تکنولوژی ویپ Voice over Internet که به اختصار VoIP نیز نامیده می شود، در طی سال های اخیر رشد و پیشرفت بسیار زیادی داشته همان طور که می دانید این تکنولوژی پروتکل های مختلفی دارد و ما قصد داریم در ادامه ی این مقاله به معرفی و بررسی انواع آن بپردازیم.
VOIP چیست؟
VOIP به معنای انتقال صدا بر روی یک شبکه دیتا که به آن IP یا شبکه های کامپیوتری می گویند می باشد، به عبارت ساده تر این تکنولوژی از شبکه های کامپیوتری برای انتقال مکالمات تلفنی و صوت استفاده می کند.
در واقع این تکنولوژی می تواند جایگزین مناسبی برای تلفن های ثابت و سانترال های قدیمی باشد چرا که بسیاری از محدودیت های آن را نداشته و امکانات بیش تری را هم به شما خواهد داد. جالب است بدانید مخابرات نیز برای منتقل کردن ترافیک تلفن از مراکز مخابراتی مختلف از تکنولوژی VoIP استفاده می کند.
VoIP امکان استفاده از فناوری دیجیتال و اینترنت را در مکالمات تلفنی فراهم کرده است اگر صاحب کسب و کار هستید و از ویپ استفاده می کنید هر تماس کارمند بر روی شبکه رفته و به دریافت کننده منتقل خواهد شد، برای تماس از طریق ویپ نیازی به خط های شهری نبوده و به سادگی می توان ارتباط کامپیوتر به کامپیوتر را در بستر اینترنت فراهم کرد.
هزینه ی استفاده از VoIP
شاید برایتان جالب باشد که بدانید سیستم های ویپ از سیستم سانترال ارزان تر نیز می باشد، چرا که در سیستم سانترال برای هر تلفن علاوه بر هزینه ی کابل کشی و قبض های ماهیانه هزینه های دیگری نیز وجود دارد در صورتی که در سیستم های VoIP نیازی به این هزینه ها نخواهد بود برای استفاده از این تکنولوژی یک عدد هدست، کارت صدا و ارتباط با اینترنت می تواند نیاز شما را برآورده سازد.
پروتکل ها مجموعه ای از مقررات می باشد که در مخابرات به معنای قوانینی است که اجازه ی تبادل اطلاعات بین دو سیستم مخابراتی از طریق تجهیزات فیزیکی را فراهم می کند، و چون ویپ بر روی بستر اینترنت و شبکه کار می کند برای انتقال اطلاعات نیاز به پروتکل هایی دارد این سرویس از پروتکل های تعریف شده و استاندارد خود استفاده می کند.
انواع پروتکل VoIP
برخی از مهم ترین انواع پروتکل های ویپ به شرح ذیل می باشد:
Session Initiation Protocol (SIP)
Inter-Asterisk Exchange (IAX)
Unified Networks IP Stimulus (UNISTIM)
Media Gateway Control Protocol (MGCP)
H.323
Skinny Client Control Protocol (SCCP)
پروتکل SIP (سیپ)
این پروتکل از جمله مهم ترین و محبوب ترین پروتکل های viop می باشد، این پروتکل به معنای شروع، پایان و حفظ جلساتی است که بر روی بستر آی پی انجام می شوند البته SIP به تنهایی عمل نخواهد کرد و تعداد دیگری پروتکل مانند RTP، RTSP و SDP به عنوان مکمل آن خواهند بود.
کاربرد SIP به گونه ای است که با دریافت درخواست از سمت کلاینت به کمک سرور مربوطه آن را پاسخ می دهد.
به دلیل این که این پروتکل ساختار متنی دارد شباهت بسیاری به پروتکل Http نیز دارد، با این که SIP بر روی پورت های متفاوت قابل تغییر می باشد اما به صورت پیش فرض بر روی پورت های 5060 TCP و 5060 UDP کار می کند.
پروتکل IAX
این پروتکل در جهت بهبود و رفع مشکلات SIP به وجود آمد که البته نسخه ی پیشرفته تر آن با نام IAX2 نیز می باشد، از پروتکل IAX می توان برای انتقال انواع دیتا استفاده کرد. این پروتکل از ارتباطات تصویری نیز به خوبی پشتیبانی می کند، نکته ی مهم در این پروتکل این است که برای استفاده از آن و برقرار کردن تماس نیازی به چندین پورت نخواهد بود و این امر باعث افزایش امنیت در ارتباطات خواهد بود.
یکی از مهم ترین تفاوت های پروتکل های IAX و SIP در این است که در سیپ تنها بسته های کنترلی دریافت و ارسال خواهند شد در صورتی که در IAX علاوه بر بسته های کنترلی صوت و تصویر نیز انتقال می یابند.
پروتکل UNIStim
این پروتکل توسط Avaya خریداری و سپس توسعه داده شده است، مهم ترین هدف از طراحی این پروتکل استفاده برای تلفن های تحت شبکه و تلفن های نرم افزاری می باشد.
پروتکل MGCP(نظارت بر درگاه رسانه)
این نوع از پروتکل توسط IETF عرضه شده و از 2 پورت Port 2427 UDP و 2427 TCP Port استفاده می کند، البته این پروتکل دارد جای خود را به SIP و IAX می دهد. به طور کلی برای کنترل درگاه رسانه از این پروتکل استفاده می شود.
پروتکل H.323
این پروتکل به نام پروتکل صدا نیز شناخته می شود علاوه بر این که امنیت بسیار بالایی دارد می تواند در بستر voip صدا را منتقل کند، این نوع علاوه بر کاربرد بیش تر محبوبیت بالاتری نیز دارد.
این پروتکل جهت برقراری ارتباطات صوتی و تصویری در شبکه های مبتنی بر ISDN و IP مورد استفاده قرار می گیرد.
پروتکل SCCP
این پروتکل نیز توسط سیسکو عرضه شده است این نوع پروتکل برای تلفن های تحت شبکه سیسکو می باشد، به زبان ساده تر این پروتکل برای ارتباط سیسکو با تلفن های تحت آیپی است.
لازم به ذکر است با توجه به این که استریسک از این پروتکل پشتیبانی می کند ولی بهتر است برای آن از پروتکل SIP استفاده شود.
کلام آخر:
به طور کلی اجزای تکنولوژی voip باید با زبانی کاملا شناخته شده با یکدیگر ارتباط برقرار کنند که این زبان همان پروتکل می باشد و ما هم در این مقاله سعی کردیم به معرفی انواع پروتکل های ویپ بپردازیم در صورت بروز هر گونه سوال و مشکل می توانید با کارشناسان رایانه کمک از طریق شماره های 909071540 یا 0217129 در ارتباط باشید، علاوه بر این برای مشاهده ی مطالب آموزشی بیش تر و ویدیوهای آموزشی می توانید صفحه ی آپارات رایانه کمک و پیج اینستاگرام رایانه کمک را دنبال کنید.
قابل توجه شما کاربر گرامی: محتوای این صفحه صرفاً برای اطلاع رسانی است در صورتی که تسلط کافی برای انجام موارد فنی مقاله ندارید حتما از کارشناس فنی کمک بگیرید.