه اس اس دی ام دو
✅مشخصات حافظه اس اس دی ام دو چطور تعیین میشه؟
✅تفاوت M.2 SSD و mSATAچیست؟
✅بررسی تفاوت اس اس دی های m.2 و کارت های msata
✅شکل و فرم فکتور اس اس دی ها
✅شکاف های اتصال حافظه اس اس دی m.2
✅کانکتور های حافظه M2 SSD چگونه است
✅پاسخ به سوالات متداول کاربران در رابطه با تفاوت حافظه ساتا ss و M.2 SSD چیست؟
✅سخن آخر در رابطه با حافظه M2 SSD
حافظه ssd چیست چه انواع و کاربردی دارد؟
ssd مخفف چیست؟ حافظه ssd مخفف Sold State Drive به معنای درایو حالت جامد می باشد که به مرور زمان واژه درایو جای خود را به حافظه داده است. درایو حالت جامد (Solid State Drive) نسل جدیدی از تجهیزات ذخیرهساز است که در کامپیوترهای شخصی و سرورها استفاده میشود. ssd مبتنی بر حافظه فلش است و به عنوان جایگزینی برای دیسکهای سخت مکانیکی سنتی شناخته میشود و بهطور قابل توجهی سریع تر است.
انواع هارد ssd
حافظههای ssd به چهار گروه زیر تقسیم میشوند که هر یک کاربردهای خاص خود را دارند:
۱. حافظههای SSD SATA: این حافظه ها که در ابعاد ۲.۵ اینچی تولید میشوند بیشتر در لپتاپها به کار گرفته میشوند. سرعت خواندن و نوشتن این حافظه ها به نوع رابط آنها SATA I,II,III بستگی دارد. حافظه های SATA III بیشترین سرعت انتقال اطلاعات برابر با ۶ گیگابیت بر ثانیه را ارائه می کنند.
۲. حافظههای mSATA: این مدل حافظهها که ابعاد کوچکتری نسبت به نمونه قبلی دارند بازهم مبتنی بر رابط ساتا هستند و بیشتر در تجهیزات با ابعاد کوچک نظیر تین کلاینت ها و مینی لپتاپ ها استفاده میشوند.
۳. حافظههای m2: این گروه از حافظهها سرعت بیشتری در مقایسه با نمونه های دیگر دارند و مبتنی بر فناوری NVMe هستند. حافظه های m2 قابلیت نصب روی شکاف PCIe را داشته و از ۴ خط انتقال داده استفاده میکنند که همین موضوع باعث میشود نسبت به نمونه های دیگر سرعت بالاتری ارائه کنند. پشتیبانی از رابط های مختلف نظیر SATA III و PCIe 3.0 و یواس بی ۳.۰ از نقاط قوت این حافظه ها در مقایسه با mSATA است. در ادامه مقاله به شرح بیشتری از تفاوت حافظه m2 با sata می پردازیم.
انواع حافظه m2 کدام ها هستند؟
هارد m2 چیست؟ قبل از اینکه به سراغ انواع حافظه m2 برویم لازم است کمی در رابطه با پورت m2 و یا اگر بهتر بخواهیم بگوییم کانکتور m2 اطلاعات داشته باشیم و بدانیم چرا این پورت مورد نیاز قرار گرفت ؟ در ادامه با ما همراه باشید
پورت m.2 کدام پورت است؟
پورت m.2 بر روی مادر برد شما به صورت sata pcie نوشته شده است که ssd های m.2 بر روی این پورت نصب میشود ، عکس زیر را مشاهده کنید
چرا پورت m.2 به وجود آمد؟
یکی از پورتهای جدید که بر روی مادربرد های نسل جدید وجود دارد و برای دیواس های ذخیرهسازی از آن استفاده میشود، پورتی به نام M.2 است. در مادربوردهای قدیمی تر مانند چیپست Z87 اینتل، همچین پورتی را شما مشاهده نمیکردید اما در مادربوردهای جدید تر مانند Z97 یکی از پورتهای اصلی مادربورد همین پورت به شمار می رود یعنی، پورتی با نام M.2 که میخواهیم با آن بیشتر آشنا شویم.
