ممکن است در دنیای ارزهای دیجیتال با یک سری اصطلاحات گوناگون مواجه شده باشید اگر معانی هر یک از آن ها را ندانید با انبوهی از سوال ها و ابهامات رو به رو خواهید شد اما با اندکی جست و جو و تحقیق می توانید به تمامی سوالات خود پاسخ دهید و به آسانی به این مفاهیم دسترسی پیدا کنید.
فهرست
✅بلاکچین چیست؟
✅اصطلاحات و توضیحات بلاکچین
✅شبکه بلاک چین بیتکوین
✅انواع بلاکچین
✅بلاک چین چه کاربردهایی دارد؟
✅بلاکچین کنسرسیوم یا یکپارچه چیست؟
✅کلام آخر
بلاکچین چیست؟
اگر در زمینه ی ارزهای دیجیتال و یا بیت کوین مطالعه ی اندکی داشته باشید قطعا واژه ی بلاک چین را شنیده اید به زبان ساده تر می توان این واژه را چنین معنا کرد بلاک چین سیستمی است که برای گزارشات و هم چنین به ثبت رساندن اطلاعات طراحی شده است تفاوت میان بلاک چین و دیگر سیستم ها تنها یک نکته ی ساده اما کاربردی می باشد. اطلاعات ذخیره شده بر روی سیستم بلاک چین با اعضای شبکه در میان گذاشته می شود از این رو امکان تقلب و هک کردن تا حد زیادی از بین می رود. اگر بخواهیم این شبکه را به یک مکان قابل لمس در دنیا تشبیه کنیم می توان آن را به یک دفترخانه تشبیه کرد.
یکی دیگر از مهم ترین اهداف این شبکه حذف واسطه ها به منظور صرفه جویی در زمان و پایین آوردن هر چه بیشتر هزینه های جانبی می باشد به طوری که دو طرف بتوانند بدون هیچ واسطه ای در مدت زمان کمتری با یک دیگر معامله کنند.
در بهترین تعریف برای بلاک چین چیست؟ می توانیم اینطور بیان کنیم که شبکه بلاک چین فهرست دیجیتالی توزیع شده است که اطلاعات را به صورت زنجیرهای از بلاکهای رمزگذاری شده ذخیره کرده و امنیت، شفافیت و پایداری را برای تراکنشها به ارمغان میآورد.
اصطلاحات و توضیحات بلاکچین
اصطلاحات گوناگونی در زمینه ی سیستم بلاک چین وجود دارد که به منظور درک بهتر این فناوری پیچیده بهتر است آن را بدانید پس در ادامه با ما همراه باش.
Node (نود)
واژه ی node در زبان فارسی به گره معنا می شود اما مفهوم کلی آن در سیستم بلاک چین، یک دستگاه است که مشارکت کننده ها در این شبکه آن را در اختیار دارند.
Ledger (لجر)
یکی دیگر از اصطلاحاتی که ممکن است با آن مواجه شوید لجر است. Ledger وظیفه دارد که تمامی معاملات و تراکنش ها را ثبت کند، به یاد داشته باشید که تراکنش های موجود در لجر برای همه ی افراد در دسترس خواهد بود.
اصطلاح دیگری به نامopen ledger نیز وجود دارد که در واقع تمام تراکنش های جدید و قدیمی را ثبت کرده و به یک دیگر ربط داده و در اختیار کاربران می گذارد.
شبکه بلاک چین بیتکوین
شبکه بلاک چین با روی کار آمدن بیت کوین که بهترین ارز دیجیتال است، بوجود آمده است، اگر بخواهیم با زبانی ساده تر ساختار بلاک چین را بیان کنیم می توانیم هر بلاک را مانند یک جعبه در نظر داشته باشیم که در این جعبه تمام اطلاعات مالی فرد (معاملات و تراکنش ها) در آن موجود و ثبت شده است با اتصال این جعبه ها به یکدیگر زنجیره ی بلوکی و یا همان بلاکچین ایجاد می شود.
نام بلاکچین یا زنجیره ی بلوکی از دو واژه یblock) ) و (chain) تشکیل شده است در واقع بلاک چین امکان معاملات اینترنتی با امنیت بالا را برای شما فراهم می کند باید این نکته را نیز به یاد داشته باشید که این شبکه دچار تغییر نخواهد شد از این روی همه ی افراد توانایی رویت آن را دارند بنابراین هر چیزی که بر اساس این شبکه ایجاد شده است کاملا مشخص و شفاف خواهد بود.
بلاکچین از یک سری بلوک تشکیل شده است که هر کدام از آن ها از سه قسمت به نام های data و hash وhash of previous block تشکیل شده است لازم به ذکر است که بدانید این بلوک ها هستند که اطلاعاتی نظیر میزان مبلغ و تاریخ فعالیت های شما را ثبت و ضبط می کنند.
