پردازنده یا CPU که مخفف عبارت (Central Processing Unit) است به عنوان مغز کامپیوتر و مهم ترین جزء سیستم می باشد به همین دلیل ما تصمیم داریم در این مقاله به تفاوت بین clock speed و base clock با boost clock بپردازیم پس با رایانه کمک همراه باشید تا با مطالعه ی این مطلب بتوانید شناخت بیش تری نسبت به این قطعه ی مهم در سیستم های کامپیوتری به دست آورید.
فهرست
✅تشخیص قدرت cpu با بررسی فرکانس CPU
✅چگونه بفهمیم cpu کامپیوتر چند است؟
✅منظور از Clock Speed چیست؟
✅Turbo Boost چگونه کار می کند؟
✅تفاوت میان Base Clock و Boost Clock چیست؟
✅تشخیص مقدار Base Clock و Boost Clock در پردازنده ها از طریق ویندوز به چه صورت است؟
✅ سخن پایانی
تشخیص قدرت cpu با بررسی فرکانس CPU
این فرکانس دقیقا همان آیتمی است که مشخص کننده سرعت سی پی یو می باشد. هرچقدر این فرکانس بالاتر باشد کامپیوتر میتواند کارهای سنگین تری انجام دهد و همینطور تعداد بیشتری پردازش در مدت کوتاهتری انجام دهد.
واحد شمارنده فرکانس GHz یا همان گیگاهرتز است. رقابت شرکت های سازنده CPU برای ارتقای آنها هم دقیقا بر سر افزایش سرعت فرکانس آنهاست چون این کار آسانی نیست.
به میزان بالاتر بودن سرعت فرکانس پردازنده مدت زمانی که انجام پردازش ها طول می کشه کوتاهتر میشه که باعث احساس بهتر کاربر در کار کردن با سیستم میشود. بطور خلاصه تعریف فرکانس پردازنده مقدار سرعتی است که دستورها توسط سی پی یو دریافت و انجام می شوند.
✨پیشنهاد مطلب: اگر با مشکل اسکرول یا غلتک موس در ویندوز مواجه میشی روی همین عنوان کلیک کن تا راه حل و پیدا کنی.
چگونه بفهمیم cpu کامپیوتر چند است؟
در صورتی که از نسخه ی ویندوز 7، 8 و 10 استفاده می کنید می توانید با فشردن همزمان کلیدهای Pause و Windows یا با کلیک بر روی my computer و انتخاب گزینه ی Properties در پنجره ای با عنوان صفحه ی مشخصات سیستم (System Properties) اطلاعاتی نظیر شرکت سازنده، مدل و سرعت پردازنده ی سیستم خود یا همان clock speed را مشاهده کنید.
به عنوان مثال در صورت مشاهده ی متنی به شرح ذیل می توانید مدل و سرعت cpu را به سادگی مشخص کنید.
Processor: Intel(R) Core(TM) i3-4150 CPU @ 3.50 GHz 3.50 GHz
🔹نام برند شرکت سازنده ی CPU: Intel (اینتل)
🔹مدل پردازنده: i3-4150
🔹سرعت پردازنده: GHz 3.50
منظور از Clock Speed چیست؟
منظور از Clock Speed سرعت پردازشگر است و به عنوان مهم ترین فاکتور برای انتخاب درست سی پی یو در نظر گرفته می شود، همان طور که اشاره شد عددی که در کنار واحد GHz قرار بگیرد به عنوان سرعت شناخته می شود اما این بدین معنا نیست که این عدد هر چه بالاتر باشد آن پردازنده مناسب تر است، این عدد به معنای تعداد عملیاتی است که در مدت 1 ثانیه توسط پردازنده ها انجام می شود.
- به زبان ساده تر سرعت کلاک یا Clock speed را با گیگاهرتز می شناسند و نشان دهنده ی تعداد دوره هایی است که پردازنده در یک ثانیه انجام می دهد.
- لازم به ذکر است که در پردازنده های سری قدیمی بالا بودن این عدد به منزله ی انتخاب سریع ترین و بهترین cpu بوده است، به همین جهت کارخانه های تولید پردازنده سعی در بالا بردن سرعت پردازنده ها داشتند.
- برای اینکه سرعت پردازنده افزایش یابد ولی در همان حجم اولیه تولید شوند مفهومی به نام هسته و تعداد هسته بیان شد که به کمک آن پردازنده های قوی توسط هسته های مستقل در داخل cpu تولید شدند و هر هسته به عنوان یک پردازنده با سرعت بالا عمل کرده و در نهایت سرعت کلی و قدرت پردازنده را افزایش می دهد.
- به طور مثال پردازنده ی 2 هسته ای با سرعت GHZ 3 یعنی پردازنده ای با ظرفیتی برابر با GHZ 6 با اندازه ای برابر با CPU سه گیگاهرتزی، اولین پردازنده ای که از این فناوری استفاده کرد پردازنده ی اینتل نام داشت.
اما متاسفانه مشکل دیگری که با افزایش تعداد هسته ایجاد می شد افزایش تعداد دوره ها یا سیکل ها بود که همین امر باعث مصرف بیش تر انرژی می شد، و از آن جایی که افزایش مصرف انرژی سبب ایجاد حرارت و بالا رفتن دما و در نتیجه آسیب به قطعات می شود تکنولوژی دیگری به بازار معرفی شد.
✨خیلی مواقع پیش میاد که بدنه کیس برق داره اگر با این مشکل رو به رو شدین میتونید از مقاله " چرا بدنه کیس و لپ تاپ برق دارد " استفاده کنید.