سرعت ssd ها خوب بود چرا m.2 نیاز است؟
تا همین چند سال پیش که استفاده از حافظه های SSDدر بازار بسیار کم بود، اصلا کسی به محدودیت پورت ساتا 2 و یا پورت ساتا 3 فکر هم نمیکردSATA III یا به عبارتیSATA 3 پهنای باندی برای جابه جای اطلاعات معادل 6 گیگابیت بر ثانیه داشت. که اگر ما این عدد را بخواهیم به درستی متوجه بشیم لازمه بر 8 تقسیم کنیم، که در نهایت به سرعتی معادل 750 مگابایت بر ثانیه میرسیم که خیلی فراتر از حداکثر سرعت درایوهای SSD رده اول بود، بنابراین کسی براش مهم نبود که پورتی به وجود بیاد که سرعتی بسیار بالاتر از 750 مگابایت را ساپورت کند.
M.2 چیست؟
M.2 یک فرم فاکتور کوچک برای حافظه های حالت جامدSSD است که به صورت مستقیم و بدون نیاز به کابل به مادربرد کامپیوتر متصل می شود. این نوع حافظه از رابط PCIe یا SATA برای اتصال استفاده می کند و می تواند سرعت های بالایی در انتقال داده ها ارائه دهد . به ویژه برای دستگاه هایی با فضای محدود مانند لپتاپ ها و تبلت ها مناسب است و می تواند به عنوان حافظه اصلی یا برای افزایش سرعت سیستم به عنوان حافظه کش استفاده شود. همچنین، M.2 از فناوری های جدیدتری مانند NVMe پشتیبانی می کند که سرعت های بسیار بالاتری نسبت به SATA ارائه می دهد و برای کاربردهایی مانند گیمینگ و رندرینگ سه بعدی مناسب است.
SATA چیست؟
SATA، که مخفف Serial Advanced Technology Attachment است، یک رابط کامپیوتری است که برای اتصال دستگاه های ذخیره سازی مانند هارد دیسک ها HDD، درایوهای نوری، و درایوهای حالت جامد SSD به مادربورد کامپیوتر استفاده می شود. این استاندارد در سال 2001 معرفی شد و جایگزین استاندارد قدیمی تر PATA شد. SATA از انتقال داده ها به صورت سریالی پشتیبانی می کند و سرعت انتقال داده ها در آن دو برابر بیشتر از تکنولوژی PATA است این فناوری به دلیل سرعت بالا و کابل های نازک تر و انعطاف پذیرتر که نصب آسان تری را امکان پذیر می سازند، محبوبیت زیادی پیدا کرده است.
نیاز به افزایش لود ویندوز در بوت شدن
راستش باید بگوییم سرعت بوت ویندوز در یک هارددیسک معمولی یا به عبارتی همان hdd از 60 ثانیه به 20 ثانیه کاهش پیدا کرد اما باز هم بودن سرورها و ابرکامپیوترهایی که به سرعت بالاتری نیاز داشته باشند. بنابراین کمکم وضعیت رو به تغییر بود و نیاز بود کاری انجام بشه که سرعت بوت ویندوز رو افرایش دهند. بنابراین درایوهایی با سرعتهای بسیار بالاتر معرفی شد و تکنولوژی های جدیدتر روانه بازار شد؛ حافظه هایی که در اسلات پیسی آی اکسپرس استفاده میشد و درایوهایی با باس سریعتر مثل ساتااکسپرس.
با کمپانی Z-Drive کمپانی OCZ حتما آشنایی دارید، البته لازم است بگویم فقط یک زد-درایو معرفی نشد بلکه. چند مدل مختلف با سرعتهای بسیار بالاتر از 1000 مگابایت بر ثانیه روانه بازار شد که باعث شد تکانی شدید به سیستم های کامپیوتر دهد و افزایش سرعت بوت سیستم را با خود به همراه داشته باشد.
ورود Sata PCIe برای نیاز به کوچک بودن ابعاد کارت حافظه
کارتهای پی س یآی اکسپرس که قبلا با هم در موردش صحبت کردیم مانند محصولی که OCZ معرفی کرده بود از نظر سرعت میتوانست نمره خوبی را از آن خود کند چرا که مرز 1000 مگابایت بر ثانیه را هم پشت سر گذاشته بود اما یک اشکال بسیار بزرگ داشت آن هم ابعاد نسبتاً بزرگ این کارت ها بود
به دلیل همین موضوع پورتهای جدیدی وارد دنیای مادربوردهای شد با نام ساتا اکسپرس که اولین راه حلی بود که ارائه شد این پورت یک پورتی است کاملا شبیه به ساتا اما سرعت بسیار بالاتری را دراد. اگر بخواهیم از تفاوت های این پورت ها صبحت کنیم تفاوت بسیار مهم دیگری هم بین ساتاهای قبلی و ساتا اکسپرس وجود دارد این است که در ساتا اکسپرس به جای استفاده از باس ساتا برای باس ارتباطی، از باس پیسیآیاکسپرس استفاده شده است که سرعت را به مراتب بالاتر میبرد.