پیشنهاد میکنیم مطلب " تاریخچه مهمترین ارزهای دیجیتال " را نیز مطالعه کنید.
قابلت دیگری که در این زنجیره موجود است اصطلاحی به نام hash می باشد که با استفاده از علم ریاضیات توانسته از هک کردن و بروز تقلب جلوگیری کند و امنیت این سیستم را تا حد زیادی بالا ببرد.
شاید این سوال برای شما پیش آمده باشد که این فناوری چه کاربردی دارد؟ از این تکنولوژی به منظور جلوگیری از تقلب در ارزهای دیجیتالی نظیر بیت کوین استفاده می کنند، البته باید این نکته را به یاد داشته باشید که ارزهای دیجیتالی تنها بخشی از کارایی این شبکه می باشد می توان به کمک بلاک چین انتخابات هر کشور را بدون تقلب به سرانجام رساند پیش بینی می شود که در آینده این شبکه از پیشرفت و همه گیری زیادی برخوردار باشد.
زنجیره ی بلوکی و یا بلاک چین نیز انواع گوناگونی دارد که در ادامه ی این مطلب با 3 نوع از مهم ترین آن ها آشنا خواهیم شد.
Private exclusive
در این مدل از بلاک چین تنها افراد محدودی اطلاعاتی را به ثبت می رسانند و آن را در نمایش افراد خاصی قرار می دهند.
Public exclusive
در این سبک از سیستم بلاک چین لزومی برای ارزیابی اطلاعات تازه توسط افراد این شبکه وجود ندارد، این مسئولیت بر عهده ی افراد خاصی می باشد اما باید به یاد داشته باشید که این اطلاعات به همگان نشان داده خواهد شد.
Public anti monopoly
تمامی ارزهای دیجیتال موجود از این نوع سیستم استفاده می کنند زیرا این نوع، به دلیل وجود رمزهای خاص از امنیت بسیار بالایی برخوردار بوده و امکان هک و یا تقلب در آن وجود ندارد.
شبکه بلاکچین ویژگی های مثبت متعددی دارد که از میان آن ها می توان به شفاف بودن و عدم تغییر اشاره کرد.
این اطلاعات تنها مربوط به قسمت های مهم این فناوری پیچیده و گسترده است. برای استفاده از این فناوری لازم است مدت زیادی در رابطه با آن تحقیق کنید تا بتوانید اطلاعات مفیدی در این باره پیدا کنید.
میدونی چطور میشه از چند تا مودم با یک خط اینترنت استفاده کرد؟ آموزش تبدیل مودم به اکسس پوینت رو از دست نده!
انواع بلاکچین
به طور کلی شبکههای بلاک چین، به چهار دسته تقسیم میشوند:
🔻شبکههای عمومی
🔻شبکههای خصوصی
🔻شبکههای بلاک چین تجاری
🔻شبکههای بلاک چين هيبريد
🔰پیشنهاد میکنیم مطلب " چگونه کیف پول دیجیتال بسازیم؟ " را نیز مطالعه کنید
❇️ شبکههای بلاک چین عمومی (Public Blockchain)
همانطور که از اسم این نوع از بلاکچین مشخص است این نوع شبکهها برای همگان قابل دسترس و عمومی هستند و هر فردی میتواند به عنوان نود (Node) در شبکه شرکت کند. از مزایای شبکههای بلاک چین عمومی می توان به حداکثر شفافیت و غیرمتمرکز بودن اشاره کرد و البته معایبی مانند کندی، پیچیدگی و مصرف زیاد انرژی را نیز دارند
❇️شبکههای بلاک چین خصوصی (Private Blockchain)
این نوع از شبکه بلاکچین عملکرد خصوصی و محدودتری دارند و فقط اعضای مجاز به آن دارند و توسط سازمان یا گروه خاصی کنترل می شوند. شبکههای بلاک چین خصوصی شفافیت کمتری دارند و از معایب آن ها می توان به کمبود حفاظت از حقوق کاربران اشاره کرد.
❇️شبکههای بلاک چین تجاری (Consortium Blockchain)
در این نوع از بلاکچین فقط نودهای منتخب مجاز به تأیید تراکنشها هستند و توسط چند سازمان یا گروه اداره میشوند. این شبکهها دارای تعادل مناسب بین شفافیت و کارایی هستند، اما معایبی مانند قطعی نبودن قوانین و استانداردهای شبکه را نیز دارند.
❇️شبکههای بلاک چين هيبريد (Hybrid Blockchain)
شبکههای بلاک چين هيبريد امكان انتخاب سطح دسترسی و مشاركت را برای کاربران فراهم میکنند و تركيبی از شبكههای عمومی و خصوصی هستند در معایب این دسته می توان مواردی مانند پيچيدگی فنی و تطابق نداشتن با قوانين و مقررات را نام برد.
بلاک چین چه کاربردهایی دارد؟
فناوری بلاک چین، کاربردهای بیشماری دارد. در ادامه به مرسوم ترین آن ها می پردازیم.