Turbo Boost چگونه کار می کند؟
همان طور که اشاره شد افزایش تعداد هسته ها به منزله ی قوی تری شدن پردازنده ها با افزایش تعداد سیکل ها و در نتیجه افزایش دما و حرارت همراه بود به همین جهت منطقی ترین راه استفاده از تمام ظرفیت پردازنده در هنگام پردازش و انجام فعالیت های سنگین می باشد.
- به عنوان مثال در زمانی که قصد کار با برنامه های سنگین و نرم افزارهای گرافیکی می باشد به دلیل نیاز به پردازش های قوی تر سی پی یو از تمام سرعتش بهره ببرد و در هنگام انجام کارهای سبک همانند گوش دادن به موزیک یا گشت و گذار در اینترنت تمام سرعتش به کار گرفته نشود و پردازنده با ظرفیت معمولی خود برای انجام این کارها فعالیت کند فناوری که این ایده را عملی کرد با نام Turbo Boost شناخته می شود.
- نکته ی مهم دیگری که این فناوری به ارمغان آورد خنک شدن سی پی یو و جلوگیری از ایجاد حرارت اضافی و در نهایت صرفه جویی در مصرف برق بود.
تفاوت میان Base Clock و Boost Clock چیست؟
همان طور که اشاره شد سرعت Base Clock یا همان cpu base clock به معنای سرعت و ظرفیت اولیه سی پی یو برای پردازش فعالیت های سبکی همانند گوش کردن به موزیک می باشد، اما در مقابل Boost Clock به معنای استفاده از حداکثر قدرت cpu یا حداکثر تعداد سیکل و بالاترین سرعت هسته ها در داخل پردازنده می باشد که در صورتی که نیاز به انجام فعالیت های سنگین و اجرای برنامه های گرافیکی باشد پردازنده می تواند به آن سرعت برسد.
پس با این توضیح مفهوم base speed cpu را متوجه شدیم. در ادامه به مفهوم و معنی boost speed می پردازیم.
✨ اگه پورت USB.03 سیستمت کار نمی کنه و نمیدونی علتش چیه مطلب نصب پورت USB 3.0 در لپ تاپ و کامپیوتر هم طریقه نصب و هم رفع اشکالش رو برات توضیح داده 🧧
تشخیص مقدار Base Clock و Boost Clock در پردازنده ها از طریق ویندوز به چه صورت است؟
یکی از ساده ترین روش ها برای تشخیص مقدار سرعت اولیه (base clock) و سرعت حداکثری (Boost clock) در پردازنده از طریق ویندوز صورت می گیرد برای این امر کافی است مراحل ذیل را انجام دهید:
1️⃣ از طریق منوی استارت Run را باز کنید.(این کار را می توانید با فشردن همزمان کلیدهای windows و R انجام دهید).
2️⃣ در کادر باز شده عبارت msinfo32 را تایپ کرده و بر روی گزینه ی OK کلیک کنید.
3️⃣ در پنجره ی باز شده با نام System Information پردازنده را پیدا کرده و با جست وجوی مدل آن در مرورگر به سایت شرکت سازنده وارد شوید.
4️⃣ بعد از ورود به سایت با پیدا کردن (Base Frequency) سرعت اولیه و (Frequency Boost) سرعت حداکثری می توانید از سرعت های مختلف پردازنده ی سیستم خود مطلع شوید.
البته نکته ی مهمی که در این بخش وجود دارد این است که در صورت پشتیبانی نکردن پردازنده از فناوری Turbo Boost شما تنها یک سرعت را خواهید دید و این بدین معناست که پردازنده ی شما سرعت ثابتی دارد.
روش دیگری که برای تشخیص سرعت های اولیه و حداکثری پردازنده ها (base clock and boost clock) وجود دارد استفاده از نرم افزارهای مختلفی در این زمینه می باشد برخی از بهترین برنامه ها عبارت است از:
- نرم افزار CPU_Z
- نرم افزار Speccy
- نرم افزار Sys Toolbox
✨یکی از مشکلاتی که اصولا کاربرها باهاش برخورد میکنند تصویر ندادن لپتاپ 💻است که میتونید در این مقاله با راه حل های برطرف کردن این مشکل لپتاپ خود آشنا شوید.
سخن پایانی
ضمن تشکر از همراهی شما تا پایان مقاله " تشخیص سرعت پردازنده و تفاوت clock speed و base clock با boost clock " امیدواریم مطالب ارائه شده که در آن با cpu base clock آشنا شدیم و فهمیدیم کلاک چیست برای شما مفید بوده باشد.
برای حل مشکلات نرم افزاری کامپیوتر و موبایل از طریق موبایل با شماره 0217129 یا از طریق تلفن ثابت با شماره 9099071540 تماس بگیرید در صورت وجود هر گونه مشکل در زمینه سخت افزاری سیستم های کامپیوتری می توانید با شماره 40774580 - 021 تماس بگیرید.
در صورت نیاز به یادگیری آموزش های بیش تر و مشاهده ی ویدئوهای آموزشی به شما پیشنهاد می کنیم صفحه ی آپارات رایانه کمک و اینستاگرام رایانه کمک را دنبال کنید.
قابل توجه شما کاربر گرامی: محتوای این صفحه صرفاً برای اطلاع رسانی است در صورتی که تسلط کافی برای انجام موارد فنی مقاله ندارید حتما از کارشناس فنی کمک بگیرید.