حال پس از روانه شدن این پورت ها به بازار و قرار گرفتن آنها بر روی مادربرد ها در ادامه پورت دیگری هم در عرصه فناوری پا گذاشت با نام پورت M.2 که پیشزمینه ای شد برای معرفی حافظههای SSD بسیار کوچک اما در عین با سرعت بسیار بالا است، همانطور که در عکس پایین مشاهده میکنید این حافظه ها به شکل کارت که کانکتور M.2 دارند، که در اندازه های کوچک روانه بازار شده اند در ابتدا این حافظه ها برای استفاده در لپتاپها و اولترابوکهای به بازار عرضه شد اما پس از آن پورت یا بهتر بگوییم کانکتور m.2 بر روی تمامی مادربرد ها قرار گرفت که شما میتوانید از این حافظه ssd بر روی سیستم کامپیوتر خود هم استفاده کنید.
انواع حافظه اس اس دی ام دو
باید بگوییم انواع حافظه جامد M2 برای ایجاد کردن امکان ذخیرهسازی دادهها با کارایی بالا در دستگاههای باریک و با قدرت که لپ تاپ با هارد m2 می باشند طراحی شدهاند چرا که این دستگاه ها نیاز به سرعت بالاتری برای جا به جایی اطلاعات دارند هر چه سرعت این جا به جایی بالاتر باشد بنابراین کارایی دستگاه نیز بالا میرود از طرفی دستگاه های باریک مثل لپتاپ ها و یا مانند کامپیوترهای Ultra-book و تبلت ها. بهطورکلی M.2 SSD کوچکتر از اساسدی های mSATA هستند استفاده میکنند و در کل میتونیم بگیم حافظه ام دو برای اینکه جایگزین ssd های sata در این دستگاه ها شوند، طراحی شدهاند.
مشخصات حافظه اس اس دی ام دو چطور تعیین میشه؟
مشخصات هارد ssd m2 و یا فرم فکتور M2 توسط کنسرسیوم PCI-SIG مشخص شده است؛ همانطور که مستحضر هستید این کنسرسیوم از فروشندگان صنایع تکنولوژی و ارگان بینالمللی Serial ATA تشکیل شده است. مشخصات M.2 از مواردی مختلفی ممکن است پشتیبانی کند مانند:
- Wi-Fi
- Universal Serial Bus (USB)
- PCI Express PCIe
- Serial ATA SATA
- SATA M2 در مشخصات مربوط به SATA v3.2 بیان شده است.
تفاوت M.2 SSD و mSATAچیست؟
در واقع M2 SSD عموما به عنوان جایگزینی برای mSATA شناخته شده است، اما همه ما میدانیم که اساسدی های mSATA همچنان در بازار موجود هستند و در حال استفاده هستند و همچنین احتمالاً برای مدتزمانی طولانی نیز در لپتاپهایی که از آن فرم فکتور ام دات دو پشتیبانی نمیکنند، باقی میمانند. و باید این موضوع را در نظر بگیریم که از آنجا که کارتهای ssd m.2و mSATA فرم فکتورهای مختلفی دارند و همچنین دارای کانکتورهای متفاوتی نیز هستند، نمیتوان آنها را در یک دستگاه واحد استفاده کرد. اما همانطور که در عکس زیر مشاهده میکنید تفاوت بین انواع حافظه های اس اس دی مختلف بسیار زیاد است
بررسی تفاوت اس اس دی های m.2 و کارت های msata
- تفاوت سرعت ssd با m2 در این است که اساسدی های M.2 نسبت به بیشتر کارتهای mSATA از سرعت بالاتری برخوردار هستند و میتوانند اطلاعات بیشتری را ذخیره کنند.
- اساسدی های M.2 از رابطهایی مانند PCIe 3.0، SATA 3.0 و USB 3.0 پشتیبانی میکنند، درحالیکه mSATA تنها از SATA پشتیبانی میکند.
- از لحاظ عملکرد اساسدی هایM2 SATA دارای عملکردی مشابه با کارتهای mSATA دارند اما در نظر داشته باشید که کارتهای M2 PCIe سریعترند.