🔵پرداختهای بینالمللی
انتقال پول آن هم در سطح بینالمللی دارای پیچیدگی های خاص خودش است در روش انتقال پول با ارزهای دیجیتال و بلاک چین، بسیاری از واسطههااز بین میروند و انتقال پول سریع تر و آسان تر انجام می شود
🔵صنعت بازیهای کامپیوتری
Blockchain، در بازی های کامپیوتری هم مورد استفاده قرار می گیرد. بلاک چین میتواند در زمینه تمرکززدایی از مالکیت، مدیریت و نگهداری بازیها مفید باشد. بازیها در بلندمدت میتوانند پایدار بمانند؛ اقلام درون بازیها به عنوان مجموعههای رمزنگاری صادر شده، ارزشی واقعی پیدا میکنند و در دنیای واقعی خرید و فروش شوند.
🔵ردیابی لجستیک
قابلیت ردیابی لجستیک در بلاک چین کمک می کند تا شرکتها محصولات خود را از مبدا تا مقصد ردیابی کنند.این کار به واسطه قابلیت ردیابی دقیق بلاکچین برای محصولاتی مانند دارو و کالاهای لوکس و ... قابل استفاده است.
🔵احراز هویت
این فناوری به شرکتها کمک میکند تا به طور امن هویت کاربران را تایید کرده و از سرقت هویت جلوگیری کنند. برای مثال، اطلاعات شخصی، مانند شماره تلفن، آدرس و اعتبارات مالی در شناسنامههای دیجیتالی به صورت ایمن و کاملا خصوصی در بلاک چین ذخیره میشوند.
🔵امنیت اطلاعات بانکی
با استفاده از فناوری بلاک چین و روش رمزگذاری، سرقت دادههای حساس، پولشویی و دیگر خطرات امنیتی کاهش می یابد و امنیت اطلاعات بانکی بیشتر می شود.
🔵شبکههای اجتماعی
با کمک فناوری بلاکچین می شود به صورت امن از پروفایل کاربری و پیامهای ارسالی حفاظت شود و این قابلیت در استفاده از شبکه های اجتماعی مورد استفاده قرار می گیرد.
بلاکچین کنسرسیوم یا یکپارچه چیست؟
تا به اینجای این مطلب با سوالاتی مانند هدف بلاک چین چیست و انواع بلاکچین آشنا شدیم.
در این بخش قصد داریم تا با شبکه بلاکچین کنسرسیوم که نوعی دیگر از بلاکچین غیرمتمرکز است آشنا شویم که به واسطه گروهی از سازمان ها مدیریت می شود.
منظور از بلاکچین غیرمتمرکز چیست؟
در واقع بلاکچین کنسرسیوم باعث دسترسی محدود و مبتنی بر مجوز کاربران خود در شبکه می شود همچنین امکان تبادل اطلاعات در بین افراد درون شبکه در این نوع از شبکه بلاکچین میسره و ایده ای برای رفع نیاز سازمان ها است.
بلاکچین کنسرسیوم شامل دو بخش عمومی و خصوصی می باشد و برای کار با بلاک چین های خصوصی نیاز به مجوز قبلی برای دسترسی است . همچنین در بخش بلاک چین عمومی نیز اینچنین نیست که هرکسی اجازه پیوستن به آن را داشته باشد و باید هر نود توسط گره تایید کننده احراز هویت شود. در بلاکچین های یکپارچه(نام دیگر بلاکچین کنسرسیوم) تمامی تراکنش و اطلاعاتی که وجود دارد به صورت شفاف قابل ردیابی در بین افراد شبکه هستند همچنین برای اطمینان از عملکرد بلاک چین consortium گره ای به نام گره تایید کننده وجود دارد و همانطور که از نامش پیداست دو وظیفه تایید کردن تراکنش ها و دریافت کردن آن تراکنش ها را دارد.
🟣 انواع ویژگی بلاکچین کنسرسیوم:
🟣 دارای شفافیت بالا
🟣 دارای کارایی بالا
🟣 دارای امنیت خوب
🟣 دارای حریم خصوصی مشخص
🟣 انعطاف پذیری بالا
کلام آخر:
ما در این مقاله به توضیحاتی در خصوص سوال بلاکچین چیست؟ پرداختیم .امیدواریم مطالب ارائه شده در این بخش مورد توجه شما عزیزان قرار گرفته باشد در صورت مواجه با هر گونه سوال کامپیوتری می توانید با کارشناسان فنی رایانه کمک از طریق تلفن ثابت با شماره 909071540 و از طریق تلفن همراه با شماره 0217129 تماس حاصل فرمایید.
قابل توجه شما کاربر گرامی: محتوای این صفحه صرفاً برای اطلاع رسانی است در صورتی که تسلط کافی برای انجام موارد فنی مقاله ندارید حتما از کارشناس فنی کمک بگیرید.