- از نظر سرعت اس اس دی های SATA حداکثر سرعت 600 مگابایت در ثانیه را دارا میباشند، در صورتی که کارتهای PCIe میتوانند به سرعتی معادل 4 گیگابایت در ثانیه به ازای هر Lane نیز برسند.
- یکی دیگر از مزایای اس اس دی های ام دو این است که PCIe این امکان را ایجاد میکند تا کارتهای M2 از پروتکل حافظهی غیر فرار یا NVMe که استفاده کند که همانطور که میدانید این پروتکل حافظه میزان عملکرد بالاتری را نسبت به سایر انواع رابطها را دارد که به علت کاهش زمان تأخیر، افزایش IOPS و مصرف انرژی پایینتر بهبود عملکرد را برای کاربر فراهم میکند.
- همچنین باید بدانیم که کانکتورهای M.2 از چهار خط پهنای باند PCIe استفاده میکند یا اگر بخواهیم واضح تر بگوییم از یک خط SATA یا USB پشتیبانی میکنند.
شکل و فرم فکتور اس اس دی ها
زمانی که در حال نوشتن این مقاله هستیم اساسدی های مستطیل شکل هستند اما دنیای تکنولوژی رو چه دیدین؟ ممکن است زمانی که شما این مقاله را میخوانید اس اس دی های دایره ای شکل هم داشته باشم !!! در حال حاضر آنها 22 میلیمتر عرض و حدودا 60 میلیمتر یا 80 میلیمتر هم طول دارند، البته کارتهایی با طول 30 میلیمتری، 42 میلیمتری و 110 میلیمتری نیز در بازار وجود دارند. درایوهای طویلتر معمولاً تعداد تراشههای NAND بیشتری را برای ظرفیت اضافی دارا میباشند، که این حافظه ها را نسبت به نسخههای کوچکتر، در خود جای داده اند. مانند رم ها که به صورت دابل دارند و قبلا در رابطه با آنها با هم صحبت کرده ایم درایو M2 میتواند یک یا دوطرفه باشد. اندازهی کارت با یک شمارهی چهار یا پنجرقمی مشخص میشود. دو رقم اول نشاندهندهی اندازهی عرض هستند و رقمهای باقیمانده نیز نشاندهندهی اندازهی طول کارت هستند. بهعنوانمثال، یک کارت حافظه ام دو با شمارهی 2260، دارای 22 میلیمتر عرض و 60 میلیمتر طول است.
میزان عرض 22 میلیمتر، اندازهای استاندارد برای کامپیوترهای رومیزی و لپتاپها است. یک کارت 80 میلیمتری یا 110 میلیمتری میتواند 8 تراشهی NAND را برای ظرفیت 1 ترابایت داشته باشد.
شکاف های اتصال حافظه اس اس دی m.2
یکی از راه هایی که میتوانید بین ssd های مختلف از نوع m2 تمایز قائل شوید دقیقا شکافهای کانکتورهای لبه (edge connectors) در ماژول M.2مورد نظر است که هر کدام از این شکاف ها نشان دهنده این است که این حافظه رو کانکتور خاصی از مادربرد پشتیبانی میکند مثل pci3
کانکتور های حافظه M2 SSD چگونه است
- کارت حافظه و یا ماژولهای M2 SSD از طریق کانکتورهای متصل در هر دو طرف به مادربرد متصل میشوند. بر خلاف mSATA، کارتهای حافظه حالت جامد که در رابطه با آن صحبت کردیم دارای دو نوع کانکتور که به عنوان سوکت نیز شناخته میشوند، هستند: با نام های سوکت کلید B و سوکت کلید M. که البته یک کارت این امکان را دارد که هر دو کلید B و M را داشته باشد. حال لازم است بدانیم نوع کلیدی که در این ماژول ها قرار دارد، مشخص کننده ی تعداد خطوط PCIe است که سوکت پشتیبانی میکند. این نکته حائز اهمیت است که یک کلید B دارای یک یا دو خط PCIe است، درحالیکه کلید M دارای چهار خط PCIe است. و از نظر کانکتور به این صورت است که کانکتور لبهی کلید B بهاندازهی شش پین و کانکتور لبهی کلید M پنج پین عرض دارد.
- کارت های m.2 wifi
- برای آداپتورهای بیسیم بلوتوث و وایفای، کارتهای M.2 در اسلاتهای A و E روی یک مادربرد قرار میگیرند.
- که اکثر کارتهای بیسیم M.2 از اسلاتهای A و E میتوانند پشتیبانی کنند.
پاسخ به سوالات متداول کاربران در رابطه با تفاوت حافظه ساتا ss و M.2 SSD چیست؟
در این قسمت به تعدادی از سوالات کاربران در رابطه با تفاوت حافظه ساتا ss و M.2 SSD چیست؟ پاسخ خواهیم داد. کارشناسان مجرب و متخصص رایانه کمک برای ارائه خدمات کامپیوتری خود از طریق تماس تلفنی و پاسخگویی آنلاین آماده پاسخگویی به سوالات شما عزیزان هستند
شما می توانید برای دریافت پاسخ سوال های خود از طریق تلفن های ثابت با شماره 9099071540 و از طریق موبایل با شماره 0217129 با کارشناسان رایانه کمک در ارتباط باشید.
تفاوت اصلی حافظه mSATA SSD و m2 ssd در چیست؟
-هر دو این حافظه برای دستگاههای کوچک مانند تبلت و لپ تاپ طراحی شدهاند اما از آنجایی که سرعت و کارایی بالایی دارند در سرورها نیز استفاده میشوند. تفاوت اصلی این دو در اندازه و کانکتور است.
حافظه SSD M.2 چیست؟
- هارد M.2 SSD یک نوع هارد SSD است که سرعت بسیار بیشتری از هاردهای معمولی SSD دارد و همچنین قیمت آنها گرانتر است. لپ تاپ های جدید از M.2 SSD استفاده می کنند زیرا فضای کمتری نسبت به SSD های 2.5 اینچی می گیرد. حجم فضای ذخیره سازی هارد M.2 می تواند تا 2 ترابایت نیز افزایش داشته باشد.
برای استفاده از هارد M.2 چه نوع مادربردی مناسب است؟
- برای استفاده از هارد M.2 در سیستم خود نیاز دارید که مادربرد شما از شکاف M.2 پشتیبانی کند. برخی از مادربردها نیز دارای دو و یا چند شیار M.2 هستند که به شما امکان Raid کردن با استفاده از هارد SSD می دهد.بریا اطلاعات بیشتر نصب این نوع حافظه با کارشناسان متخصص رایانه کمک تماس حاصل فرمایید.
سخن آخر در رابطه با حافظه M2 SSD
این نوع از کارت ها بهطور روتین در دستگاههای کامپیوتری جدیدتر مورد استفاده قرار می گیرد. از آنجایی که این فرم فکتور متفاوت از کارتهای mSATA است، با سیستمهای قدیمیتر سازگار نیست چرا که ممکن است مادر برد پشتیبانی نکند و از طرفی از آنجایی که برای دستگاههای موبایل طراحی شدهاند، برای سیستمهای ذخیرهسازی بسیار بزرگ هم مناسب نیستند. بهتر است در این موارد برای حجم پردازش از m.2 استفاده کنید و برای ذخیره سازی از hdd استفاده کنید چرا که هزینه تولید ssd خیلی بالاتر است و در حجم بالا شما نمیتوانید در بحث هزینه از این دیوایس استفاده کنید
امیدوارم از این مطلب تفاوت ssd و m2 هم به خوبی استفاده کرده باشید و تفاوت انواع ساتا مانند msata و m.2 sata را متوجه شده باشید البته اخیرا شرکت owc حافظه 8m.2 رو با نام accelsior 8m2 عرضه کرد که با سرعت 28 گیگابایت بر ثانیه قراره روانه بازار بشه به زودی تغییرات خیلی متفاوتی در بحث تکنولوژی خواهیم دید چرا که سرعت رشد این فناوری ها بسیار بالا است
دیدگاهتون رو برای ما بنویسید و اگر سوالی کامپیوتری دارید میتونید از بخش دیدگاه ها استفاده کنید چرا که پرسش و پاسخ کامپیوتری رایگان را در این بخش ما برای شما قرار داده ایم
در صورتی که میخواهید با شرکت رایانه کمک تماس برقرار کنید برای حل مشکلاتی از قبیل سخت افزار ، نرم افزار ، شبکه ، مشکلات موبایل و غیره میتوانید از طریق تلفن های ثابت با شماره 9099071540 و از طریق موبایل با شماره 0217129 در تماس باشید
قابل توجه شما کاربر گرامی: محتوای این صفحه صرفاً برای اطلاع رسانی است در صورتی که تسلط کافی برای انجام موارد فنی مقاله ندارید حتما از کارشناس فنی کمک بگیرید.